MARTOVSKE IDE ANDREJA PLENKOVIĆA

IZBORI KOJI ĆE DUBOKO PROMIJENITI HDZ 'Plenkovića čekaju teški dani, čak i ako ostane na čelu stranke'

Zagreb, 310120.
Banski dvori.
Konferencija za medije Andreja Plenkovica nakon odluke suda Europske unije u Luxemburgu koji je proglasio da nije nadlezan za odlucivanje o granicnom sporu izmedju Hrvatske i Slovenije.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

 

Sad kad su Miro Kovač, Davor Ivo Stier i Ivan Penava objavili da udruženi idu na unutarstranačke izbore, to je postala ozbiljna utakmica. Iako je u toj utrci Andrej Plenković i dalje u prednosti, mislim da ga čekaju veliki problemi – rekao je jedan dugogodišnji HDZ-ovac komentirajući posljednja zbivanja u stranci i ono što bi moglo uslijediti.

Vrh HDZ-a, naime, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća održane u petak objavio je kako će se izbori za predsjednika stranke, njegova zamjenika te četiri potpredsjednika održati 15. ožujka. Članovi će ih birati po sistemu jedan član - jedan glas, dok bi se na izbornom Saboru stranke 16. svibnja delegatskim putem trebalo odabrati još 10 članova Predsjedništva te 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a. Prema Statutu, riječ je o novom stranačkom tijelu koje će zamijeniti dosadašnje Nacionalno vijeće i Središnji odbor stranke. U međuvremenu, od 21. veljače do 14. ožujka održat će se izbori u temeljnim ograncima, od 16. ožujka do 18. travnja u općinskim i gradskim organizacijama, a od 20. travnja do 3. svibnja – u županijskim organizacijama i zagrebačkom Gradskom odboru.

Samo dan poslije te objave trojac Kovač-Penava-Stier održao je tiskovnu konferenciju u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, na istom mjestu na kojem je u veljači 1989. Franjo Tuđman predstavio politički program HDZ-a. Tom prilikom najavili su zajednički izlazak na izbore i međusobnu potporu. Iz vrha stranke u proteklih nekoliko dana nisu previše komentirali njihove namjere, no doznajemo da je u Plenkovićevu krugu ipak zavladala zabrinutost jer do tog trenutka nisu vjerovali da bi se taj trojac ipak mogao udružiti.

- Njihov zajednički nastup sada puno toga mijenja, mislim da će utrka biti neizvjesna – komentirao je jedan HDZ-ovac, uz napomenu da je ipak razočaran što Stier nije išao u utrku za predsjednika.

- Očekivao sam to jer je dugo podgrijavao tu atmosferu. Ali, to je tipični Stier. No, mislim da je potez da Penava ide za zamjenika dobar, ne vidim tko bi ga mogao ugroziti za tu poziciju – procijenio je naš sugovornik.

HDZ-ova “alternativa za promjene” sada predvođena Kovačem kao kandidatom za šefa HDZ-a u subotu se na tiskovnoj konferenciji nije izjasnila na čiju sve podršku računa u stranci. Kažu kako su u njihov tim dobrodošli svi oni koji se zalažu za promjene. No, upućeniji u stranačka zbivanja tvrde kako bi ovaj trojac mogao dobiti solidnu potporu, te da bi se ta fronta mogla bitno proširiti.

Znam mnoge koji će ih podržati, iako nisam siguran koliko će tih potpora biti javno jer mnogi ipak kalkuliraju. No, glasat će se po sistemu jedan član - jedan glas, pa ćemo vidjeti – govori jedan HDZ-ovac, osvrćući se i na javne potpore koje su zadnjih dana stigle na adresu aktualnog šefa Andreja Plenkovića.

Knin, 050817
U Kninu je svecano obiljezen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica VRO Oluja. Nakon budnice kninskim ulicama svecano je podignuta drzavna zastava na kninskoj tvrdjavi. Na fotografiji: Miro Kovac i Davor Stier
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Miro Kovač i Davor Ivo Stier

 

