Za mladu mamu nema porodiljnog dopusta, kompjuter je s njom bio i u rodilištu

 one day studio
Žensko poduzetništvo

Mnogi su joj govorili da odustane, a danas ima uspješnu tvrtku za čuvanje djece: "To nije posao, ovo je moj život"

Mlada poduzetnica Nina Hajdarovac, vlasnica tvrtke "Little stars by Nina", početkom rujna na zagrebačkom Laništu otvara prostor namjenjen čuvanju i animaciji djece čije će radno vrijeme biti prilagođeno svim potrebama roditelja pa i onima koji rade u smjenama.

Mlada poduzetnica Nina Hajdarovac, vlasnica tvrtke "Little stars by Nina", početkom rujna na zagrebačkom Laništu otvara prostor namjenjen čuvanju i animaciji djece čije će radno vrijeme biti prilagođeno svim potrebama roditelja pa i onima koji rade u smjenama.

Sigurno ste se bar koji put našli u situaciji da biste otišli na nečije vjenčanje ili rođendan, a niste mogli pronaći nekoga tko bi vam čuvao djecu. Voditi malu djecu na takva događanja uglavnom je prilična muka, a rješenje za takve situacije osmislila je mlada poduzetnica Nina Hajdarovac. Ona sa svojom ekipom pedagoški obrazovanih ‘‘teta čuvalica‘‘ već šest godina na vjenčanjima i ostalim događanjima za odrasle organizira čuvanje i zabavu za djecu. A na jesen na Laništu otvara i Dječji klub Little stars by Nina, prostor koji će najmlađima pružati sve što mogu dobiti u vrtiću uz dobru zabavu i stručnu animaciju, učenje stranih jezika i bavljenje sportskim aktivnostima.

image

Nina sa sinčićem Makom i suprugom Elisom

one day studio

‘‘Kako sam i sama često bila pozivana na vjenčanja, shvatila sam da ljudi nemaju kamo s djecom. Oni mališani koji su bili s roditeljima, nisu znali kamo bi sami sa sobom, nije bilo nikoga tko bih zabavio i animirao pa su se uglavnom dosađivali. Tako se rodila idjea o čuvanju djece na vjenčanjima uz zabavno-edukativni kutak koji bi im pružio dovojlno zabave dok bi roditelji u miru mogli uživati bez da brinu što i kako s klincima.‘‘, govori diplomirana pedagoginja, mama desetogodišnjeg Jakova i četveromjesečnog Maka.

U šest godina od kada je otvorila svoju firmu ‘‘Little stars by Nina‘‘, odradila je više od tisuću vjenčanja i drugih događanja s tim da treba imati na umu period stanke za vrijeme pandemije i lock downa. U cijelu priču krenula je potpuno sama, a danas za nju radi trideset teta čuvalica odgojno obrazovane struke.

image

Sve tete čuvalice govore bar jedan svjetski jezik

PRIVATNA ARHIVA

‘‘I danas se sjećam kako sam na vjenčanja išla sama s tramvajem jer sam tada bila samohrana mama i nisam imala novac za vlastiti automobil. Igračke i druge potrebne stvari nosila sam u velikim torbama, a kući bi se kasno u noć vraćala taksijem jer bi dobila honorar nakon odrađenog posla. Dosta dugo je trajala ta moja priča u kojoj sam u početku imala više troškova nego zarade. Zapravo sam bila u početku u minusu, odnosno sve dok nisam uspjela shvatiti kako formirati najbolji omjer kvalitete i cijene. A kako je potražnja za čuvanjem sve više rasla tako se širio i moj tim. Danas se više ne bavim čuvanjem djece na vjenčanjima, ali se ne odvajam od kompjutera zbog brojnih uputa, dogovora i organizacije posla. Imamo jako puno zahtjeva za čuvanje, ne samo na vjenčanjima već i na rođendanima i korporativnim događanjima tako da neke moram nažalost i odbiti‘‘, kaže Nina koja je praktički već prvi dan od kada joj je na pamet pala ta ideja, shvatila da ide u dobrom smjeru. Kada je u jednu grupu koja se bavi vjenčanjima stavila obavijest da se bavim animacijom djece, u sat vremena dobila je jedanaest upita i dvije rezervacije, a sutradan se ta brojka utrostručila. U početku su ju svi odgovarali tvrdeći da ta ideja neće pasti na plodno tlo jer svi imaju bake i djedove i kome to ustvari treba. No nije se dala pokolebati negativnim razmišljanjima.

