INTERVJU S KUŠČEVIĆEM

NOVI PLENKOVIĆEV POLITIČKI TAJNIK HDZ-a ZA NOVI GLOBUS 'Neće biti koalicije HDZ-SDP, a odnosi između Plenkovića i Brkića su dobri'

 
 Neja Markičević / CROPIX

Nema ništa od velike koalicije HDZ-a i SDP-a – kaže to u prvom, nastupnom intervjuu za Globus novi politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. U stranci se, dodaje, o tome nije razgovaralo, jer imaju pouzdane partnere, a cilj HDZ-a je čvrsto se pozicionirati na desnom centru.

Odlazak Davora Ive Stiera i dolazak Lovre Kuščevića na mjesto političkog tajnika u HDZ-u prošlo je bez mnogo dramatike, glatko i brzo. HDZ ide dalje i sada će u prvom planu biti Lovro Kuščević, diplomirani pravnik rodom iz Supetra na Braču, u Plenkovićevoj Vladi ministar uprave. O Kuščeviću se relativno malo zna, a najpoznatiji je podatak da je tri puta bio biran za gradonačelnika Općine Nerežišća.

Kuščević u razgovoru za Globus podvlači da je HDZ stožerna hrvatska stranka, jedina stranka u Hrvatskoj koja je u ovom trenutku sposobna održati političku stabilnost. “Usprkos svim političkim i gospodarskim okolnostima koje smo zatekli, a veliki dio njih nam ne idu u prilog, rezultati rada ove Vlade su vidljivi: rast BDP-a, rast zaposlenosti, pad javnog duga, rast kreditnog rejtinga, ostvarenje suficita, povećanje socijalnih prava, braniteljskih prava, otvaramo nova radna mjesta...”, kaže Kuščević.

Mediji stalno podgrijavaju priču o raznim strujama unutar HDZ-a, prije svega onoj koju navodno predvodi Milijan Brkić. O stvarnim odnosima predsjednika Plenkovića i njegovog zamjenika Brkića Kuščević kaže: “Nedostatak ideja i političke zrelosti opozicije doveo je do pretjeranog fokusa na odnose unutar HDZ-a. Stranka ima samo jednu struju, a to je struja koja želi raditi za svoj narod i za svoju državu. Odnosi predsjednika i zamjenika su dobri, a komunikacija unutar Predsjedništva redovita.”

Porast popularnosti Živog zida Kuščević objašnjava time da je Živi zid populistička stranka. “Bez pravog programa”, dodaje, “s tek nekoliko populističkih ideja ili bolje rečeno iluzija kojima obmanjuju hrvatsku javnost, a njihove ideje su neprovedive i štetne za Hrvatsku. Morate znati da populistima nije ambicija voditi državu i rješavati probleme već samo političko pozicioniranje i osobna korist na teret građana bez preuzimanja ikakve odgovornosti.”

Lovro Kuščević u intervjuu govori i o tome koliko je stabilna saborska većina, kritikama predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zašto je glasao za ratifikaciju Istanbulske konvencije, odnosima HDZ-a i Katoličke crkve...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:36