NEOBIČNA FILMSKA GODINA

OVO ĆEMO GLEDATI IDUĆE GODINE Za ovih 58 premijera isplati se platiti ulaznicu!

Harley Quinn

Nova 2020. bit će neobična filmska godina.

Nema niti jednog rasnog blockbustera sa super junakom, ali zato čak tri sa super junakinjama. Najprije stižu “Ptice grabljivice” (veljača), o Harley Quinn (Margot Robbie). Ponikla je u stripovima DC Comicsa, u pitanju je čisti ženski film, jer je redateljica Cathy Yan, a scenaristica Christina Hodson. U svibnju stiže Marvelova “Black Widow”, dakako sa Scarlett Johansson, dok je redateljica Cate Shortland.

Ženski val nastavlja se početkom lipnja s “Wonder Woman 1984”, Gal Gadot ponovno igra Dianu Prince, dok je redateljica opet Patty Jenkins. Marvel otvara novo poglavlje s blockbusterom “Eternals” u režiji Chloé Zhao, njegova najveća zvijezda je Angelina Jolie, partnerice su joj Salma Hayek i Gemma Chan. Premijera je 6. studenog, a prije toga – već krajem ožujka - gledat ćemo još jedan ženski film, igranu verziju crtića “Mulan”, o srčanoj tinejdžerici koja se preoblači u muškarca. Režira Novozelanđanka Niki Caro, naslovnu ulogu igra Liu Yifei, uz velike kineske zvijezde Jeta Lija, Donnieja Yena i Gong Li.

“Nema vremena za umiranje” (travanj), navodno je posljednji film u kojem će Daniel Craig glumiti Jamesa Bonda, nova Bond djevojka je Ana de Armas, a Cary Fukunaga zamijenio je kao redatelj Dannyja Boylea, što ne mora biti loše. Već u siječnju na kino repertoaru je humorni akcijski hit “Zločesti dečki zauvijek”, u kojem nakon 17 godina obnavljaju suradnju Will Smith i Martin Lawrence: obojici panično treba hit.

U “Top Gun: Maverick” (lipanj) uz Toma Cruisea glume Miles Teller i Jennifer Connelly, a na golemu zaradu računa “Brzi i žestoki 9” (svibanj). U serijal se vraća Charlize Theron, ali ne i Dwayne Johnson. Kad su u pitanju snagatori, najžešću makljažu priuštit će nam “Godzilla protiv Konga” (sredinom studenog).

Najzanimljiviji filmovi? Nova verzija “Dina” (prosinac) po kultnom ZF romanu Franka Herberta, a redatelj Denis Villeneuve (“Blade Runner 2049”, “Sicario”) jamči spektakl. Novi film Christophera Nolana zove se “Tenet”, (srpanj) a po žanru je to spoj sf-a i špijunskog filma. Steven Spielberg napravio je popriličan iskorak u karijeri novom verzijom “Priče sa Zapadne strane”, Mariju glumi debitantica Rachel Zegler, Tony je već poznato ime Ansel Elgort.

Crtići? Pixar ima čak dva filma “Naprijed” (ožujak) i “Duša” (lipanj), no na kladionicama bolje stoje “Malci: Uspon Grua”. (Nenad Polimac)

Kazalište

Najiščekivanija premijera 2020. je Gavellina predstava "Hotel Zagorje", koju po romanu Ivane Bodrožić na scenu postavljaju Anica Tomić i Jelena Solarić. Predstava je već trebala igrati, ali je skinuta s repertoara u nejasnim okolnostima koje su mirisale na politički skandal. Kao i sve u vezi s Vukovarom. "Hotel Zagorje" jedan je od najboljih hrvatskih ratnih romana, napisan iz vizure djevojčice iz Vukovara.

U Gavelli će potom Dora Ruždjak Podolski režirati "Posjet stare dame" švicarskog dramatičara Friedricha Dürrenmatta, a travnju bi premijeru trebala imati drama Mire Gavrana "Tajna Grete Garbo" u režiji Ivice Boban.

Kazališni tandem Anica Tomić i Jelena Solarić pripremaju u Zekaemu predstavu o obiteljskom nasilju, temeljenu na iskustvima žrtava. Provokativne kazališne autorice od početka su aktivne u akciji #Spasime. Premijera njihova autorskog projekta "U ime oca, u ime majke" najavljena je za svibanj.

