INTERVJU U GLOBUSU

DRAŽEN BARIŠIĆ 'Učinit ću sve da nacionalni stadion bude sagrađen u Velikoj Gorici'

 Bruno Konjević / CROPIX

Kad je objavljena vijest da se kreće u izgradnju nacionalnog stadiona koji će imati 35.000 mjesta, i to u Velikoj Gorici, reakcije u Zagrebu bile su dramatične, jer zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da bi glavni grad trebao biti mjesto gdje će se podići stadion. Nije to međutim prvi put da se najavljuje izgradnja nacionalnog stadiona, ali je, po mnogima, izbor Velike Gorice vjerojatniji nego ikada, jer i taj grad pokazuje zanimanje za tu investiciju koja je izuzetno atraktivna za javnost. Što bi to značilo za Maksimir i je li zaista blizu dogovor Hrvatskoga nogometnog saveza i Velike Gorice?

Hoće li se novi, nacionalni stadion graditi u Velikoj Gorici?

– Za Veliku Gorici bio bi to odličan projekt koji bi dodatno unaprijedio razvoj našega grada i u sportskom i u gospodarskom i turističkom smislu. Mi smo zainteresirani i učinit ćemo sve da do toga dođe. Zbog svojih brojnih prednosti sigurno smo veliki favorit. Znamo da uz takve investicije dolaze i brojni prateći sadržaji te da je pet glavnih uvjeta jednostavno zadano, a oni su: zemljopisni položaj, veličina raspoloživog zemljišta, prometna povezanost, blizina smještajnih kapaciteta i blizina zračne luke. Velika Gorica ima savršene karakteristike za svih pet, a grad je uz to društveno odgovoran za sport i možemo trenutačno staviti sve svoje resurse na raspolaganje budućem investitoru.

Kako komentirate tvrdnju Milana Bandića da taj stadion neće biti u Velikoj Gorici?

– Kolega Bandić odgovoran je gradonačelnik koji štiti interese svog grada kao i svi mi koji obavljamo ovu odgovornu dužnost za koju smo dobili povjerenje svojih sugrađana. Izjavu kolege Bandića da novi stadion sigurno neće biti u Gorici tumačim njegovom željom da to bude u Zagrebu, a ne kao ucjenjivanje Velike Gorice. I to je normalno. No, bez obzira na njegove želje, Velika Gorica, kao najbrže rastući grad u Hrvatskoj, može realizirati i najzahtjevnije projekte kakav je i gradnja novog nacionalnog stadiona. Prednost Velike Gorice je u tome što imamo mnogo više resursa koje investitor traži. Prometna povezanost sa Zagrebom je odlična i građani Zagreba vrlo brzo i jednostavno mogu doći do novog stadiona, kao što je to primjer i s Međunarodnom zračnom lukom, koja se, podsjećam, također nalazi na području Grada Velike Gorice.

Što je Grad spreman ponuditi za gradnju stadiona?

– Grad ima resurse i spreman je biti partner. U kojem obliku i na koji način, ovisi o potrebama investitora i Grada tako da je to predmet budućih razgovora između tih dviju strana. Mogu ovdje istaknuti da je Velika Gorica uistinu grad sporta, ne samo deklaratorno nego i po brojnim ulaganjima. Nakon što smo sagradili sportsku trenažnu dvoranu, sada smo u izgradnji gradskog bazena. Riječ je o kompleksu koji obuhvaća dva unutarnja bazena, jedan za plivače i jedan za neplivače, s popratnim sadržajima. Bazeni će biti završeni do ljeta, a odmah nakon toga počinjemo s izradom idejnih rješenja i projektiranjem vanjskih bazena, tako da će Velika Gorica dobiti svoje kupalište. I to je jedan od dodatnih argumenata koji mogu biti na našoj strani kada se govori o novim ulaganjima i dolasku novih sportskih sadržaja, pa i o samom stadionu.

U kojoj je mjeri nova Zračna luka pridonijela razvoju grada?

– Nova zračna luka svojevrsni je zamašnjak razvoja gospodarstva u Velikoj Gorici i magnet za nove investicije. Trenutačno je u gradu nekoliko velikih investicija, a gotovo svakodnevno održavamo sastanke s investitorima zainteresiranim za izgradnju novih gospodarskih objekata.

Spomenut ću samo novi sortirni centar Hrvatske pošte koji će doslovno biti pravi mali grad unutar grada, a dolaze još neki logistički centri kao i proizvodni pogoni.

Nedavno se u Velikoj Gorici otvorio još jedan novi hotel, već treći hotel u posljednjih nekoliko godina. Veliki je broj manjih pansiona. Iz godine u godinu bilježimo sve veći broj posjetitelja u našem gradu. Zbog toga smo ove godine i otvorili Centar za posjetitelje, novi dom naše turističke zajednice.

