VRHOVNI NOGOMETNI AUTORITET

ĆIRO BLAŽEVIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA NOVI GLOBUS OTKRIVA POD KAKVIM SE SVE PRITISCIMA NALAZIO DALIĆ 'Plenković mora rastjerati sve ove iz HNS-a!'

 
 Neja Markičević / CROPIX

“Vlada treba preuzeti odgovornost i izbaciti sve ove iz Hrvatskog nogometnog saveza! U njemu su ljudi koji su gotovo upropastili nogomet. Dvadeset godina zbog njih se mi nismo mogli predstaviti kao nadarena nacija. Dao sam si pravo kazati svom prijatelju Plenkoviću: ‘J... te Agrokor, nogomet je važniji od Agrokora!’ Vjerojatno to nije ozbiljno shvatio, a sada je vidio da je to najozbiljnije. Plenkoviću, prijatelju, preuzmi odgovornost. Nakon ovakvoga uspjeha i radosti koju su nam priuštili Dalić i njegovi igrači ni najveća budala ne može ignorirati važnost nogometa”, kaže u velikome intervjuu Globusu Miroslav Ćiro Blažević, legendarni izbornik brončane generacije Vatrenih i dobar prijatelj sadašnjega izbornika Zlatka Dalića.

Blažević otkriva kakve je pritiske izdržao Dalić u proteklih devet mjeseci, otkako je preuzeo izborničku dužnost pa sve do odlaska na Svjetsko prvenstvo.

“On je zamalo bio izbačen iz reprezentacije. Stalno je imao opterećenje, ali se odupro. Njegova su razmišljanja bila podijeljena umjesto da bude koncentriran. Ja sam mu jako pomagao u toj koncentraciji jer me zvao svaki dan. Ali to je mora da ti je cijelo vrijeme mač nad glavom.”

Je li izborniku davao savjete uoči finalne utakmice Svjetskog prvenstva?

“Razgovarao sam s njim, ali mu nikakav savjet nisam dao jer sam shvatio da je jako nadaren i da sve ono što ja znam zna i on. Samo sam ga bodrio i upozoravao da je na najboljem putu da napravi čudo. Bio sam mu moralna podrška i ponavljao sam mu da je cijeli hrvatski puk iza njega”, kaže Blažević.

Zagreb, 010718. 
Bivsi nogometni trener Miroslav Ciro Blazevic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Kako gleda na to što ga je njegov učenik, osvajanjem srebra, nadmašio po rezultatu na Svjetskom prvenstvu?

“U povijesti je poznato da je svaki učitelj sretan kada ga njegov učenik nadmaši. Samo oni deformirani mogu u takvoj situaciji biti negativni i zavidni. Interes nacije je iznad svega. Ja sam patriot i to sam uvijek stavljao iznad svakog privatnog interesa.”

Ćiro smatra da je Dalić, bez dvojbe, najbolji hrvatski trener.

“Bolji je i od mene, jer ja sam bio treći, a on je drugi. Ja sam napravio euforiju u jednom vrlo povoljnom trenutku, ali ovo što je Dalić napravio – to je nemjerljivo. To Hrvatska vidjela nije”, kaže “trener svih trenera”, ali dodaje: “No bojim se da to nikada više neće vidjeti.”

Na pitanje je li mu se svidjelo kako je u Rusiji navijala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kojoj su neki zamjerili pretjerano izražavanje emocija, Blažević odgovara:

“I ja sam bio među tima koji pričaju, ali sam shvatio pogrešku. Predsjednici kapa do poda za sve što je napravila. Ona je osvojila svijet svojom spontašću i manifestacijom entuzijazma. Bila je kao Franjo Tuđman. Svaka joj čast!”

A što misli o Thompsonovu nastupu s reprezentativcima na Trgu bana Jelačića?

“Ja bih odmah poslao u zatvor onoga tko je zabranio Thompsonu da dalje pjeva”, žestoko odgovara Ćiro. “Tko je taj kreten koji si je dao za pravo jednom dokazanom patriotu zabraniti da pjeva? Koja je to drskost određivati Modriću i drugim hrvatskim vitezovima tko će im pjevati!”

U intervjuu Miroslav Blažević govori i o potrebi gradnje nacionalnog nogometnog stadiona, o izgledima hrvatske reprezentacije da 2020. osvoji Europsko prvenstvo, o tome zašto misli da Modrić može igrati izvrsno još punih pet godina…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:48