JEDNOGLASNO SMIJENJEN

OTKRIVAMO POZADINU SMJENE NA VRHU LIJEČNIČKE KOMORE Zašto je hitnom operacijom uklonjen moćni doktor Goluža?

 
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Trpimir Goluža više nije predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK)! Smijenjen je i to na ‘brzinski’ sazvanoj izvanrednoj Skupštini na prijedlog svojih dojučerašnjih ‘drugova po oružju’ pa nije dočekao ni kraj mandata premda su mu mnogi u prognozirali ‘doživotnu fotelju’.

Naime, prije tri godine sve je govorilo u prilog novog vodstva HLK-a. Mladi, poletni, entuzijastični, spremni za puno rada i to transparentnog. Svakoj ‘mami za poželjeti’. Tako je s puno vjetra u leđa uz velika očekivanja počeo njihov mandat. Činilo se da nakon na izborima smijenjenog starog vodstva ‘samo može biti bolje’. Najave su govorile da će to biti potentni timski rad u kojem će predsjednik biti samo prvi među jednakima.

I da, moglo bi se reći, u početku bijaše baš tako, ali samo dok nije prošao ‘medeni mjesec’. Točnije, već pola godine kasnije funkcioniranje odnosno vođenja HLK-a na način kako je to zamislio predsjednik Trpimir Goluža sve je više nalikovao na ‘one man band show’. Njegova je sve češće bila i prva i zadnja. Onaj tko to nije prihvaćao, ‘letio’ je iz ekipe pa čak i kad je bio izabran na izborima HLK poput ravnatelja zagrebačkog Doma zdravlja zapad dr. Miroslava Hanževačkog. Kooptirao je na njegovo mjesto Antu Zvonimira Golema kao, prema nekim informacijama, ‘most’ prema Milanu Kujundžiću, s kojim je Goluža zaratio tijekom parlamentarnih izbora valjda ne očekujući da bi mogao postati ministar. Kako su po vokaciji novinari neposlušni, njih nekoliko “izredalo” se tijekom protekle tri godine u HLK na istom radnom mjestu jer su teško mogli podnijeti “nesamostalno” pisanje. Dio zaposlenika također je odlučio otići, što u mirovinu što na neko drugo radno mjesto... Razni procesi, što sudski što komorski, razlog je što su odvjetnici imali pune ruke posla, ali i kuna.

I onda se dogodio kopernikanski obrat - “djeca su prohodala”. Naime, njegovi najbliži suradnici shvatili su da su poslužili kao smokvin list za niz u najmanju ruku problematičnih odluka čelnog čovjeka, za “osvete prema neistomišljenicima”, za njegov stil vođenja biznisa iz fotelje HLK... Rezultat je smjena predsjednika Goluže na nedavno hitno sazvanoj izvanrednoj Skupštini. Palac dolje pokazala mu je većina nazočnih skupštinara, a tek troje od 99 nazočnih smatralo je da treba ostati na funkciji. Vjerojatno do sljedećih redovitih izbora odnosno do lipnja iduće godine HLK će voditi prvi dopredsjednik Krešimir Luetić što mu omogućava statut.

Tu je vijest Svjetsko nogometno prvenstvo marginaliziralo, ali ne treba dvojiti da nakon sezone godišnjih odmora u HLK “više ništa neće biti kao lani”. Situacija je očito stigla do točke ključanja, jer liječnici uglavnom nisu sljedbenici Che Guevare i ne vole revoluciju, ali u trenutku kad se shvatilo da je financijsko izvješće za prošlu godinu puno problematičnih stavki koje bi amenovao samo onaj tko ne zna čitati niti pisati, a i ne čuje dobro, upalile su se “signalne lampice”. Buba u uho stigla je već na redovitoj Skupštini HLK održanoj u Šibeniku u svibnju na kojoj se shvatilo da se revizorska kuća Leitner Leitner ograđuje od izvješća “jer im nisu bili dostupni svi potrebni podaci”. Bio je to poticaj da se razbudi dio delegata i da krenu s neugodnim pitanjima, osobito za predsjednika HLK. Sve je govorilo da je to tek početak “zavaljane” grude snijega unatoč nastojanju predsjednika Goluže da “nadglasa” oponente “verbalnim napadima” kako su to prenijeli neki članovi Skupštine. Bilo je to dovoljno da dio delegata pokrene proceduru odnosno zatraži da komorska tijela obave svoj posao i izjasne se ne samo o financijskom izvješću već i o načinu na koji je donedavni predsjednik vodio Komoru i njezine poslove. Shvatili su da su tijela Komore ili zaobiđena u odlučivanju kako to propisuje Statut ili su imali loše informacije zbog kojih su i njihove odluke “bile loše”.