U HNK režirat će nagrađivani filmski režiser s dobrim kazališnim iskustvom, Dalibor Matanić. On će postaviti priču o Berlinu, podijeljenom pa ujedinjenom gradu, kao simbolu nove Europe, po tekstu Ivora Martinića. Zadnju premijeru ove sezone u HNK bi trebao potpisati ravnatelj drame Ivica Buljan, koji priprema predstavu po romanu "Kafka na žalu" japanskog hit-autora Harukija Murakamija. Buljan će postaviti Murakamija po dramatizaciji američkog pisca, redatelja i glumca Franka Galatija, autora mnogih filmskih adaptacija. Predstavu HNK najavljuje kao koprodukciju s Théâtre National de Strasbourg i Thalia Theatrom iz Hamburga

Početkom godine zagrebačka publika trebala bi vidjeti predstavu "I am Europe" autora i redatelja Falka Richtera. To je koprodukcija HNK s kazalištima iz Strasbourga, Ženeve, Hamburga, Groningena, Liegea i Stockholma, u kojoj među ostalim igra Lana Barić. Predstava je proteklih mjeseci intenzivno igrala po Europi.

Kazalište Komedija godinu počinje s komedijom "Tom, Dick & Harry" britanskih autora Raya i Michaela Cooneyja, u režiji Lee Anastazije Fleger. U ožujku bismo trebali premijerno kod njih gledati "Ožalošćenu porodicu" Branislava Nušića, u režiji Ivana Lea Leme. Za kraj sezone se očekuje mjuzikl "Ljepotica i zvijer", koji su prema animiranom filmu Walta Disneyja za pozornicu adaptirali Alan Menken, Howard Ashman, Tim Rice i Linda Woolverton. Režira Dora Ruždjak Podolski.

Zekaem u novu godinu ulazi s premijerom "H.E.J.T.E.R.I." po tekstu Dina Pešuta i u režiji Judite Gamulin. Premijera predstave u koprodukciji RUPER-a i Zekaema najavljena je za 18. siječnja. Najavljuje se kao predstava o postarijim milenijalcima koji pokušavaju odrasti, kao hipsterska božićna rapsodija ili emotivni after party s četvero prijatelja i jednim nepozvanim gostom.

Dva dana kasnije Stanislav Kovačić, glazbenik i autor kazališne glazbe, ima koncert u Zekaemu i promociju samostalnog albuma "Punk Cabaret".

U ožujku će u Zekaemu u režiji Sebastijana Horvata biti premijera "Cement" velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera. Radnja se odvija 1922., nakon Oktobarske revolucije. Müller je nadopisivao socrealističkog pisca Fedora Gladkova, a Horvat je najavio da namjerava tekst koristiti kao osnovu za promišljanje što bi bilo da Jugoslavija još postoji i da se nije raspala.

U lipnju bi u Zekaemu trebala igrati nova predstava Europskog ansambla, koprodukcije Zekaema s kazalištima u Stuttgartu i Varšavi. Mladi slovenski redatelj Žiga Divjak trebao bi postaviti "Vrućinu", komad koji polazi od osjećaja krivnje o stanju svijeta koji imaju oni koji nisu sami za to stanje krivi, jer ne drže sudbinu u svojim rukama. U srpnju na Dubrovačkim ljetnim igrama Zekaem najavljuje koprodukciju "Očevi i djeca", po romanu Ivana Turgenjeva u režiji Ivana Popovskog.

U Kerempuhu nas čekaju dva potencijalna hita, kazališni "Gruntovčani" u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, te "Pukovnik Ptica", predstava koju po tekstu bugarskog pisca Hriste Bojčeva režira Vinko Brešan. Iz Kerempuha najavljuju da se komad kritički bavi problemom odnosa Europe i Balkana, odnosno balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu. Premijera bi trebala biti u veljači, dok se u ožujku očekuje kazališna verzija omiljene dramske serije "Gruntovčani" autora Mladena Kerstnera, koju je televizijska publika zavoljela u režiji Kreše Golika.

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci s uzbuđenjem čekaju premijeru "Vježbanja života - Drugi put", po romanu Nedjeljka Fabrija. To je bila velika uspješnica riječkog kazališta, a novu postavu režira intendant HNK Marin Blažević u suradnji s Frankom Perković. Riječkom ansamblu pridružit će se Mira Furlan, premijera je najavljena za 17. ožujka. Riječki HNK godinu će početi s pravim spektaklom, premijerom mjuzikla "Evita" 15. i 16. siječnja, u režiji Renate Carole Gatice. Ravnateljica riječke drame u 2019. je vrlo uspješno postavila mjuzikl "Sunset Boulevard".

