POVRATAK POZNATOG HOTELIJERA

GORAN ŠTROK ZA NOVI GLOBUS OTKRIVA: MOJ POSLJEDNJI VELIKI PROJEKT 'Usred ličke šume gradim luksuzni ekološki resort Teslino gnijezdo...'

 
 Boris Kovačev / CROPIX, Jadranski luksuzni razvoj / arhiva

Goran Štrok, poznati hrvatski poduzetnik i hotelijer s londonskom i zagrebačkom adresom, nakon sedmogodišnje pauze ponovno investira u hrvatski turizam. U Lici, tri kilometra od Lovinca, otvoreno je veliko gradilište na kojem smo sa Štrokom razgovarali o njegovu novom projektu “T nest” – Teslinu gnijezdu.

Riječ je o resortu vrhunskog ekološkog turizma koji će se sastojati od 70 luksuznih drvenih i platnenih kućica smještenih u šumi, među krošnjama drveća, uz gorsko jezero, gdje će gosti moći istovremeno uživati u prirodnim ljepotama, miru i tišini, ali i u ekskluzivnoj gastronomskoj ponudi dvaju restorana, wellness-centru te brojnim umjetničkim djelima poznatih hrvatskih slikara i kipara.

“Čitava motivacija za ovaj projekt proistekla je iz potrebe da se napravi nešto posebno i drugačije u Lici, jednom od najranjivijih i najnerazvijenijih područja u Hrvatskoj, a koje ima prirodne ljepote koje su bez premca”, kaže Štrok. “Pogledajte samo Velebit, koji na pravi način nije bio iskorišten ni u bivšoj državi ni u ovoj, a koji je jednako lijep kao američki nacionalni parkovi Yellowstone ili Grand Canyon. Uz pet nacionalnih parkova koji su u blizini, važna motivacija zbog koje smo se odlučili investirati u Lovincu jest i obližnji Teslin muzej, točnije sam Nikola Tesla, koji je za mene Leonardo da Vinci našeg vremena. Mi smo smješteni, zapravo, u Teslinu vrtu.”

I samo ime resorta “T nest”, kaže Štrok, odražava što ga je ponukalo da svoju zamisao ostvari upravo u Lici, nedaleko od Teslina rodnog Smiljana: “T označava Teslu, a ‘nest’, gnijezdo, simbolizira toplinu, zajedništvo, obitelj i prirodu. Taj pojam u sebi sadrži sve najbolje. ‘T nest’ je ekološko naselje 5 plus zvjezdica u kojem ćemo gostima nuditi vrhunski komfor i odmor u netaknutoj prirodi na 650 metara nadmorske visine. Naš je slogan ‘Kod nas najglasnija je tišina’.”

Resort Teslino gnijezdo zapravo je luksuzni hotel, objašnjava Štrok, jer ima sve što vrhunski hotel treba imati, a prostor u kojem će se gosti kretati mnogo je veći od prostora kojim se kreću gosti klasičnih hotela.

“Kod nas se gostu neće moći dogoditi da čuje razgovor iz susjedne sobe. U svijetu je ovakav način odmora – i zimovanja i ljetovanja – kakav ćemo mi omogućavati gostima u Lovincu u proteklih deset godina postao puno popularniji od odlaska na sedmi kat hotela u sobu 717.”

Štrok je uvjeren da će Teslinim gnijezdom preporoditi ne samo Lovinac nego cijelu Liku.

“Planiramo zaposliti između 70 i 80 ljudi, što je za Lovinac ekvivalent kao da u Zagrebu zaposlite više tisuća radnika. Naš projekt potaknut će nove poduzetničke ideje, OPG-ove i može se stvoriti potpuno nova slika Like.”

Kolika je ukupna vrijednost investicije?

“Procjena vrijednosti ulaganja iznosi oko 14 milijuna eura. Ja sam jedini investitor, ulažem vlastiti kapital, ali već sada imamo zainteresiranih banaka koje žele raditi s nama jer vide da je projekt fenomenalan.”

Na pitanje planira li u projektu “T nest” ostati do kraja ili razmišlja o tome da ga eventualno u nekoj fazi proda Štrok odlučno odgovara: “Apsolutno ostajem do kraja, ne bih inače ni počeo. Ja sam već u godinama, i to je možda jedan od mojih zadnjih potpisa u turizmu.”

Goran Štrok u intervjuu otvoreno govori i o velikom financijskom gubitku što ga je pretrpio 2011. prepustivši svoju tvrtku Jadranski luksuzni hoteli obitelji Lukšić; otkriva zašto je odlučio prodati sve svoje turističke kapacitete u Engleskoj, Škotskoj i na Sejšelima; analizira stanje u hrvatskom turizmu i objašnjava zašto sa sadašnjom koncepcijom više ne može rasti...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:58