Dio donedavno bliskih suradnika predsjednika HLK krenuo je štititi svoj dignitet jer bi inače i oni završili u “živom pijesku”. Nakon Šibenika, unatoč protivljenju čelnog čovjeka HLK, zatraženo je od Nadzornog odbora da se izjasni o zakonitosti pojedinih odluka koje donose tijela Komore, ali je također “pročešljano” cijelo prošlogodišnje financijsko izvješće. I tu se počinje odmotavati klupko nevjerojatnih događanja i odluka iz prošle godine koje nisu mogli “probaviti” ni uglavnom stoički orijentirani liječnici jer u bi suprotnom priznali da su bili slijepi kraj zdravih očiju odnosno da su u stanju braniti neobranjivo.

Nadzorni odbor već je na prvoj stepenici naišao na prepreku jer nisu dobili “tonske zapise sa sjednica Izvršnog odbora i Vijeća HLK zato što su uništeni”, što je potvrdio šef pravne službe Ante Klarić, premda je to u suprotnosti s propisima HLK. Dovoljno za smjenu Klarića koji je zasad ostao u “sedlu” pravne službe HLK. Loš početak nije zračio optimizmom pa ne čudi da je Nadzorni odbor utvrdio niz “nepravilnosti u upravljanju sredstvima” koje Komora prikupi članarinama svojih članova. Tvrde da je Goluža bez suglasnosti tijela HLK-a samostalno odobravao isplate o ukupno 695.000 kuna prema tvrtki Aorta čiji je osnivač HLK i to za oglašavanja, PR te za organizaciju prošlogodišnjeg Sabora hrvatskog liječništva u rovinjskom hotelu s pet zvjezdica.

No, tu nije kraj sa samostalnim odobrenjima za isplate bez komorskih tijela. Posebni interes izazvala je adaptacija stana u Šubićevoj koji se sad koristi kao liječnički apartman a čiji je vlasnik HLK. Naime, za adaptaciju stana od samo 72 četvorna metara potrošeno je gotovo milijun kuna ili 1800 eura po četvornome metru! Poznavatelji “građevine” kunu se da je i 600 eura po kvadratu vrlo luksuzno uređenje. Nadležna tijela Komore odobrila su za te radove 614.000 kuna. Osim toga, i nadzor radova višestruko je preplaćen odnosno umjesto odobrenih 22.000 kuna izvjesnoj tvrtki Toging plaćeno je čak 132.000 kuna. Riječju, Goluža je sam odobrio 266.429 kuna čime je, kaže Nadzorni odbor, povrijedio Statut.

Nije bilo bolje ni s adaptacijom riječkog Kluba liječnika za što je utvrđeno da je ukupno potrošeno 1,586.305 kuna ili 211.305 kuna više, a samo za nadzor radova čak 213.250 kuna. Ni za promidžbeni projekt “10 dana bez čekanja” nije dobivena odluka Izvršnog odbora HLK, a plaćen je 136.250 kuna. Umjesto 52.000 kuna za 9 oglasa, Aorta je naplatila 185.000 kuna. Problematična je bila i odluka Vijeća komore po kojoj se 10 milijuna kuna trebalo prebaciti na tvrtku Aorta “za gradnju stanova”. No, to je zaustavljeno nakon što je Izvršni odbor tu svoju odluku povukao.

Na sve te optužbe svojih dojučerašnjih najbližih suradnika Goluža odgovara da je riječ o konstrukcijama i lažima koje plasiraju oni “iz vodstva Komore koji su se pokazali krajnje nesposobnima u obnašanju važnih dužnosti što ih čini ljubomornima i zavidnima”. Riječ je o očekivanoj Golužinoj reakciji na sve koji su “protiv njega”. Naime, samo su “poslušni” i mogli opstati u Komori sve dok ju je vodio donedavni predsjednik. I sam priznaje da su njegove kritike ponekad “netaktične i grube”, ali pritom zaboravlja da sam nije prihvaćao čak ni “taktične i pristojne” kritike vlastita rada. Sistem vladanja tipa “Komora, to sam ja” i “ne moram pitati nikog ništa niti slušati ikog išta” mogla je potrajati očito tek neko, ali ne sve vrijeme. Pretvaranje HLK u “tvornicu novca”, u koju su liječnici godišnje uplaćivali 30 milijuna kuna, nije svrha njezina postojanja, a to je očito prelilo čašu strpljenja većine liječnika. Uzeli su u ruke “metlu” i očistili pred svojim vratima, a “krpom prebrisali” dosadašnjeg predsjednika u nadi da će uspjeti uvjeriti članstvo da su se u stanju “vratiti korijenima” Komore zbog kojih je i nastala, a to znači da se brine o profesionalnom boljitku liječnika, a ne o “sindikalnim svinjskim polovicama” odnosno nudeći jeftinije šampone za kosu, popravke automobila, ljetovanja, struju i plin, police osiguranja, apartmanski smještaj, građevinu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:36