- To me nije iznenadilo. Naravno da će svi oni koji su na pozicijama i čija mjesta ovise o Plenkoviću, njemu dati potporu. Koliko sam čuo, bilo je na terenu i puno pritisaka da mu se upute te javne potpore. Nemam ništa protiv toga, ali je nekorektno od nekih kolega da potporu upućuju u ime cijelog ogranka kad će glasati svaki član – kaže naš sugovornik. Podsjetimo da su Plenkoviću potpore dali brojni šefovi županijskih organizacija, HDZ-ovi župani, ministri te drugi istaknuti članovi. Spomenimo tek neke – Božidar Kalmeta, Božidar Longin, Goran Pauk, Mato Franković, Damir Habijan, Željko Turk, Nikola Dobroslavić, Ivan Anušić... Potporu je Plenković dobio i od ministra prometa te šefa primorsko-goranskog HDZ-a Olega Butkovića, iako je poznato da nisu bili u baš idiličnim odnosima, a “predomislio” se i mladi europarlamentarac i posinak Vladimira Šeksa – Karlo Ressler, koji je u Europskom parlamentu završio upravo zahvaljujući Plenkoviću. Iako je prvo izjavio kako nitko neće imati njegovu bjanko podršku, očito je u međuvremenu poslušao očuha, pa je prije nekoliko dana u intervjuu Novom listu rekao da na unutarstranačkim izborima ipak podržava aktualnog šefa, jer smatra da je on najbolji odabir za HDZ. No, Ressler je tom prilikom naglasio da isto tako smatra da je “iznimno važno da se u vodstvu HDZ-a okupe svi dijelovi stranke”. Čini se da je Ressler tom izjavom ostavio otvorenom mogućnost suradnje i s drugima... Više članova HDZ-a s kojima smo razgovarali Resslerovo predomišljanje prokomentiralo je vrlo kratko: “Bilo bi mu bolje da je od početka šutio.”

- Ressler je dobar dečko, ali je mlad i bez političkog iskustva. Takve stvari se dogode kad te netko preko noći ubaci u visoku politiku. Smatram da se uopće nije trebao upuštati u bilo kakvo komentiranje – rekao je jedan dugogodišnji HDZ-ovac.

Imena onih koji bi potporu mogli dati oporbenom trojcu zasad se ne spominju, u HDZ-u se nagađa da bi se na njihovoj strani mogli naći saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević, koji je, navodno, sudjelovao u njihovim dogovorima, potom saborski zastupnici Anton Kliman i Petar Škorić, koji je ujedno šef splitskog HDZ-a, ali i karlovački župan Damir Jelić. Iako se Jelić drži podalje od stranačkih previranja, oni koji ga poznaju kažu da je puno bliži Stieru nego šefu HDZ-a Plenkoviću. U kuloarima se kao potpora spominje i dio niže pozicioniranih HDZ-ovaca, no najveći je misterij kome će se prikloniti Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić, za kojeg mnogi pretpostavljaju da bi se također mogao kandidirati za potpredsjednika stranke.

- Mislim da će se Brkić prikloniti oporbenom trojcu. Možda ne otvoreno, i možda ne u prvom valu, ali mogao bi prije biti na toj strani – rekao je HDZ-ovac blizak krugu zamjenika šefa stranke, dodajući ipak kako “s Brkićem nikad ne znaš”. Za predsjednicu na odlasku Kolindu Grabar-Kitarović kaže da se ona vjerojatno neće izjašnjavati kad je riječ o potpori, ali ističe kako je i ona više puta spominjala da su nužne promjene.

- Mislim da se ona neće petljati u stranačke izbore, a pitanje je i koliki je njezin utjecaj u HDZ-u nakon svega. Znam da nije u dobrim odnosima s Kovačem, ali je zato dobra sa Stierom – rekao je naš sugovornik. Ističe i kako sve te potpore, bez obzira na čiju stranu išle, treba uzeti s rezervom.

- Znate kako to ide, svi najprije gledaju svoje pozicije. Bit će tu na kraju svega, a vjerujem i iznenađenja – kaže jedan dugogodišnji HDZ-ovac. Iako dijeli mišljenje većine stranačkih kolega da je Plenković u prednosti u utrci za predsjednika HDZ-a, i on ističe da Plenkovića čekaju teški dani.

Naime, ako Plenković i osvoji novi mandat, što je po mišljenju mnogih u stranci realna opcija, veliko je pitanje kako će izgledati njegovo predsjedanje HDZ-om uđe li u najviše stranačko tijelo veći broj njegovih oponenata, što je vrlo moguće. Bit će to potpuno drukčija situacija od one koju je svojedobno imao bivši šef stranke Tomislav Karamarko. On je bio u neprestanom sukobu sa svojim zamjenikom Dragom Prgometom, no to mu ipak nije bio veliki problem s obzirom na to da je Prgomet u toj borbi bio prilično usamljen. Plenković bi pak u Predsjedništvu mogao voditi ozbiljnu oporbu.

- To bi mu moglo onemogućiti da donosi odluke kako je to činio do sada – u najužem krugu svojih najbližih suradnika, koje bi potom na sjednici Predsjedništva samo priopćio ostalim članovima tog tijela. Vjerujem da će biti iznenađenja i prilikom izbora članova Nacionalnog odbora, tako da bi situacija mogla postati vrlo komplicirana – komentira naš sugovornik.

