PREGRUPIRANJE NA SCENI

DVIJE DESNICE PROTIV PLENKOVIĆA 'Čak i da ostane na čelu HDZ-a, s Plenkovićem nemamo šanse sastaviti Vladu. No, ako novi šef postane Stier...'

 
Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednički su izbori dijelom bili posredni rat “ljute” desnice sa šefom HDZ-a i Vlade Andrejom Plenkovićem, koji je, kako neki desničari tvrde, izdao ideje Franje Tuđmana i “pravog” HDZ-a, a dijelom su i uvertira, neka vrsta generalne probe za konačni obračun “suverenista”, dakle desnih nacionalista s “mlakim” Plenkovićevim HDZ-om na parlamentarnim izborima 2020.

Iako u ovom trenutku, naravno, ne znamo još tko će 5. siječnja postati novi predsjednik države, već su nam rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora dali dovoljno materijala da dubinski analiziramo perspektivu i potencijal triju trenutačno najjačih političkih snaga u zemlji na parlamentarnim izborima: vladajućeg HDZ-a, SDP-a koji se iz knock-downa digao na noge na europskim izborima, a sada je novu injekciju živosti u socijaldemokrate udahnuo njihov bivši predsjednik i premijer Zoran Milanović pobjedom u prvom krugu, te Miroslava Škore koji je uz asistenciju Suverenista, Mosta i drugih desnih snaga ostvario odličan rezultat za koji on smatra da je jako dobar politički kapital za budućnost.

Uostalom, sam je u govoru u izbornoj noći 22. prosinca biračima obećao da ih neće ostaviti na cjedilu, da će “nastaviti vraćati Hrvatsku narodu”, što su mnogi protumačili kao njegovu najavu konačnog sraza s HDZ-om na parlamentarnim izborima 2020.

Perspektive, strategije i sami izborni potencijal na parlamentarnim izborima HDZ-a, s jedne strane, i političkih snaga koje su desnije i/ili konzervativnije od vladajuće partije s druge strane, ulaskom donedavno samo zabavljača i očito spretnog poduzetnika Miroslava Škore u prvu političku ligu dodatno su se preplele te se povećala njihova međuovisnost.

Na političkoj sceni, a posebice u HDZ-u, Mostu i Hrvatskim suverenistima, s pozornošću se već sada gleda i analizira što će Miroslav Škoro učiniti nakon što izađe iz “medijske šutnje” nakon drugog kruga predsjedničkih izbora 5. siječnja: hoće li osnovati novu stranku, hoće li se odlučiti za nešto labaviju varijantu - političku platformu s ciljem da na parlamentarne izbore izađe sa svojom nezavisnom listom, hoće li stati na čelo već postojeće platforme Hrvatskih suverenista, pokušati s Mostom ili će možda, na koncu, odustati od daljnjeg političkog angažmana.

Velika većina naših sugovornika iz SDP-a i opozicijskih stranaka sličnog političkog profila, baš kao i HDZ-ovaca i suverenista smatra da će Škoro sigurno nastaviti graditi političku karijeru - bilo osnivanjem nove stranke bilo u suradnji sa Suverenistima ili Mostom ili i s jednima i s drugima.