Dok se već opraštamo od 2019., godinu će tradicionalno zaključiti Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu s prednovogodišnjom premijerom "Idiota" Fjodora Dostojevskog, u režiji Vasilyja Senina, ruskog redatelja koji je prije 15 godina u Zekaemu režirao "Anu Karenjinu" dok je tim kazalištem upravljala Dubravka Vrgoč, sadašnja intendantica HNK. Kneza Miškina igra Luka Dragić, Nastasja Filipovna je Jadranka Đokić, među ostalima igraju Bojan Navojec, Olga Pakalović, Goran Grgić i Barbara Vicković. Premijera je u ponedjeljak 30. prosinca. (Snježana Pavić)

Izložbe

Neke od najvažnijih ovogodišnjih izložbi odvit će se, očekivano, u sklopu programa Rijeka 2020. EPK u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Prva se otvara krajem siječnja, riječ je o izložbi “S kolekcijom” riječkog umjetnika važne međunarodne karijere Davida Maljkovića. U svibnju će se, otvoriti izložba čija je kustosica Janka Vukmir, a naziv je “90-e: Ožiljci”.

Velika je vijest da će se u Rijeci moći pogledati radovi Nan Hoover, neoavangardne umjetnice koja se zahvaljujući svojem pionirskom doprinosu razvoju novomedijske umjetnosti u drugoj polovici 20. stoljeća zauvijek upisala u svjetsku povijest umjetnosti. MMSU joj posvećuje retrospektivnu izložbu pod nazivom “Pokretna slika je živa”, a otvorit će se sredinom listopada. Partner izložbe je Nan Hoover Foundation iz Amsterdama.

U čak šest gradova krajem srpnja, a gradovi su Labin, Raša, Pula, Vodnjan, Opatija i Rijeka, otvorit će se krajem srpnja Treće bijenale industrijske umjetnosti, čija je tema “Ravno u sunce”. Sudjeluje tridesetak radova suvremenih hrvatskih i međunarodnih umjetnika. Organizator je Labin Art Express XXI.

U Muzeju grada Rijeke, također u sklopu projekta EPK 2020., u srpnju će se otvoriti izložba “Nepoznati Klimt - Ljubav, smrt, ekstaza” koja će pokazati nepoznate radove velikog austrijskog umjetnika. Publika će prvi put moći izbliza vidjeti slike rađene za riječko kazalište.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik spremaju nekoliko važnih, ponajprije slikarskih izložbi. Kustos Feđa Gavrilović priređuje na proljeće izložbu Đure Sedera, zamišljena je kao kritički pregled gotovo sedam desetljeća stvaralaštva ovog umjetnika, čiji su rad obilježile mnoge mijene, a i danas stvara. Podsjetimo da je Seder nedavno navršio devedeset i dvije godine.

U suradnji s Umjetničkim paviljonom iz Zagreba u ovom će muzeju prirediti izložbu Lovre Artukovića. U srpnju, pak, kustosica Rozana Vojvoda radi izložbu u povodu stote godišnjice smrti slikara Mate Celestina Medovića, a obuhvatit će djela iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik i privatne zbirke nasljednika ovog slikara.

Branko Franceschi kustos je izložbe u Splitu poznatog irskog umjetnika Conora McGradyja, a spomenimo još retrospektivu Zlatana Dumanića.

Izložbena sezona 2020., pak, počinje u Zagrebu 9. siječnja, izložbom kojom Vlasta Delimar u HDLU slavi četrdeset godina umjetničkog djelovanja. Izložba se zove “40 godina art ljubavi Vlaste Delimar”. U Galeriji Klovićevi dvori na proljeće pripremaju izložbu “Moć slike - Simbolika zavjeta, zaštite i zahvale u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 1400. do 1800.”

Veselimo se i izložbama Miljenka Domjana i Zlatka Kesera u ovoj instituciji, kao i izložbi “Povijest hrvatskog baleta”.

Muzej za umjetnost i obrt 2020. godine obilježava 140. godišnjicu od svog osnutka. U travnju otvaraju izložbu Tapiserije iz Muzeja Cluny koja dovodi hrvatskoj publici neprocjenjive tapiserije. U Muzeju suvremene umjetnosti počinju sezonu izložbom “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”, koja se otvara 30. siječnja i traje sve do 14. lipnja.

Izložba je posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u sklopu ove institucije osnovane 1953. godine. U rujnu se, pak, u MSU otvara izložba Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj i strip stvaralaštvo, a kustosice su Ivana Kancir i Jasna Jakšić.

