ČOVJEK OD PUTINOVA POVJERENJA

RUSKI AMBASADOR ZA GLOBUS: PUTIN JE ZASLUŽAN ZA DOGOVOR SBERBANKA I AGROKORA! U nalaženju rješenja uvelike je pomogao Putinov sastanak s predsjednicom

U nalaženju rješenja uvelike je pomogao njegov sastanak s vašom predsjednicom. Ali mi bismo htjeli jednako dobre odnose imati i s Plenkovićem. Ako on želi posjetiti Moskvu, ja ću to organizirati...
Anvar Azimov
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

“Naš predsjednik Putin rekao je na sastanku s vašom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Sočiju da će on pridonijeti tome da se u slučaju Agrokora i Sberbanka što prije nađe rješenje koje bi bilo u interesu obiju strana. Taj politički aspekt pregovora između dvoje predsjednika pomogao je, naravno, da se na kraju dođe do uzajamno korisnog rješenja”, kaže u velikome intervjuu Globusu Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj i čovjek osobitog povjerenja predsjednika Vladimira Putina.

“Ne bih želio da vaši zapadni partneri gledaju na ugovor Sberbanka i VTB banke s Agrokorom kao neku geopolitičku urotu”, napominje Azimov. “Rusija je zainteresirana za stabilnost Hrvatske i dinamični razvoj njezina gospodarstva. Zbog toga smatramo sudjelovanje dviju naših banaka u čitavoj ovoj priči oko Agrokora kao stabilizirajući element. Najvažnije je da u odnosima između Sberbanka i Agrokora nema nikakve političke dimenzije, to je čista suradnja dvaju komercijalnih, gospodarskih tijela.”

Azimov ističe da je posjet hrvatske predsjednice Rusiji uvelike pridonio poboljšanju bilateralnih odnosa.

“Predsjednik Putin bio je vrlo zadovoljan atmosferom pregovora s gospođom Grabar-Kitarović i posebno je bio impresioniran kako dobro predsjednica štiti nacionalne interese svoje zemlje. Zahvalni smo predsjednici što je bila među prvim europskim državnicima koji su čestitali Vladimiru Putinu pobjedu na izborima”, kaže veleposlanik i dodaje: “Mi bismo htjeli tako dobar odnos imati i s vašim premijerom. Ako gospodin Andrej Plenković izrazi želju da posjeti Moskvu, uzet ću na sebe sve da organiziram taj posjet.”

Na pitanje kako to da Rusija na hrvatsku odluku da protjera jednoga njezina diplomata nije odgovorila protumjerom i nije protjerala nijednoga aktivnog diplomata iz veleposlanstva u Moskvi Azimov odgovara:

“To što se Hrvatska solidarizirala s Londonom u izvjesnoj je mjeri imalo negativan utjecaj na naše odnose. To je bila neprijateljska odluka prema Rusiji. Ali ja sam kao ambasador, naravno, protiv toga da se oslabi hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi. Zainteresiran sam da hrvatska ambasada ima što više suradnika, da bude jaka i efikasna. I zato samo iz hrvatskog veleposlanstva nismo protjerali nijednog diplomata.”

U intervjuu veleposlanik Anvar Azimov govori i o uvjetima koje treba ispuniti da bi predsjednik Putin došao u službeni posjet Hrvatskoj; o projektu LNG-terminala na Krku i američkom utjecaju na hrvatsku energetsku politiku; komentira aferu trovanja bivšega ruskog špijuna Skripala te intervenciju zapadnih saveznika u Siriji...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:13