RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Mandatory Credit: Photo by Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock (14270840h)
Pep Guardiola head coach of Manchester City celebrates with the trophy after winning the final of the FIFA Club World Cup Saudi Arabia 2023 between Manchester City and Fluminense at the King Abdullah Sports City on 22 December 2023 in Jeddah, Saudi Arabia.
Manchester City v Fluminense: Final - FIFA Club World Cup Saudi Arabia 2023, Jeddah - 23 Dec 2023

 JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK
omiljeni trener

Preživio je burnout, zbog igrača je svaki dan pet sati učio njemački, a Julia Roberts mu je "najveći poraz"

Španjolac Pep Guardiola nedavno je dobio još jedno priznanje na kojem je proglašen najboljim trenerom na svijetu, a nagradu je proslavio sa suprugom i kćerkom Marijom.

Španjolac Pep Guardiola nedavno je dobio još jedno priznanje na kojem je proglašen najboljim trenerom na svijetu, a nagradu je proslavio sa suprugom i kćerkom Marijom.

Lani je svoj klub Manchester City doveo do trostruke krune osvajača titule Lige prvaka, engleskog prvaka i pobjednika FA kupa pa je odluka o najboljem treneru 2023. kojeg je na londonskoj svečanosti proglasila Svjetska nogometna federacija (FIFA) bila očekivana za sve, pa i samog slavodobitnika Pepa Guardiolu.

Genijalnom nogometnom strategu koji je u sjajnoj karijeri vodio svega tri momčadi - španjolsku Barcelonu, njemački Bayern i engleski Manchester City, to je ujedno bio i najljepši dar za 53. rođendan kojeg je proslavio 18. siječnja. A u svom se govoru zahvale prisjetio kluba u kojem je stasao kao igrač i trener, te za kojeg je i dalje emotivno vezan.

image

Pep Guardiola sa suprugom Cristinom i kćeri Marijom

ADRIAN DENNIS AFP

"Barca je klub čije ime i dalje stoji zapisano u mom srcu. Barcelona je razlog što se danas nalazim ovdje, Barcelona i Katalonija su bile i ostale najvažnije točke u mom životu", izjavio je Guardiola kojeg mnogi smatraju najvećim nogometnim ternerom svih vremena, premda po broju osvojenih trofeja još uvijek zaostaje za legendarnim Sirom Alexom Fergusonom.

image

Na svečanosti u Londonu dobro se zabavio

ADRIAN DENNIS AFP

Pep Guardiola odrastao je u obitelji ponosnih Katalonaca zidara Valenija Guardiola i Dolors Sale koji su svoje sinove od najranije mladosti naučili radnoj etici.

"Nismo ništa očekivali od naše djece, ali smo ih željeli naučiti da se potpuno posvete zanimanju koja odaberu za sebe. A kod Pepa je još prije nego što je krenuo u školu bilo jasno da je to samo i isključivo nogomet. Ništa drugo osim lopte, igre i taktike ga nije zanimalo", izjavio je lani 92-godišnji Valenti, čiji je mlađi sin Pere Guardiola nogometni agent i menadžer.

Kao klinac se Pep upisao u nogometnu školu kluba Gimnasic de Manresa iz koje je kao 13-godišnjak prešao u Barcelonu, za čiji je prvi tim debitirao 1990. Tada je već bio u vezi sa svojom suprugom Cristinom Serrom, novinarkom i publicisticom brazilskog podrijetla, koju je upoznao kao 18-godišnjak. Stasitog mladića dizajner Antonio Miro pozvao je kao modela na probu odijela u obiteljski butik Cristininih roditelja, u kojem je ona tada zarađivala svoj džeparac, a nakon tog sudbonosnog susreta postali su - nerazdvojni.

image

U Manchester City je doveo svog prezimenjaka, hrvatskog reprezentativca Joška Gvardiola

JAN WOITAS DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Podigli su troje djece, kćeri Mariju i Valentinu, te sina Mariusa, a vjenčali su se 2014. na intimnoj ceremoniji u Barceloni.

Supruga Cristina je Guardioli bila najveća podrška kad je 2012. nakon četiri nevjerojatne godine na trenerskoj klupi Barcelone doživio burnout i odlučio uzeti slobodnu godinu da dođe k sebi. Obitelj je tu godinu provela u New Yorku u unajmljenom stanu na Manhattanu, jer mu je trebao apsolutni odmak od europskog nogometa, prije no što je odlučio karijeru nastaviti u Bayernu iz Munchena. I tada se posvetio učenju njemačkog pet sati na dan, kako bi sa svojim igračima mogao razgovarati na njihovom materinskom jeziku.

image

Pep Guardiola je po izboru FIFA-e proglašen najboljim trenerom na svijetu

ADRIAN DENNIS AFP

"Naravno da smo mogli razgovarati i na engleskom, dobro bismo se bili razumjeli, ali to je bio izraz mog poštovanja klubu i sredini u koju dolazim", izjavio je Guardiola koji nikad nije želio javno komentirati problematičnu vezu svoje kćeri Marije Guardiole s nogometašom Deleom Alijem.

Lijepa 22-godišnjakinja Maria Guardiola poznata je influencerica, a svog je oca zajedno s majkom Cristinom dopratila na svečanost dodjele nagrada u Londonu. A on je kao svoj najveći životni neuspjeh svojedobno opisao činjenicu da je holivudska glumica Julia Roberts za svog boravka u Engleskoj radije izabrala utakmicu Manchester Uniteda, najvećeg gradskog rivala Manchester Cityja, nego utakmicu Guardiolinog kluba. Bez obzira na sve uspjehe i trofeje sindrom Julije Roberts, u šali govori legendarni trener, pratit će ga do kraja života.

image

Pep Guardiola sa suprugom Cristinom i kćeri Marijom

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK
Linker
27. travanj 2024 17:58