GLOBUSOV Menadžer godine

ANTE RAMLJAK (Agrokor) Prihvatio se najtežeg posla u državi zbog kojeg mu možda zaprijeti i istraga, ali jednako je moguće da stvori novi Agrokor

Čak i ako na kraju, zbog težine pritiska, vjerovnika, ne uspije, Ramljak je prihvaćanjem posla koji mnogi i danas smatraju nemogućim, obilježio menadžersku 2017. godinu u Hrvatskoj
Ante Ramljak
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Prihvatio se najtežeg posla u državi, spašavanja Agrokora. Time je stekao niz neprijatelja, izložio se opasnosti da dio života provede pod istragom, možda i u pritvoru, sastavio međunarodni tim stručnjaka koji bi mu trebao pomoći u rekonstrukciji (i dekonstrukciji) donedavno najjačeg privatnog koncerna u ex YU regiji, a prošli tjedan predstavio je ne samo prvi nacrt buduće nagodbe koncerna i vjerovnika nego i mogući budući izgled Agrokora.

Zašto je to važno?

Zato što je Agrokor, ma što tko mislio o koncernu koji je desetljećima gradio Ivica Todorić, prevelik i prevažan da bi se smio prepustiti kaotičnom raspadanju u državi u kojoj pravosuđe nikada nije zaživjelo punim plućima. O Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku (lex Agrokor) dosad su donijeti brojni pozitivni i, češće, negativni sudovi. Činjenica je međutim da je zakon spasio državu od teških posljedica nekontroliranog kraha jedine privatne megakompanije.

Kako posluje?

Teško, stalno na rubu ponora, ali i bolje od očekivanog. Nakon prvog šoka pokazalo se da značajan dio Agrokorovih kompanija može raditi na otvorenom tržištu i da, kada se bilance očiste od nagomilanih dugova i jamstava, može poslovati pozitivno.

Što će učiniti u budućnosti?

Ako se sve odigra prema scenariju postavljenom u lexu, dovršit će nagodbu s vjerovnicima koji će time postati dioničari novog, od loše prošlosti očišćenog koncerna, a on će se povući na neki drugi posao. Preživi li Agrokor bez Todorića i bez stečaja, Ramljaku sigurno neće nedostajati dobrih ponuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:41