KOJIM SMJEROM IZ KRIZE?

GLOBUSOV KRIZNI EKONOMSKI STOŽER: PREDVODNICI HRVATSKE INDUSTRIJE I TRGOVINE O BUDUĆNOSTI GOSPODARSTVA Roglić: 'Oporavak će trajati deset godina...'

 

Pandemijom izazvana blokada svjetsko je gospodarstvo dovela do slobodnog pada. Nijedna zemlja nije ostala pošteđena. S postupnim popuštanjem mjera započele su i rasprave o modelima oporavka. Što možemo očekivati u Hrvatskoj - hoće li nam se ostvariti najpoželjniji od četiri loša krizna scenarija, brzi model "V", manje poželjan, sporiji ali podnošljiv model "U", opasan i iscrpljujući "W" ili depresivni, beskrajni "L"?

Poduzetnici s kojima smo razgovarali Vladin su paket mjera dočekali s umjerenim optimizmom. Svoj nam je sud odbio izložiti tek jedan veliki hotelijer, uz opasku da je sudbina turizma kao njegova primarnog biznisa ove godine posve neizvjesna, pa bi time i svaki njegov komentar bio tek puko nagađanje.

Svih pet lidera iz različitih sektora ekonomije s kojima smo razgovarali pokazali su zavidnu upućenost u današnje globalne prilike, svjesni su dubine krize i neizvjesnosti njezina roka trajanja, ali i činjenica da su mogućnosti države da pomaže ekonomiji na način na koji je pomogla za vrijeme prvih mjeseci krize, izravnom financijskom pomoći, već dosad u velikoj mjeri iscrpljene.

Pred nama je razdoblje velikih promjena, kako na političkoj, tako i na poslovnoj razini. Tko se ne bude znao prilagoditi novom okruženju, nestat će s tržišta. To jednako vrijedi za velike korporacije, male i srednje poduzetnike, ali i za političke stranke čiji će predstavnici nakon izbora ući u Vladu i sabornicu.

Atlanticov većinski vlasnik i šef Emil Tedeschi, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, najveći hrvatski distributer (i jedan od najvećih europskih) Branko Roglić, Marinko Došen, kao predsjednik uprave AD-Plastika, najjačeg eksponenta hrvatske autoindustrije i Ante Mandić, jedan od pionira domaćeg propulzivnog IT sektora (In2 do prodaje, danas INsig2 i Degordian) dobili su jednaki set od pet baznih pitanja:

1. Kako vaša kompanija preživljava krizu. Kakve rezultate očekujete do kraja sljedeće godine?

2. Što očekujete od Vlade u tom razdoblju?

3. Što bi bila vaša preporuka Vladi?

4. Što po vašem mišljenja očekuje hrvatske građane?

5. Koji je po vama najvjerojatniji od četiri najčešće spominjana krizna scenarija (modeli ”V”, ”U”, ”W” ili ”L”)?

Odgovori petorice vodećih poduzetnika uglavnom su ohrabrujući, ukazuju na ne sasvim novu, ali ponešto drukčiju, krizom probuđenu, opreznu Hrvatsku.

Branko Roglić procjenjuje da je pred nama dug put.

"Siguran sam da krivulja oporavka neće biti 'V'. Po meni je najvjerojatnija kombinacija svih ostalih: 'U', 'W' i 'L'. Oporavak će trajati desetak godina. Za to vrijeme živjet ćemo smanjenim standardom. Mnogi zaposlenici će nastaviti raditi iz svojih kuća i neće trebati odlaziti u poduzeća. Pojavit će se i novi poslovi, koji do sada nisu postojali. Vjerujem u predviđanja da će 60 posto djece koja su danas u osnovnoj školi, raditi poslove koji danas ne postoje. Povratak na selo mogao bi postati aktualan."

Roglić smatra da je Vlada promptno i dobro reagirala i na pandemiju i na potres u Zagrebu. "Ona mora voditi računa da gospodarstvo održi na životu, ali i o fiskalnoj održivosti proračuna. Vlada prati situaciju u zemlji i sukladno tome će omekšavati mjere, kako ne bi ugrozila zdravlje ljudi, a kako bi postepeno vraćala gospodarstvo u funkciju. Pri tome, Vlada će povećati javni dug, koji će onda oporavljeno gospodarstvo vraćati sljedećih desetak ili više godina."

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa!

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:28