DRAMATIČNO U SUDNICI

Razvedeni Kuščevići zajedno na optuženičkoj klupi: ‘Reći ću vam kako je Zorana kupovala parcele!‘

Govorilo se uglavnom o prvoj točki optužnice koja tereti bivše supružnike Lovru i Zoranu

Bivši ministar Lovro Kuščević i bivša supruga Zorana Kuščević

 Vojko Basic/Cropix

Više od pet sati trajalo je u utorak na splitskom Županijskom sudu ročište u USKOK-ovom predmetu u kojem se zbog zlouporabe položaja i ovlasti te sprječavanja dokazivanja sudi Lovri Kuščeviću, bivšem političkom tajniku HDZ-a i ministru graditeljstva i uprave u Plenkovićevoj Vladi.

Osim Lovri, sudi se i njegovoj danas bivšoj supruzi Zorani Kuščević, Kušćevićevom šogoru Ivici Žuviću, umirovljeniku Anti Marinoviću zvanom Cigo, bivšem predsjedniku Općinskog vijeća Nerežišća Jakši Goiću (46) zvanom Muzica te Svemiru Obilinoviću, pročelniku Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća. Na suđenje su u utorak došli samo bivši supružnici Kušćević, a tek iza podne na optuženičkoj klupi im se pridružio i Goić, piše Slobodna Dalmacija.

image

Bivši ministar Lovro Kuščević i bivša supruga Zorana Kuščević

Vojko Basic/Cropix

Govorilo se uglavnom o prvoj točki optužnice koja tereti bivše supružnike Lovru i Zoranu da su u razdoblju od početka prosinca 2008. do kraja ožujka 2018. godine iskoristili to što je Kuščević bio načelnik Općine Nerežišća kako bi sebi pribavili veliku materijalnu korist stjecanjem i prenamjenom poljoprivrednog zemljišta u Prostornom planu općine te prodajom istog. Kako je Kuščević kao načelnik znao da Općina priprema izmjene i dopune Prostornog plana kojima će se proširiti granica građevinskih područja, po USKOK-u, je u dogovoru sa suprugom Zoranom 2008. godine i do kraja studenog 2009. godine stupio u kontakt s vlasnicima tri nekretnine ukupne površine 4442 m2 koje su tad bile izvan građevne zone.

Naravno, Lovre im nije rekao da po predloženim izmjenama njihove nekretnine mogu ući u građevinsku zonu jer ispunjavaju uvjete već im je kazao da će ih koristiti u poljoprivredne svrhe. Kupci nisu ni sumnjali u riječi načelnika Općine pa su sa njegovom ženom potpisali kupoprodajne ugovore prodavši zemlju za ukupno 70 tisuća kuna odnosno po cijeni od 16 kuna po metru kvadratnom. Nakon toga je Općina provela postupak izmjena plana koje su usvojene.

‘Krivo je shvaćen‘

Prvo je iskaz dao Vinko D. čiji je danas pokojni brat prodao svoju zemlju, kao pašnjak, početkom siječnja 2009. godine Zorani Kušćević po cijeni od 30 tisuća kuna 2009. godine i to zato jer mu je trebao novac zbog male mirovine, a "Lovre je pitao mene i njega jel se to prodaje".

image

Svjedok Vinko D.

Vojko Basic/Cropix

- Nisan čuo da se spremaju izmjene PP Nerežišća. Moj brat sigurno to ne bi proda po toj cijeni da smo znali da će biti prenamijenjena u građevinsko. Tad je to bija pašnjak, ništa se tu 30, 40 godina nije radilo i viša se cijena tada nije mnogla postići. Sad su na toj zemlji tamo neke zgrade - rekao je svjedok odgovarajući na pitanja obrane, uglavnom Kušćevićevog odvjetnika Joška Čeha i zamjenice USKOK-a Rie Ergotić koja je svojim upornim pitanjima u stilu "buldoga koji ne pušta ono što zagrize" pokazala da je "duboko uronila" u predmet koji u istrazi nije vodila ona već njen kolega.

image

Ria Ergotić

Vojko Basic/Cropix

Nakon njega svjedočio je i Nikola S. čija je majka za 10 tisuća kuna prodala zemlju na istoj lokaciji također Zorani Kušćević. Kazao je da ona sigurno ne bi zemlju prodala za taj novac da je znala da će to postati građevno područje te da se na česticama koje je prodala danas nalaze tri zgrade.

image

Svjedok Nikola S.

Vojko Basic/Cropix

U drugom dijelu suđenja svjedočila su tri člana HDZ-a iz Nerežišća odnosno bivši članovi Općinskog vijeća koji su govorili o tome tko je na sjednici Općinskog vijeća Nerežišća u travnju 2009. godine predložio i obrazlagao donošenje odluke o Izmjeni i dopuni plana prostornog uređenja Općine. Svjedok Dinko Martinović kazao je kako je to bio Goić, predsjednik Općinskog vijeća, te da su svi bili za to jer se radilo o razvoju mjesta. Na pitanje tužiteljice kako je u istrazi kazao da je to predložila općinska uprava odnosno Lovre Kuščević kao tadašnji načelnik koji je vodio glavnu riječ, a danas govori drugačije, svjedok se počeo izvlačiti na to da je krivo shvaćen, da nije tada pročitao zapisnik te da je sve stavljeno u krivi kontekst. Kazao je i da se svatko mogao javiti za kandidata za načelnika Općine, a ne samo Kuščević, no da "se nitko nije htio baviti time...".

Svjedok Pjer Filipi u istrazi je kazao isto kao i njegov stranački kolega Martinović, a u sudnici je rekao da se ne sjeća tko je tada predložio i obrazlagao Izmjene i dopune PPU-a. Nije baš znao niti razliku između Općinskog vijeća i Poglavarstva, a kazao je da Kušćevića zna i da se poštivaju te bi on "svakome pomoga...". Potvrdio je da se nitko nikad, osim Lovre, nije kandidirao za čelnog čovjeka nerežiškog HDZ-a.

image

Bivši ministar Lovro Kuščević

Vojko Basic/Cropix

Kušćevićev branitelj Čeh prigovorio je na činjenicu da su iskazi četiri svjedoka dani USKOK-u, a koji se odnose na to tko je na vijeću predlagao izmjene, praktičnmo identični i u najmanjoj pojedinosti.

Suđenje se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. siječanj 2024 00:20