SUĐENJE GODINE

Šokantan epilog jedne od najvećih korupcijskih afera ikad: Milijarderka osuđena na smrt!

Na svjedočenje je pozvano skoro 3 tisuće ljudi, a dokazi su bili u 104 kutije težine šest tona

Truong My Lan tijekom suđenja

 Str/Afp

Vijetnamska poduzetnica i milijarderka, Truong My Lan (67), u četvrtak je osuđena na smrtnu kaznu tijekom najvećeg suđenja koje je zemlja dosad vidjela, zbog prijevare u kojoj je “zaradila” 44 milijarde dolara, prenosi BBC.

Bilo je to jedno od najspektakularnijih suđenja koje dolikuje jednoj od najvećih bankovnih prijevara - na svjedočenje je pozvano skoro 3 tisuće ljudi, u suđenju je sudjelovalo deset državnih tužitelja i oko 200 odvjetnika, dokazi su bili u 104 kutije težine šest tona, a uz Truong My Lan koja je negirala sve optužbe, bilo je optuženo i još 85 osoba.

Osuđena je jer je podigla 44 milijarde dolara u kreditima od Saigon Commercial banke tijekom 11 godina, a tužitelji vjeruju da oko 27 milijardi dolara možda nikad neće biti vraćeno. Poduzetnica dolazi iz kinesko-vijetnamske obitelji s kojom je živjela na području Ho Chi Minh Cityja i radila kao prodavačica na štandovima na tržnici, prodavajući kozmetiku sa svojom majkom.

image

Truong My Lan tijekom suđenja

Str/Afp

Nakon što je Komunistička partija 1986. godine uvela razdoblje ekonomske reforme, poznato kao Doi Moi, počela je kupovati zemlju i nekretnine. Do 1990-ih, bila je vlasnica mnogobrojnih hotela i restorana. Dvadeset godina kasnije, proslavila se kao poznata poduzetnica zbog čega joj je bilo dopušteno organizirati spajanje triju manjih banaka koje nisu imale novca u jednu od najvećih banaka u zemlji - Saigon Commercial.

Vijetnamski zakon zabranjuje bilo kojoj osobi da drži više od 5 posto dionica u jednoj banci, ali Truong My Lan je posjedovala više od 90 posto Saigon Commerciala preko stotine lažnih tvrtki i njeni krediti su činili otprilike 93 posto svih kredita banke. Prema optužnici, postavljala je svoje poznanike na pozicije menadžera i onda im naredila da odobre stotine kredita mreži lažnih tvrtki koje je kontrolirala.

Također je tijekom razdoblja od tri godine, počevši u veljači 2019. naredila svom vozaču da podigne više od 4 milijarde dolara u gotovini iz banke i spremi ih u njen podrum. Tolika količina gotovine, čak i da je u vijetnamskim novčanicama najvećih apoena, težila bi oko dvije tone. Optužena je i za podmićivanje kojim je osigurala da se njeni zajmovi nikad ne provjeravaju, a jedan od tadašnjih glavnih inspektora u banci, optužen je za primanje mita od pet milijuna dolara.

image

Truong My Lan tijekom suđenja

Str/Afp

Suđenje je samo jedno od “poglavlja” antikorupcijske kampanje koju vodi glavni tajnik Komunističke partije, Nguyen Phu Trong. Budući da je sva zemlja službeno u državnom vlasništvu, poduzetnici su se često oslanjali na odnose s državnim dužnosnicima kako bi joj pristupili i korupcija je eskalirala. Nguyen Phu Trong vjeruje da bijes naroda zbog neobuzdane korupcije predstavlja egzistencijalnu prijetnju monopolu moći Komunističke partije, stoga je ozbiljno započeo svoju kampanju 2016. godine.

Odtad su dva predsjednika i potpredsjednika vlade bili prisiljeni podnijeti ostavke, a stotine dužnosnika bilo je sankcionirano ili osuđeno na zatvorsku kaznu. Ipak, mnogi se pitaju zašto je Truong My Lan mogla tako dugo nastaviti s prijevarom.

- Zbunjen sam jer to nije bila tajna. Poznato je da ona i njena grupa Van Thinh Phat koriste banku kao vlastitu kasicu prasicu za financiranje masovne kupnje nekretnina na najboljim lokacijama. Bilo je očito da mora odnekud izvući novac - rekao je Le Hong Hiep koji vodi program vijetnamskih studija na Institutu Yusof Ishak u Singapuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:53