Ipak, ima i određenih nezadovoljstava lokalnog stanovništva zbog Zračne luke...

– Svjesni smo te činjenice i u stalnim smo razgovorima s našim građanima koji se nalaze na uzletno-sletnom koridoru. Bilo je i inicijativa prema gradu u kojima se traže obeštećenja u vidu svojevrsne ekološke rente. Mi smo kao grad našim građanima obećali, a to ćemo i ispuniti, da ćemo novac koji primamo u proračun s naslova koncesije uložiti u bolje komunalno opremanje takvih naselja. Naime, naše službe rade analizu koja će obuhvatiti parametre veličine naselja i samog položaja te ćemo na temelju toga na godišnjoj razini donijeti plan financiranja, odnosno dodatnog ulaganja, a koji će biti usuglašen sa željama i potrebama predstavnika samih naselja.

Sezona je grijanja, a znamo da Velikogoričani godinama plaćaju skupe račune. Je li se išta promijenilo ove godine?

– Svjesni smo tog problema. U razgovorima s HEP-om pokazala se kao moguće rješenje gradnja toplovoda koji će Veliku Goricu povezati sa Zagrebom. No, kako je to dugoročniji projekt, prije dvije godine počela je velika energetska obnova zgrada, koju je pokrenulo naše Gradsko stambeno gospodarstvo u suradnji sa suvlasnicima i predstavnicima stambenih zgrada i već sada se na obnovljenim zgradama osjete velike uštede. Prvi takav projekt obnove bio je na velikogoričkom Vodotornju gdje građani svjedoče uštede u grijanju i do pedeset posto. Sada smo u projektu obnove 16 stambenih zgrada i njime će se obnoviti više od tisuću stanova na području grada, što znači bolju kvalitetu života i niže račune za otprilike tri i pol tisuće građana. Ovaj projekt u Velikoj Gorici ukupne je vrijednosti 60,8 milijuna kuna i u 40-postotnom iznosu sufinanciraju ga suvlasnici zgrada dok je 60 posto iznosa osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj - Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014-2020.”

Predsjednik ste županijskog HDZ-a. Kako je HDZ preuzeo Županiju i kakva je sudbina župana Stjepana Kožića?

– HDZ želi odgovorno upravljati Zagrebačkom županijom i njezinim resursima, a na dobrobit svih gradova i stanovnika Zagrebačke županije. Svi oni koji tako razmišljaju i koji žele boljitak županije mogu svojim angažmanom tome i pridonijeti. Tako i župan Kožić.

Kako tumačite činjenicu da sjedište županije nije u Županiji nego u Zagrebu?

– Godinama se govori o premještanju županijskih institucija i stvaranja sjedišta u Velikoj Gorici kao najvećem gradu Zagrebačke županije. Već sada u Velikoj Gorici postoje neke društvene i gospodarske institucije regionalne razine, a neke su u dolasku. Budući da smo dobili i nove prometnice i da imamo odličnu povezanost, položaj, a i najbrže smo rastući grad, logično je sada poduzeti korake koji će dovesti do ostvarenja tog projekta, ali, opet, vodeći računa i o potrebama građana drugih gradova Zagrebačke županije.

Gorica se želi brendirati kao grad zrakoplovstva. Što to zapravo znači?

– Velika Gorica zrakoplovno je središte hrvatske. U našem je gradu najveća zračna luka u Hrvatskoj, Zrakoplovno-tehnički centar, Kontrola zračne plovidbe, naznake su da dolazi sa sjedištem i Croatia Airlines, tu je i niz poslovnih subjekata vezanih u zračni promet, zrakoplovna škola… Na našem Veleučilištu postoji studij održavanja zrakoplova.

Veliki broj naših sugrađana radi na različitim poslovima u zračnom prometu gdje su vrlo visoke plaće, zbog čega je Velika Gorica grad s najvećim prosjekom plaća u Hrvatskoj.

Zrakoplovstvo je poslovna i tehnološka grana koja potiče i privlači dodatne investicije i nove tehnologije, a upravo zbog toga želim da nas se tako percipira: kao grad investicija, novih tehnologija i dinamičnog gospodarstva.

Kada će Goricu i Zagreb povezati tramvajska linija?

– Tramvajska linija ili prigradska željeznica, kako god bilo. Velika Gorica će se aktivno priključiti projektu povezivanja Zagreba, Zračne luke i Velike Gorice šinskim vozilom. Prošle godine uspostavljena je autobusna linija koja spaja Zagreb i Veliku Goricu preko Međunarodne zračne luke dr. Franje Tuđmana i Domovinskog mosta, čime smo dobili drugi pravac prometnog povezivanja naših dvaju gradova, unaprijedili javni prijevoz i smanjili prometne gužve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:24