- Nije bitan sam model (stranka, nova platforma, suradnja sa Suverenistima...) nastavka Škorina političkog djelovanja, potencijal njegove priče ovisit će ponajviše o razvoju situacije u HDZ-u. Svima koji dobro razumiju politiku jasno je da bi Škori najviše odgovaralo da na parlamentarne izbore izađe protiv HDZ-a kojemu će i dalje na čelu biti Andrej Plenković, jer bi imao širom otvoren prostor kod birača koji su desniji od Plenkovićeva HDZ-a. Ako pak HDZ nakon unutarstranačkih izbora koji bi se, prema najavama, trebali održati prije parlamentarnih dobije novog šefa stranke, sasvim je sigurno da će taj “novi” HDZ skrenuti udesno - u svoju prirodnu nišu - i da bi time Škorin manevarski prostor onda bio bitno sužen. Škoro bi, zapravo, trebao boga moliti da Plenković ostane na čelu HDZ-a. Međutim, činjenica je da Zoran Milanović jako teško može izgubiti od Kolinde Grabar-Kitarović 5. siječnja. Pa tri četvrtine birača u prvom krugu glasalo je protiv kandidatkinje vlasti, dakle Vlade i premijera Plenkovića. Kolindi neće pomoći puno ni dio glasova birača koji su u prvom krugu glasali za Škoru jer je moja procjena da će pola njih ostati doma ili prekrižiti glasački listić, a od one polovice koja izađe na izbore glasovi će se podijeliti 70 naspram 30 posto u korist aktualne predsjednice RH. Međutim, to naprosto nije dovoljno za pobjedu protiv Milanovića kojemu će se u drugom krugu sliti većina glasova birača koji su glasali za Darija Juričana, Daliju Orešković, Mislava Kolakušića... Zaključno, moja je procjena da Milanović pobjeđuje na predsjedničkim izborima, nakon čega počinju procesi u HDZ-u koji će gotovo sigurno završiti porazom Plenkovića na izborima za novog šefa stranke - kaže naš sugovornik jako dobro upoznat sa stanjem u HDZ-a, ali i na desnoj sceni koja je podržavala Miroslava Škoru u predsjedničkoj kampanji.

Osvrnuo se i na želju Mosta, a posebno Suverenista da se Škoro što prije, najkasnije do konca siječnja, jasno odredi i da kaže s kime i u kakvom formatu planira nastaviti političku priču, odnosno nastupiti na parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati u jesen.

- Ne mislim da Škoro mora tako naglo odlučiti što će. Mislim da je za njega najbolje da krene u svoju priču, a ne da se priključi Hrvatskim suverenistima ili Mostu. Njih poslije može pozvati na suradnju jer za sve će biti mjesta ako lideri “suverenista” ostave svoje taštine po strani. Moraju shvatiti da je Škoro sada daleko jači politički brend - kaže naš izvor.

Zagreb, 221219. 
Hotel Dubrovnik.
Pracenje izbornih rezultata za predsjednika Republike Hrvatske u stozeru predsjednickog kandidata Miroslava Skore.
Na fotografiji: Hrvoje Zekanovic, Ana Lederer.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX
Hrvoje Zekanović: Suverenist koji vjeruje u Škorinu sjajnu političku budućnost

Naš sugovornik iz Hrvatskih suverenista tvrdi - zanimljivo, slične opaske čuli smo i od naših izvora s lijevo-liberalne strane političkog spektra - da bi Škoro jako pogriješio kad bi se odlučio za osnivanje nove političke stranke jer bi tako, kaže, ponovio fatalnu pogrešku bivšeg predsjednika RH Ive Josipovića.

- Svaka čast Škorinu rezultatu, ali on zapravo ne zna što znači imati stranku, nije lako to izgraditi od nule, pogotovo u kratko vrijeme. Dobar je primjer Ivo Josipović, koji je, iako poražen od Kolinde Grabar-Kitarović, osokoljen s više od milijun osvojenih glasova u drugom krugu izbora prije pet godina pomislio da je veći od svih, pa je odlučio osnovati svoju novu stranku Naprijed Hrvatska!. Taj je projekt, kako znamo, spektakularno propao. Stoga bi Miroslavu Škori bilo najpametnije da se priključi Hrvatskim suverenistima jer, iako nismo velika stranka, imamo potrebnu stranačku infrastrukturu, hijerarhiju, ljude koji znaju što znači rad na terenu... Najbolje bi bilo da sa svojih desetak suradnika koje odabere dođe k nama i da stane na čelo političke platforme Hrvatski suverenisti - kaže naš sugovornik.

