VELIKI INTERVJU

LEGALIZACIJA FRAKCIJA MOŽE SPASITI HDZ OD PODJELE M. Tuđman za Globus: 'Najbolje je rješenje da sve frakcije imaju svoje predstavnike u vrhu stranke'

 
Miroslav Tuđman
 Goran Mehkek / CROPIX

"HDZ je velika, središnja stranka koja je uvijek u sebi imala i lijevu i desnu opciju, lepezu stajališta. Očigledno je da danas u njoj postoji određeni stupanj nezadovoljstva, koji se može najbolje riješiti tako da sve te opcije ili frakcije imaju svoje predstavnike u vrhu stranke", kaže u velikome intervjuu Globusu u povodu izbora u vladajućoj stranci prof. dr. Miroslav Tuđman, HDZ-ov saborski zastupnik.

Sin prvoga hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a proteklih je dana privukao pozornost odlukom da svoju potporu dade obama, međusobno oštro suprotstavljenim, taborima - i Plenkovićevu timu s programom Odvažno za Hrvatsku i Kovač-Stier-Penavinoj Opciji za promjene.

Dok je njegov mlađi brat Stjepan javno podržao protivnike Andreja Plenkovića u utrci za novog šefa HDZ-a, Miroslav Tuđman je oprezniji. 
"Namjerno se nisam opredjeljivao upravo zato da ne podgrijavam razlike. Nisam zagovornik logike ili-ili unutar stranke čiji članovi dijele isti svjetonazor i zajedničke vrijednosti", objašnjava Tuđman.

Kako će, po njegovu mišljenju, funkcionirati HDZ-ovo vodstvo nakon ovih sukoba i zašto se u stranci otvoreno ne prizna da su posrijedi frakcijska razilaženja? 
"Može se govoriti o frakcijama, i to samo po sebi nije ništa negativno", smatra Tuđaman i podsjeća na dramatičnu epizodu iz prve polovice 90-ih, kad su se dvojica moćnih HDZ-ovih dužnosnika, Stjepan Mesić i Josip Manolić, pobunili protiv šefa stranke Franje Tuđmana i njegove politike. "Njima dvojici, koji su doveli gotovo do raskola u HDZ-u, predsjednik Tuđman ponudio je da budu legalna frakcija unutar HDZ-a. Oni to nisu prihvatili."

Je li sazrelo vrijeme da se u HDZ-u potpuno i formalno legaliziraju frakcije, jer njihovo postojanje više nije moguće nijekati?

"Neke velike stranke u Europi imaju statutarno definirano kako frakcije mogu djelovati. U velikim strankama kao što je HDZ realno je da postoji raspon u stajalištima", smatra Tuđman i napominje: "Čak nije nužno da se frakcije polariziraju po svim pitanjima i unaprijed predvidljivoj logici. Frakcije mogu nastati na razlikama od jednog do drugog pitanja."

HDZ-u treba izbalansiran sastav vodstva stranke, trebaju mu zastupnici različitih mišljenja, ne samo u Predsjedništvu nego i u Nacionalnom odboru, kaže Tuđman, koji je uvjeren da takav pluralizam ne može štetiti, nego, naprotiv, pomoći stranci.

"Smatram da svakome treba dati šansu da u HDZ-u dobije poziciju ovisno o tome koliku snagu ima iza sebe. Stranka nema nikakve koristi ako se te razlike priguše ili prebrišu."

Na pitanje jesu li i na njega vršili pritisak da se opredijeli za jednu ili za drugu stranu u HDZ-u Tuđman odgovara:
"Imam dovoljno iskustva i prestar sam da bi bilo tko mogao ili želio vršiti pritisak na mene. Iskreno, mislim da se s tim pričama o pritiscima pretjeruje."

U intervju Miroslav Tuđman, između ostaloga, govori o suverenističkom pokretu u Hrvatskoj i obrazlaže zašto smatra da njegovi vođe ne mogu ponuditi nikakavo rješenje za zaštitu i unapređenje nacionalnih interesa; iznosi oštru kritiku na račun novoga predsjednika Republike Zorana Milanovića i njegova patriotizma; otkriva što je predsjednik Tuđman mislio kad je za rekao: "I ja bih bio socijaldemokrat"...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:42