MENADŽER TJEDNA

EMIL TEDESCHI (Atlantic grupa) Osigurao dodatnih 100 milijuna kuna prihoda, spreman za rasplet oko Agrokora

Emil Tedeschi
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Što je postigao?
Zadržimo li se na najnovijim vijestima, Atlantic grupa, čiji je Emil Tedeschi većinski dioničar i predsjednik Uprave, početkom veljače postaje službeni distributer portfelja kompanije Mars na hrvatskom tržištu, a od novog ugovora u 2018. očekuje više od 100 milijuna kuna dodatnog prihoda.
Zašto je to važno?
Riječ je o velikom transferu biznisa izazvanom turbulencijama u Agrokoru. Atlantic je biznis s Marsom preuzeo od AWT-a koji se zbog posrtanja Todorićeva koncerna našao u predstečaju. Ova transakcija pokazuje da se dobri biznisi nastavljaju i nakon kraha jednog od partnera i da zamjena partnera u hodu ni u Hrvatskoj više ne mora biti ni problematična ni komplicirana. Atlantic je odavno dobar partner Marsu kroz distribuciju Wrigleyja čiji su distributer od 1991. (Mars je Wrigley preuzeo 2008.), i ovakav ishod nije neočekivan.
Kako posluje?
Odlično. Preživio je pad Ivice Todorića, svojeg najvećeg poslovnog partnera u Hrvatskoj, s minimumom štete, a nakon što Izvanredna uprava Agrokora postigne nagodbu s vjerovnicima, Atlantic grupa mogla bi se proširiti kao veliki, možda i najveći dioničar neke od Agrokorovih perjanica. U kuloarima se kao kandidati spominju Ledo, Jamnica i Zvijezda, ali Tedeschi i njegovi direktori zasad šute.
Što će učiniti u budućnosti?
Planovi su veliki, a turbulencije u Agrokoru ostavile su otvoren prostor za buduće akvizicije. U regiji mu je zasad nedostižan takmac jedino Orbico Branka Roglića, koji je najveći distributer na europskom tržištu.
Tedeschijevo iskustvo u maloprodaji danas je ograničeno na njegov uspješni lanac ljekarni, prošlog ljeta u transakciji teškoj 200 milijuna kuna prodali su dvije tvornice u Hrvatskoj i Njemačkoj (tvornicu u Gradiški za njih je sagradila Agrokorova Projektgradnja), time su omekšali težinu gubitka na poslovima s Agrokorom, učvrstili vlastiti tijek novca i olakšali servisiranje vlastitih dugova. U planu je gradnja tvornice dječje hrane u Rusiji, čeka se skidanje sankcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:03