Glavni grad španjolske pokrajine Katalonije poznat je kao destinacija iz snova za ljubitelje finih zalogaja, a kao i za svaku drugu turističku destinaciju vrijedi isto pravilo: domaće, tradicionalne specijalitete ne smijete propustiti. Za najbolje gastronomsko iskustvo u Barceloni morate posjetiti njihovu tržnicu La Boqueria, koja se nalazi u starom dijelu grada, u živopisnoj ulici La Rambla.
Milijuni okusa, boja i mirisa ponuda su jedne od najbogatijih tržnica na svijetu, prvenstveno zahvaljujući tome što je Barcelona luka pa je ponuda tim veća i bolja. U nepreglednom izboru ne smijete propustiti različite vrste pršuta, pržene kuglice bakalara te kandirano voće i različite praline. Za ljubitelje piknika odličan će odabir biti malo sira, boca vina i mjesto na travi u nekom od obližnjih parkova, dok su drugima na tržnici dostupni španjolski specijaliteti u malim barovima i restoranima.
Ipak, za potpuni doživljaj iz Barcelone ne smijete otići prije nego probate tri njihove delikatese: paellu, tapase i katalonsku kremu. Pa krenimo redom.
Tapas
Dolaze u svim oblicima i veličinama, a možete ih probati na svakom koraku te ih u nekim barovima čak poslužuju i besplatno - uz piće koje naručite. Male šnite kruha s bogatim i različitim nadjevima omiljena su grickalica uz razgovor. Jedan od najpopularnijih tapas barova je Quimet & Quimet u kojem ćete moći kušati cijelu lepezu tog španjolskog specijaliteta, ali i uživati u zanimljivom ambijentu – zidovima ispunjenima bocama vina.
Paella
Jedno od najpoznatijih jela katalonske kuhinje je paella. Aromatičan specijalitet dolazi u više verzija, ali uvijek se radi od riže, maslinovog ulja i povrća. Možete birati hoće li njome dominirati plodovi mora ili meso, od kojeg se većinom koristi piletina ili zečetina. Rižoto je začinjen šafranom, a često se može naručiti i crni – tada mu se doda sipino crnilo. Jedan od restorana koji nudi odličnu paellu je obiteljski restoran Escribà, poznat i po svojim odličnim kolačima, a osim u ukusnom rižotu možete uživati i u prekrasnom pogledu na Mediteransko more.
Katalonska krema
Klasičan katalonski desert, vrlo sličan francuskom desertu crème brûlée pa se često vode rasprave koji je od njih original. Katalonska krema, odnosno creme catalana nalazi se već u kuharicama iz 14. stoljeća, a od one francuske verzije razlikuje se po tome što je mnogo laganija i njome, umjesto vanilije, dominiraju okusi citrusa i cimeta. Glavni sastojci su jaja i mlijeko i ona se ne peče, već se polako hladi u posebnim posudicama od gline, a krasi je karamelizirani gornji sloj. Jednu od najboljih možete probati u kafiću Granja M Viader koji će vas, osim poslasticama, oduševiti i svojim vintage izgledom.