A da je takav scenarij u HDZ-u vrlo moguć – da u Predsjedništvo uđe dosta Plenkoviću nesklonih članova – govori i činjenica da nije okružen jakom ekipom, barem kad je riječ o njihovu utjecaju među HDZ-ovim članstvom. Dva su najvažnija Plenkovićeva suradnika ministar Davor Božinović i glavni tajnik i šef Sabora Gordan Jandroković, koji je u protekle tri godine prilično ojačao svoju poziciju. No, veliko je pitanje koliki je njegov utjecaj među članstvom. Kad pitate HDZ-ovce, redom odgovaraju – jako slab. Božinovića čak i ne spominju. To je vjerojatno glavni razlog zbog kojeg niti jedan neće u utrku za ključne stranačke pozicije. Njih će Plenković, pobijedi li, vjerojatno samo ponovno imenovati na funkcije glavnog i međunarodnog tajnika, koje i sada obnašaju, te će time automatski biti i članovi Predsjedništva. Neke od svojih suradnika i glavnih pouzdanika, pogotovo ministara, koji nemaju nikakvu šansu proći unutarstranačku bitku, Plenković će vjerojatno kooptirati jer ima i takvu mogućnost. Stoga ne čudi što Plenković, kako kažu izvori iz stranke, zadnjih dana ima prilično muke da pronađe kandidate koji će se natjecati za zamjeničko te potpredsjednička mjesta. Prema zadnjim informacijama iz HDZ-a, Plenković je u utrku za zamjenika htio poslati ministra obrane Damira Krstičevića. No, izvori iz HDZ-a kažu kako je on to odbio iz straha da ne bude poražen od vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji među HDZ-ovcima, pogotovo kad je riječ o desnoj struji, uživa priličnu popularnost. Krstičević će umjesto toga biti voditelj Plenkovićeva stožera. Sada su u kombinaciji za zamjenika, navodno, ministar branitelja Tomo Medved i Ivan Anušić, osječko-baranjski župan te bivši šef stožera Kolinde Grabar-Kitarović, a koji će od njih dvojice to biti, trebalo bi se doznati ovih dana. Obojica su dragovoljci Domovinskog rata, pa je razumljivo da Plenković jednog od njih želi suprotstaviti Penavi, koji je dio političkih bodova skupio i zahvaljujući svojem ranijem suprotstavljanju i napadima na Plenkovića. Izvori bliski osječkom HDZ-u kažu da se Anušić nije imao namjeru kandidirati za zamjenika, nego za člana Predsjedništva, ali da iz vrha stranke na njega vrše pritisak. I Anušić i Medved, doznajemo, u utorak ili srijedu imaju sastanak s Plenkovićem o toj kandidaturi. Kao kandidati za potpredsjednike iz Plenkovićeva tima u kuloarima se spominju Oleg Butković, Darko Horvat, ali i Mato Franković.

HDZ-ovci s kojima smo razgovarali najviše izgleda za ključne stranačke pozicije zasad daju Penavi, Stieru i Olegu Butkoviću...

Pobijedi li na izborima za šefa HDZ-a u ožujku Miro Kovač, situacija za Plenkovića dodatno će se komplicirati. Iako “alternativa za promjene” stalno ističe kako ne želi rušiti Vladu, te da će Plenković i u tom slučaju imati priliku odraditi mandat do kraja, kao i predsjedanje EU-om, može se pretpostaviti da bi to vrlo brzo dovelo do raskida koalicije s HNS-om protiv koje su se i Kovač, a posebno Stier u više navrata izjasnili. Upitno je koliko bi se dugo mogao održati i savez sa strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s obzirom na to da je temelj Stierova programa borba protiv klijentelizma. Razlaz s koalicijskim partnerima značio bi gubitak parlamentarne većine, pad Vlade te raspisivanje novih izbora. Plenković kao premijer ali više ne i kao predsjednik HDZ-a imao bi interesa održavati Vladu samo do kraja hrvatskog predsjedanja EU-om. U tom slučaju izbori bi se mogli održati već u srpnju, a vjerojatnije je da bi u tom slučaju Plenkovićeva Vlada ljeto preživjela kao tehnička, a izbori bi bili u ranu jesen.

U Plenkovićevu krugu uvjereni su da do takvog scenarija neće doći. Ističu kako kod članova HDZ-a postoji svijest da bi u ovom trenutku bilo najbolje da Plenković ostane na čelu stranke.

- Mislim da potez Kovača, Stiera i Penave nije dobar i da je to loše za stranku – rekao je jedan sugovornik blizak aktualnom vodstvu. Iz HDZ-ova tima za promjene pak više su puta naglasili kako neće rušiti Vladu, ali da su im nužne promjene ako žele dobiti parlamentarne izbore.

Kad je 2016. preuzimao HDZ, Andrej Plenković znakovito je poručio – “mijenjam HDZ da bih sutra promijenio Hrvatsku”. Danas, tri i pol godine poslije, nakon svih događaja u stranci i Vladi, a pogotovo nakon niza afera i skandala zbog kojih je više od polovice ministara moralo napustiti svoje fotelje, jasno je da Plenković nije uspio nimalo promijeniti HDZ, a još manje Hrvatsku.

Izdvajamo

Iz drugih medija