Iz arhive Globusa

Franjo Tahy u Dnevniku HTV-a ili: dužnička kriza 1573.

- Dužničkog ropstva u Hrvatskoj nema. Pa nama zemljoposjednicima prvima je u interesu da kmetovi plaćaju namete i dažbine - reče ugledni stubički poduzetnik

Sve češće se u našem društvu spominje dužnička kriza i takozvano „dužničko ropstvo“. Obični građani dovedeni su u situaciju da rade samo za otplatu financijskih obaveza i dugova, a sve više ih ni to nije u stanju podmiriti. Ankete pokazuju kako malodušnost sve više zamjenjuju gnjev i bijes, pa se najavljuju i masovni prosvjedi, ali i ozbiljniji socijalni potresi. O svemu tome u trećem Dnevniku Hrvatske televizije razgovaramo s uglednim susedgradsko-stubičkim poduzetnikom Franjom Tahyjem de Tahvár et Tarkőm. Gospodine Tahy, dobra večer.

- Dobra večer vama i gledateljima Hrvatske televizije - uvježbanim osmijehom odgovorio je stasiti brko sa šubarom na glavi.

- Prijeđimo odmah na stvar – odlučno je zgodna voditeljica okrenula stolac prema gostu u studiju. – Gospodine Tahy, postoje li u Hrvatskoj dužnička kriza i dužničko ropstvo?

- Da se odmah razumijemo – namjestio je ugledni susedgradsko-stubički poduzetnik dupe u naslonjaču, pa važno podigao kažiprst. – Dužničkog ropstva u Hrvatskoj nema, sve je to posljedica izostanka gospodarskog rasta. Zaboga, pa nama zemljoposjednicima prvima je u interesu da kmetovi plaćaju namete i dažbine.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:25