image

Ninin putujući zabavno edukativni kutak

PRIVATNA ARHIVA

‘‘Ovo nije moj posao, to je moj život. Od malena sam obožavala djecu i njima bila okružena, a ni danas mi nije jasno kako su mi susjede u rodnom Otočcu, kada sam imala samo jedanaest, dvanaest godina dale svoj bebe na čuvanje‘‘, smije se Nina koja se danas ne odvaja od svoje bebe, četveromjesečnog Maka. Dok smo razgovarale u sat vremena stiglo joj je tridesetak mailova s upitima, ali i zahvalama za dobro odrađen posao, a ona se trudi svakome osobno odgovoriti i precizno predstaviti kakve usluge pruža. U vrijeme lockdowna kada niša nije radilo, pa ni njena djelatnost, osmislila je dječje šalice, benkice, jastučiće…, sve s dizajnom njezine firme Little stars by Nina koje je prodavala na internetu i tako uspjela dovoljno zaraditi i isplatiti plaće svojim zaposlenicima. Ova mlada poduzetna mama osmislila je i personalizirane bojanke koje svako dijete nosi kući nakon zabave. A na događanja njezine ‘‘tete čuvalice‘‘ koje obavezno moraju znati i jedan strani jezik kako se djeca koja nisu s ovih govornih područja osjećala uključenom, odlaze krcatih automobila u kojima nose sve potrebno kako bi se djeca dobro zabavila.

image

Za mladu mamu nema porodiljnog dopusta, kompjuter je s njom bio i u rodilištu

one day studio

‘‘Svega tu ima kako bi naš zabavno-edukativni kutak bio oaza za klince. Šatori, tobogan, tuba, spužve za pod, didaktičke igračke, stolići, stolovi, personalizirane bojanke, slikovnice…Imamo i face painting, modeliramo balone…Uglavnom i oni najsramežljiviji mališani koji se teško odvajaju od mama, na kraju se s nama opuste i uživaju‘‘, objašnjava Nina kojoj je trenutačno najveći izazov, ali i veselje urediti prostor Dječjeg kluba kojeg planira otvoriti početkom rujna. Zapravo joj je od početka bio san imati neki svoj prostor u kojem će pružati usluge čuvanja i animiranja djece čiji roditelji, poput liječnika ili pravnika, nemaju klasično radno vrijeme. Surađivala je i sa slavnima mamama poput Elle Dvornik, Maje Šuput Tatrarinov, Lucije Lugomer, a svim klijentima, bili oni poznati ili ne, pristupa s jednakom pažnjom i poštovanjem. Zato je i odlučila da će Dječji klub imati radno vrijeme koje će odgovarati svakom roditelju, a čuvat će i klince ako im roditelji trebaju samo nešto obaviti na sat, dva vremena.

‘‘Iako sam oduvijek željela imati neku dječju igraonicu ili čak vrtić, na taj korak zapravo su nas ‘natjerali’ naši klijenti, odnosno roditelji koji nas stalno pitaju, zadovoljni našim uslugama, imamo li prostor za rođendane, čuvamo li djecu…Tako da ćemo imati dnevno čuvanje, a četiri dana u tjednu imat ćemo i dežurstva. To je namijenjeno prvenstveno roditeljima koji rade u smjenama, a nemaju primjerice bake i djedove ili nekoga tko bi ima uskočio za čuvanje djece. Prostor ima 250 kvadrata, a u njemu ćemo imati dvije odvojene spavaonice, igraonicu, čuvaonicu i rođendaonicu ‘‘, objasila je poduzetnica.

image

Već je kao djevojčica čuvala djecu svojih susjeda

one day studio

Iako širi posao, ne planira povećavati broj zaposlenica jer smatra da više od ovoga što sada radi ne bi bio posao u kojem će ujedno i uživati. Jer cilj joj je kvaliteta, a ne kvantiteta i od posla ne želi raditi mašineriju. O svojem uspješnom poduzetničkom pothvatu često priča i na raznim fakultetima gdje ju zovu kao primjer poduzetnice s jedinstvenom i uspješnom idejom.

A ona unatoč sve većem obimu posla i dvoje djece, kaže kako uvijek nađe vrijeme i za sebe. Masaže, frizer, manikura i pedikura je nešto na što stiže svaki tjedan, jer sve ovisi o dobroj organizaciji vremena, a sretna i zadovoljna mama najveći je dar za djecu.

Linker
26. travanj 2024 14:49