INTERVJU ZA GLOBUS

ORSAT MILJENIĆ 'Unatoč svemu, Britanija će nam izručiti Todorića. Iza SDP-a je izgubljena godina, nakon ovog mandata želim napraviti životni zaokret'

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

 

“Vjerujem da će ove godine London izručiti Ivicu Todorića i da će početi neki kazneni postupci. Unatoč nespretnostima koje je Vlada radila nema govora da se protiv Todorića vodio politički progon i nema razloga da bi se izručenje odbijalo. Može se malo prolongirati, a i sada je duže nego što bi trebalo biti i izlazi iz okvira europske odredbe. Po europskom uhidbenom nalogu taj je postupak trebao biti još davno završen”, kaže u velikom intervjuu Globusu Orsat Miljenić, zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru i donedavna predsjednik, sada ugašenoga, saborskoga Istražnog povjerenstva za Agrokor.

“Može se očekivati”, dodaje Miljenić, “da će Europska komisija tražiti od Ujedinjenog Kraljevstva obrazloženje zašto postupak za Todorićevo izručenje tako dugo traje, bez obzira na to što je na dnevnom redu i Brexit, pa je London koncentriran na druge stvari.”

Kakav će, po njegovu mišljenju, biti finale slučaja Agrokor, koncerna i njegovih radnika, kojima bi se ove godine trebala znati sudbina?

“To je stvar nagodbe. Bez obzira na to što sam izuzetno kritičan u odnosu na mnoge Vladine poteze oko Agrokora, posebice na rješenja iz Lex Agrokor, nadam se da će ishod biti pozitivan, jer ljudi trebaju zadržati radna mjesta. Međutim, kako se stvar razvija, bojim se da finale ne bude u duhu dosadašnjih hrvatskih priča, a to je da se za male novce skupina povlaštenih dočepa vrijedne imovine, da propadne puno radnih mjesta i kvalitetne proizvodnje, a da za to na kraju platimo svi mi.”

Što će se dogoditi s onim vjerovnicima koji ne budu zadovoljni nagodbom?

“Ako vjerovnici ne budu zadovoljni, a neki očito nisu, oni će pokretati postupke i može se očekivati da će svi strani vjerovnici pokrenuti međunarodne arbitraže. Bojim se da im je Vlada svojim nespretnim postupanjem dala određenu argumentaciju da se mogu nadati uspjesima”, predviđa Miljenić.

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Orsat Miljenić

 

Kad je riječ o stanju u SDP-u, Miljenić, koji je lani bio jedan od kandidata u utrci za predsjednika stranke, ne skriva nezadovoljstvo, osobito djelovanjem stranke u protekloj godini.

“Oko puno točaka mi nismo izašli s jasnom politikom i porukom, a ako to nemate, onda i ne možete ljude pozvati da vas slijede. Da, to je i za nas u oporbi jedna izgubljena godina. Oporba, na neki način, još traži sama sebe.”

Kontinuirani pad SDP-ove popularnosti pokazuje da vodstvo stranke nije uspostavilo dobar odnos s građanima, pa čak ni sa svojim biračima, smatra Miljenić.

“Nismo dovoljno jasni u zauzimanju stavova i politike komunikacije s građanima. Stranka i stranačka politika također je jedna vrsta proizvoda koji ‘prodajete’ građanima. Moj je dojam je da nemamo definirani proizvod, a i s onim što imamo nismo uspješni ‘u prodaji’ ili plasiranju građanima. Građani odnosno birači jedini su bitni i zato ili ćemo to promijeniti ili nam je budućnost vrlo tamna”, zabrinuto govori Miljenić.

O svojim političkim ambicijama kratko kaže: “Želim ovaj mandat odraditi najbolje što mogu, a onda napraviti životni zaokret. Ne vidim sebe dugoročno kao profesionalnog političara.”

U intervjuu Orsat Miljenić kritički govori o Bernardićevu radu, o usponu Živog zida i mogućnosti da ta stranka do idućih izbora otkine dio SDP-ova biračkog tijela, o potencijalnoj suradnji s tzv. Amsterdamskom skupinom, o Plenkovićevoj najavi velike reformske godine...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija