VEDRAN PETEH/SAŠA BURIĆ/CROPIX
Strahovit val mržnje

Dosta im je nasilnika: Ove žene stalno su izložene online zlostavljanju, prijete im čak i silovanjem

Laži, uvrede i prijetnje na društvenim mrežama postale su svakodnevica za gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković i njezine kolegice Anamariju Petin iz Orahovice i Jasenku Auguštan-Pentek iz Zlatara, no odlučile su tome stati na kraj i bez straha nastaviti raditi posao za koji su izabrane. Ovo su njihove priče koje su podijelile samo za magazin Gloria.

Laži, uvrede i prijetnje na društvenim mrežama postale su svakodnevica za gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković i njezine kolegice Anamariju Petin iz Orahovice i Jasenku Auguštan-Pentek iz Zlatara, no odlučile su tome stati na kraj i bez straha nastaviti raditi posao za koji su izabrane. Ovo su njihove priče koje su podijelile samo za magazin Gloria.

Kad je Jasenka Auguštan-Pentek (46) prije tri godine postala gradonačelnica Zlatara, znala je da će se njezin rad pomno propitivati. Kaže da nema ništa protiv konstruktivnih kritika, jer pomažu joj da u radu bude bolja, no posljednjih godinu dana izložena je sustavnom zlostavljanju na društvenim mrežama.

Čelnica gradića u Hrvatskom zagorju, koja je vlast osvojila s visokih 74 posto glasova, kaže da je kao razvedena žena izložena primitivnom i vulgarnom maltretiranju. Na jednoj stranici na Facebooku, čiji se autor skriva, komentiraju se njezin izgled i način odijevanja, omalovažava je se kao ženu i političarku - pa čak i otvoreno seksistički vrijeđa.

- Komentari su usmjereni na mene osobno, ali ne prezaju ni s vrijeđanjem moje obitelji, nadajući se valjda kako će me psihički slomiti i natjerati da odustanem od politike jer mi se sve ovo gadi. Uz brojne vulgarnosti ima tu i suptilnih uvreda poput komentara da mi žene trebamo saditi cvijeće na javnim površinama. Poruka je jasna: žena si i jedino si dobra za kopanje. Nisam primijetila da se muški kolege na taj način vrijeđa, a mi žene često smo na udaru seksista.

image
Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica Zlatara.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Misle da smo slabe i da nas mogu zastrašiti, no kod mene neće uspjeti, to više što mi mnogi moji sugrađani, pa čak i kolege iz drugih stranaka, pružaju podršku.

Nisam dobivala prijetnje smrću te ne mogu nikoga prijaviti policiji, ali nakon izmišljenih priča o malverzacijama oko javne rasvjete nedavno sam odlučila poduzeti pravne korake. Želim da se to raščisti i da napokon saznam tko se krije iza napada na mene - govori SDP-ova političarka, smatrajući da joj podmeću ljudi ljubomorni na njezin uspjeh.

Loša strana društvenih mreža

Kaže da su ona i bivši gradonačelnik Stanko Majdak, koji joj je sada zamjenik, pokrenuli razvoj blokiranog grada. Kad su, naime, došli na vlast, godišnji proračun bio je oko osam milijuna kuna, a dug gotovo četiri puta veći. Zbog prezaduženosti Zlatar je dobio naziv Hipograd, no Jasenka Auguštan-Pentek i tadašnji gradonačelnik nisu tražili alibi, već su uz veliku štednju sredili financije te pokrenuli infrastrukturne projekte i investicije. Smatraju da građani moraju znati na što se troši njihov novac pa na službenim stranicama objavljuju sve ugovore i narudžbenice.

Gradonačelnica podržava digitalizaciju i smatra da su društvene mreže korisne zbog brže komunikacije, no zabrinjava je to što se često koriste i za prijetnje i uvrede. Smatra nedopustivim i to što joj netko s profila na društvenim mrežama uzima fotografije - čak i obiteljske - te ih neovlašteno objavljuje uz blaćenje. Jasenka Auguštan-Pentek, koja ima 22-godišnjeg sina Filipa i godinu dana mlađu kćer Saru, smatra da kazne nisu jedino rješenje, već da djecu odmalena treba učiti bontonu na društvenim mrežama.

Valovi mržnje

Objedama na društvenim mrežama “počašćena” je i gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin (44), diplomirana ekonomistica koja je na tu dužnost izabrana prije tri i pol godine.

- Orahovica je mala, sve se o svakome zna pa tako i o meni i mojoj brojnoj obitelji, jer imam još četiri sestre i dva brata. Uvijek smo živjeli kao i većina drugih obitelji, rekla bih, radničke srednje klase, pošteno i naučeni na rad. Ali od prvog dana kako sam postala gradonačelnica pokrenuo se strahovit val mržnje prema meni i mojoj obitelji. Primjerice, optužili su me na društvenim mrežama da sam novcem iz proračuna uredila kupaonicu svoje majke koja živi u ne znam kakvoj velebnoj vili. Moja majka živi u stanu od 45 četvornih metara, kupaonica joj ima svega nekoliko kvadrata i sve te glasine su nečija čista izmišljotina i pakost. Poručuje mi se da će me smaknuti, riješiti me se, da mi nema pomoći... Otišlo je toliko daleko da mi je netko ove godine noću u dvorištu olabavio šarafe na prednjim kotačima privatnog automobila kojim suprug razvaža djecu. Sva sreća da je ujutro u autu bio sam i da je čuo kako nešto lupa u kotačima pa je otišao vulkanizeru. Treba imati hrabrost ući nekome u dvorište i samo se prošetati, a kamoli šarafiti po autu. Za mene je to pokušaj ubojstva.

image
Ana Marija Petin, gradonačelnica Orahovice.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Prijavila sam slučaj policiji i dobila smiješan komentar: “Ako budemo istraživali, ispast će da smo vaša privatna policija, a to vama rade vaši politički protivnici”. Zahtijevala sam da se provede istraga, no nisu napravili ništa. Dobila sam samo savjet da postavim kamere, ali ne pada mi na pamet da u gradu u kojem sam odrasla od kuće pravim tvrđavu.

Protiv onih koji su je vrijeđali, omalovažavali i izrugivali joj se pod punim imenom i prezimenom potražila je pravdu na sudu i dobila zadovoljštinu. Jedna osoba koja joj je prijetila da će je "srediti" pravomoćno je osuđena na šest mjeseci zatvora, s rokom kušnje od godinu dana, a zbog klevete je novčano kažnjen i stariji stanovnik Orahovice, koji je svakih nekoliko mjeseci o svom trošku izdavao bilten i dijelio ga po kućama. U njemu je na desetak stranica imao "na zubu" isključivo nju, njezinu obitelj, prijatelje i poslovne suradnike.

- Sve te prijetnje ne mogu me zaplašiti, ali svakako utječu na moj i privatni i profesionalni život, a i bojim da netko ne naudi mojoj djeci. Mlađa kći ide u sedmi razred, starija u prvi srednje, a sin je maturant. Sretna sam što imam podršku cijele obitelji, ali nije mi svejedno kad me sin pita je li sve to vrijedno da kao obitelj proživljavamo takve stvari.

Prijetili i silovanjem

Nakon što je dvije godine trpjela verbalni teror na društvenim mrežama, supetarska gradonačelnica Ivana Marković (41) prošli tjedan uzela je stvari u svoje ruke i obračunala se s virtualnim nasilnicima. Prvo je alarmirala policiju, a potom je "te jadne ljude", kako naziva svoje zlostavljače, javno prozvala na Facebooku.

Ova diplomirana ekonomistica i članica SDP-a kaže da ne zna tko su autori grozomornih uvreda i prijetnji jer se skrivaju iza lažnih profila na Facebooku. U protekle dvije godine, a najviše od ove zime, primila je na stotine takvih poruka i sve su vrlo uznemirujućeg sadržaja.

image
Gradonačelnica Supetra Ivana Marković.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

- U svojim napadima idu toliko daleko da su mi prijetili čak i silovanjem. Iako po prirodi nisam plašljiva, užasnete se kad tako nešto pročitate. A plaši me i što znaju moje privatne stvari poput naših obiteljskih financijskih obaveza - napominje gradonačelnica Marković, dodajući da su dio te taktike zastrašivanja i omalovažavanja i noćni pozivi na mobitel te objavljivanje iskarikiranih fotografija. Ivana Marković uvjerena je da je glavni motiv njezinom zlostavljanju to što je uspješna žena i ima čvrste stavove.

- Želi me se psihički slomiti, kad me se već ne može profesionalno i privatno degradirati. Oni koji to rade smatraju da smo mi slabije od naših muških kolega koji, koliko znam, nemaju sličnih iskustava - kaže ova odvažna političarka, koja se ukoštac s nasilnicima uhvatila i prije dvije godine, kada je stala u obranu napadnutih sezonskih radnika iz Srbije.

Kap koja joj je sada prelila čašu bila je nedavna "stvarna" prijetnja. Budući da je slučaj prijavila policiji, detalje ne smije iznositi, no od toga dana, kaže, ne spava mirno.

- Ovo je jasan dokaz da je govor mržnje na društvenim mrežama itekako ozbiljan, zbog čega bi se morao zakonski sankcionirati. Mojim napadačima očito nije bilo dovoljno “samo” virtualno maltretiranje - ističe Ivana Marković, koju posebno brine kako će se sve ovo odraziti na njezine najbliže: supruga, nezaposlenog taksista, jedanaestogodišnjeg sina te majku i oca, umirovljenu kuharicu i trgovca.

- Sin me jednom pitao "Mama, zašto ovo pišu u tebi?", a otac mi je krhkog zdravlja jer je u posljednjih par godina doživio dva moždana udara - govori Ivana. Omiljena gradonačelnica obećava da će dati sve od sebe kako bi ovoj noćnoj mori stala na kraj, u čemu ima potporu svih Supetrana. Vele da im je u sedmogodišnjem mandatu preporodila grad: sredila je minuse u proračunu te je ostvarila sve projekte koje je obećala, od izgradnje vrtića do nove postaje DVD-a.

Linker
27. travanj 2024 17:47