U sklopu programa Atelijera Kožarić – Laboratorij za oživljavanje predstavit će se rani zapisi Ivana Kožarića pronađeni u arhivi Atelijera Kožarić. Pripremaju i izložbu Tome Savića Gecana. U Umjetničkom paviljonu sezonu će započeti izložbom “Zagreb grad umjetnica”, s djelima hrvatskih umjetnica od 19. do 21. stoljeća, a pripremaju i veliku izložbu posvećenu Jadranu.

U Modernoj galeriji u Zagrebu, pak, kao jedan od ključnih programa navode izložbu Jerolima Mišea, jednog od najvažnijih slikara moderne. (Patricia Kiš)

Knjige

Što su pripremili domaći izdavači za 2020?

Izdavačka kuća HENA COM od domaćih autora najavljuje Antu Tomića, koji će se prvi put pojaviti kao pisac knjige za djecu.

Riječ je o ilustriranoj dječjoj knjizi pod nazivom “Đuro Hodalica”, dirljivoj i poučnoj priči o malenom čvorku koji se boji letjeti jer je u ranim danima života ispao iz gnijezda, a pripovijetku će ilustrirati jedan od ponajboljih hrvatskih ilustratora Tomislav Torjanac. Najavljuju i, kako kažu, vještu pripovjedačicu Karmelu Špoljarić i roman “Špekule”.

Od stranih donose nagrađivanog kineskog autora Yana Liankea, čiji će se roman “San sela Ding” pojaviti već u prvoj polovici 2020. Riječ je o kontroverznom romanu koji je nakon prvog rasprodanog izdanja bio zabranjen u Kini.

Omanska autorica Jokha al-Harthi ove je godine osvojila nagradu The Booker International, a već sljedeće će hrvatski čitatelji imati priliku uživati u njezinom nagrađenom romanu “Nebeska tijela” u izdanju HENA-e.

Stiže nam i novi Zoran Ferić, s romanom “Putujuće kazalište”, a radi se o preko 500 kartica opsežnog teksta koji prati živote triju generacija autorove obitelji. Zatim, Marko Tomaš s romanom “Nemoj me buditi”. Tomaš je pjesnik koji ima veliku i vjernu sljedbu čitatelja u svim krajevima bivše zemlje, pa će biti zanimljivo vidjeti kako se snašao u formi romana.

Osim navedenih, u VBZ-u najavljuju i roman “Vrata u magli” Marinka Košćeca, koji je ponovno smješten u profesorsko-školsko okružje. Što se tiče regije, u VBZ-u najavljuju i novu zbirku priča regionalne književne zvijezde Rumene Bužarovski (“Ne odam nikade”), knjigu pjesama Darka Cvijetića (“Ježene kožice”), koja je upravo u finalu ugledne književne nagrade Europski pjesnik slobode) i novu knjigu priča Almina Kaplana, čiji je roman “Meho” dobio sjajne kritike i u Hrvatskoj i u BiH i u Srbiji.

Od strane literature izdvajaju, između ostalih, i nove romane Alessandra Baricca “Mlada nevjesta” i Ismaila Kadarea “Krvavi travanj”, kao i romane novih europskih književnih zvijezda kao što su “Izabrane priče” Paula Bowlesa (autora kultnog romana “Zaklon od neba”, po kojem je Bertolucci snimio film “Čaj u Sahari”) i Pajtim Statovci, kojemu će objaviti roman “Moja mačka Jugoslavija”.

Izdavačka kuća Profil za sljedeću godinu priprema mnoštvo knjiga raznih žanrova za sve uzraste - beletristiku, publicistiku, romane za djecu i slikovnice. Tu je, dakako, Elena Ferrante, a za iduću godinu pripremaju njezinu željno očekivanu novu knjigu “Lažljivi život odraslih”, njezin prvi roman nakon tetralogije “Genijalna prijateljica” koji se smatra književnim otkrićem desetljeća. Ovaj roman prati odrastanje Giovanne, djevojčice iz srednjeg sloja, a radnja je opet smještena u Napulj.

Pred ljeto će, kažu, objaviti i dugoočekivani nastavak “Igara gladi”, “The ballad of songbirds and snakes”. Na engleskom jeziku taj će roman imati početnu nakladu od impresivnih 2,5 milijuna primjeraka, a dosad je prodan u 28 zemalja svijeta.

Od publicističkih naslova ističu “Kapital i ideologiju”, novu knjigu slavnog francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, čija je prva knjiga “Kapital u 21. stoljeću” bila golem hit u cijelome svijetu. I u sljedećoj će godini Profil brižno izdavati izuzetne hrvatske autore, pa će se tu naći i slikovnica Romana Simića, Manuela Šumberca, Maje Šimleše te Jurice Pavičića.