Također je uvjeren da bi za Škorine šanse za uspjeh na parlamentarnim izborima - baš kao za šanse Suverenista - bilo najbolje da u drugom krugu pobijedi Kolinda Grabar-Kitarović.

- U tom slučaju Plenković bi vjerojatno ostao na čelu HDZ-a, a to bi nama, budimo pošteni, najviše odgovaralo. Ali, činjenica je da će iduće nedjelje vrlo vjerojatno pobijediti Zoran Milanović, što je za nas teži, ali ne i nepremostivi put do velikog rezultata na parlamentarnim izborima - kaže jedan od suverenista.

Sugovornik iz HDZ-a, predstavnik umjerene desne struje, pretpostavlja da će Škoro nastaviti političku priču na nekoj novoj platformi, ali da će za potencijal HDZ-a na parlamentarnim izborima ipak biti presudno što će se u vladajućoj stranci događati nakon predsjedničkih izbora, pogotovo ako pobijedi Zoran Milanović.

- Poraz Kolinde Grabar-Kitarović, naravno, nije dobar za Andreja Plenkovića, ali nije ni za HDZ generalno. Jer, nakon velikog podbačaja na europskim izborima, drugi poraz zaredom doveo bi nas u težak položaj. Gledajući unatrag samo godinu dana, potpuno je jasno da je Plenkovićeva politika i smjer kojim vodi HDZ vratila u život tada polumrtvi SDP. Ma čak i da Plenković preživi drugi poraz zaredom i ostane na čelu HDZ-a, naša stranka na čelu s njim nema nikakve perspektive na parlamentarnim izborima jer on nema koalicijski potencijal. No u slučaju da novi šef HDZ-a postane netko političkog profila poput Davora Ive Stiera ili Mire Kovača, situacija se dramatično mijenja. U korist HDZ-a. I na štetu Miroslava Škore. Takav HDZ vratio bi svoje desne birače i, realno, nakon parlamentarnih izbora - pa čak u nekoj varijanti i prije samih izbora - mogao bi bez većih problema surađivati s nekom od “suverenističkih” opcija kao i s Mostom. Dakle, to bi bio HDZ koji bi mogao sastaviti novu Vladu - kaže naš izvor.

U SDP-u danas čak i oni koji su bili skeptični oko ideje “vraćanja u život” bivšeg predsjednika stranke i Vlade Zorana Milanovića priznaju kako im je njegova kandidatura puno pomogla i otvorila neke nove prilike u pripremi izlaska na parlamentarne izbore.

- Iako smo sada potpuno fokusirani na Milanovićevu pobjedu na predsjedničkim izborima, budite sigurni da ćemo odmah potom krenuti u akciju za parlamentarne izbore. Osnovat ćemo stožer i izborne centre na terenu, odmah ćemo se postaviti u borbenu formaciju. Iako SDP nije “Djed Božićnjak”, razgovarat ćemo s nekom od stranaka koje sada podržavaju Milanovića o mogućoj predizbornoj suradnji. No, sada je prerano reći hoće li SDP na izbore izaći samostalno ili na čelu neke manje koalicije - kaže sugovornik iz vrha SDP-a koji je inače zagovaratelj samostalnog izlaska na izbora.

Bivši SDP-ovac, a sada čelnik Demokrata Mirando Mrsić kaže kako bi optimalno za cijelu lijevo-liberalnu opoziciju bilo da na izbore izađe u dva bloka.

- Jedini način za pobjedu na parlamentarnim izborima i osvajanje dovoljnog broja saborskih mandata za formiranje Vlade jest jako široka suradnja svih liberalnih, lijevih i opcija lijevog centra. Moje je mišljenje da jednu koaliciju treba složiti SDP s HSS-om, HSU-om i ostalim umirovljeničkim strankama, a da drugu koaliciju čine Demokrati, IDS, PGS, GLAS, Laburisti, ORaH, Start, stranka Vlahe Orepića, Možemo! i ostale manje lijeve stranke - kaže Mirando Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:15