GLOBUSOVA ANALIZA

MOŽE LI SLABI BERNARDIĆ UGROZITI JAKOG PLENKOVIĆA Šef SDP-a najslabija je karika svoje stranke, no vođa HDZ-a je previše siguran u sebe

 
Davor Bernardić i Andrej Plenković
 Ivan Perić i Matija Djanješić / Hanza Media

Nakon što se Miroslav Škoro i Božo Petrov nisu uspjeli doogovoriti i (sa Penavom) stvoriti snažnu desnu alternativu, na sceni ostaju samo HDZ i SDP sa svojim satelitima, sadašnjim i potencijalnim. Kao i u uvijek do sada.

Logično je što je Andrej Plenković želio parlamentarne izbore što prije. Jesen donosi povratak u postkoronalnu stvarnost (ako ne bude zlokobnog drugog virusnog vala). A to znači suočavanje sa krahom turističke sezone, bankrotima poduzetnika, stečajevima poduzeća, ovrhama zbog neplaćenih računa, otkazima, smanjivanjima plaća, štrajkovima i radničkim nemirima. Hrvatska će se zadužiti do guše ali ni to neće biti dovoljno. Zato treba što prije opet osvojiti vlast i osigurati nove četiri godine jer izbori u takvim uvjetima bili bi za svaku vladajuću stranku vrlo težak izazov.

Baš zbog svega toga SDP-u su odgovarali izbori na jesen. Strah je uvijek jedna od glavni pokretačkih silnica, pogotovo strah zbog egzistencijalne neizvjesnosti. Zbog straha vladajući padaju poput zrele kruške, bez obzira na to što su sve prethodno dobro napravili. Efekt uspješne borbe sa pandemijom brzo će biti zaboravljen. Toliko omiljeni Nacionalni stožer i ministar Beroš osjećaju to na svojim leđima već sada.

Plenković je prelomio i izbori će biti početkom ljeta. SDP sada mora marljivo krpati svoju koaliciju koja i ne stoji tako loše na trenutnoj političkoj burzi. Ako je vjerovati anketama, potpora SDP-u opet raste, nakon što je mjesecima bio vodeća stranka, dok je Plenkoviću visio nad glavom unutartranački sukob sa desnicom.

SDP je još u siječnju 2020., na početku posljednje četvrtine Plenkovićeva mandata i u prvome mjesecu izborne godine, preokrenuo trend na stranačkoj ljestvici popularnosti: pretekao je HDZ – sa 23 posto iz prosinca 2019. napredovao je na 27,8, a HDZ je sa 28 posto nazadovao na 26,9.

Taj nagli rast imao je jasne korijene – Zoran Milanović upravo je pobijedio na predsjedničkim izborima i time lijevom centru dao svjež i jak zamah. S druge strane, Kolinda Grabar-Kitarović slabim izbornim finalom i konačnim debaklom povukla je u HDZ u gubitnički vrtlog.

Zato je u pravu Ivica Relković kad kaže da je COVID 19 spasio HDZ.

Ipak, od kratke kampanje imat će korist i SDP. Nemaju novca za dugi predizborni marš i skupu kampanju. Dok HDZ ima 17 milijuna kuna na računu, SDP ne samo da je švorc poput crkvenog miša nego ima i dugove. Godinu 2019. završio je sa minusom od 9,8 milijuna kuna. Do vlasti će morati na kredit. U pitanju su samo jamci.

HDZ će igrati na sigurno. Nakon što je Plenković dominantno pokorio stranku i pomeo desnu opoziciju na listama će biti vjerni i provjereni. Teško da će ponoviti pogrešku sa izbora za Europski parlament kad je eksperimentirao sa mladim snagama i izgubio jedno mjesto.

Presudna će biti snažna, kratka i efikasna kampanja koja je već praktički počela. Karte su otkrivene u nedjelju 17. svibnja kada se na hitno sazvanoj press-konferenciji pojavio dvojac spreman na niske udarce: uvijek svima vjerna Sunčana Glavak, europarlamentarka i bivša Plenkovićeva glasnogovornica, i Josip Borić, saborski zastupnik HDZ-a poznat po političkim svađama bez rukavica. Nakon ponavljanja optužbi za SDP-ov plagijat sa imenom koalicije (RESTART) okomili su se na Davora Bernardića. „Drugi komedijaš“ iz oporbe, Krešo Beljak, spomenut je samo kao kolaterala.

Napad na predsjednika SDP-a nije bio odgovor ili osveta zbog njegovih uvreda upućenih Gordanu Jandrokoviću. Bilo je to otvaranje karata, prvi taktički korak u strategiji HDZ-ove predizborne kampanje. Procijenili su da je Davor Bernardić najslabija karika lijevog oporbenog bloka. A formalni kandidat za premijera legitimna je i nezaobilazna meta.

A s druge strane televizijskog ekrana na sučeljavanju premijerskih kandidata čekat će ga presigurni Andrej Plenković. Nakon što je s političke scene pobacao Kovača, Stiera i Penavu, on dostojnog suparnika može vidjeti samo u Zoranu Milanoviću. To je titanski sukob dva velika ega koji se mjerkaju sa dva zagrebačka brda. Za Plenkovića je Bernardić samo neuspješna kopija. Bit će toliko siguran u sebe da lako može ostaviti neželjeni dojam podcjenjivanja i arogancije. A to birači ne vole...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:55