OceanMore u 2020. donosi “Lojalnost” (prijevod Vlatka Valentić), mračan, suptilan i snažan roman u kojemu autorica Delphine de Vigan ispisuje priču o međuljudskim odnosima. Riječ je o njezinom trećem romanu koji objavljuje OceanMore nakon romana “Ništa se ne opire noći” i “Prema istinitoj priči”, koje su čitatelji i kritika izvrsno prihvatili.

Stiže nam i “Ljeto” Karla Ovea Knausgårda u prijevodu Anje Majnarić. Završni je to dio jednog od najoriginalnijih književnih projekata posljednjih godina, “Enciklopedije godišnjih doba” sastavljene od 4 knjige nazvane po godišnjim dobima, u kojima se isprepliću kratki deskriptivni eseji s dnevničkim, iznimno osjećajnim zapisima koje autor posvećuje svojoj tek rođenoj kćeri.

Od domaćih autora, najavljuju roman Zorana Roška “Bogart i Seranoga”. U komičnoj mješavini krimića (svojevrsnoj posveti Raymondu Chandleru) i distopijske fantastike, navode iz OceanMora najavljujući knjigu, pravda je privatizirana, a težina zločina nije važna.

U Frakturi, između ostalih, najavljuju Dave Eggersa i njegovog “Redovnika Moke”, nevjerojatnu i istinitu priču o mladiću Mokhtaru Alkhanshaliju, imigrantu na razmeđu dva svijeta, u kojem kava postaje most koji povezuje njegovo jemensko podrijetlo i novi život u Americi. Kava je simbol koji spaja različite kulture, ali i pokazuje na koji način ovaj omiljeni napitak, koji uzimamo zdravo za gotovo, dolazi do naših domova i kafića.

Slijedi Javier Cercas i njegov “Vladar sjena”. Najosobnija je to priča Javiera Cercasa, hrabro putovanje u vlastitu obiteljsku povijest i još uvijek bolnu temu Španjolskog građanskog rata. Autor se vraća u selo svojih roditelja u južnoj Španjolskoj kako bi istražio život svog praujaka Manuela Mene, o kojem je u djetinjstvu slušao legende. “Vladar sjena” roman je koji kombinira intimnu obiteljsku kroniku, osobnu ispovijest, dokumentarnost povijesnih istraživanja i ratnu priču te tako stvara transcendentnu sliku neizbrisivih ožiljaka jedne zemlje.

Donose i roman američke književnice Erin Morgenstern “More bez zvijezda”. Morgenstern je autorica bestselera “Noćni cirkus” iz 2011. (prevedenog na 37 jezika), a u svom drugom romanu donosi još jednu magičnu priču za odrasle o bezvremenoj ljubavi. Također će objaviti i roman “Šutnja bijelog grada, Trilogija bijelog grada, 1. dio” Eve Garcíe Sáenz de Urturi, originalno objavljen 2016., čiji je glavni junak, mladi inspektor Unai López de Ayala zvan Kraken, vrlo brzo postao kultna figura među ljubiteljima književnosti. Trilogija je prevedena, odnosno prevodi se na preko petnaest jezika, a u pripremi je i filmska adaptacija. (Vid Barić)

Televizija

HRT u Novu godinu ulazi s novogodišnjim specijalom (Marko Tolja, Vanna, Psihomodo pop, Neno Belan, Vatra...), a s pjesmom nastavlja i 4. siječnja, i Audicijom showa “The Voice”, čijeg pobjednika doznajemo 22. veljače.

Tjedan kasnije HRT u Opatiji organizira Doru. Subota, 7. ožujka, rezervirana je za dodjelu nagrada Zlatni Studio, a potom slijedi HRT-ov show “Zvijezde pjevaju”, kojeg će voditi Barbara Kolar i Duško Čurlić.

RTL za 2020. godinu priprema novo izdanje showa “Superpar” koji pod vodstvom Enisa Bešlagića pred ljubavne i bračne partnere stavlja uzbudljive izazove. Također, planirane su i nove sezone popularnih formata “Život na vagi” i “Tri, dva, jedan - kuhaj!”.

Nova TV uz novu domaću dramsku seriju, u 2020. godini priprema show “Tvoje lice zvuči poznato”. Neslužbeno doznajemo da će peta sezona ovog spektakla početi već na proljeće, a jesen je na Novoj TV rezervirana za ples, odnosno show “Ples sa zvijezdama” u kojem su proljetos pobijedili Slavko Sobin i Gabriela Pilić. (Klara Rožman

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:31