Iz arhive Globusa

Je li Hrvatima suđeno da budu budale sve do 3013.?

SDP i HDZ izmjenjuju se na vlasti već gotovo četvrt stoljeća. Ustanovljen je obrazac kojim nam je živjeti sljedećih hiljadu godina. Nema nade da će ikada biti drugačije

SDP je po drugi put na vlasti, HDZ je po drugi put u opoziciji, njihova razmjena traje gotovo četvrt stoljeća, i sad je već izvjesno ustanovljen obrazac kojim nam je živjeti sljedećih hiljadu godina. Nema nikoga da se umiješa u taj ždrijeb, nema nade da će ikada biti drugačije.

Sve je dakle isto kao kad je SDP s koalicijskim partnerima prvi put osvojio vlast: Račanovu šestorku dočekala je temeljito devastirana i opljačkana zemlja, sa korumpiranim HDZ-om i državotvornom desnicom na samom povijesnom dnu. Svaki kafanski politički analitičar sjeća se tih vremena, kad je SDP, vele, mogao pohapsiti kompletan HDZ zajedno s mladeži stranke, a da nitko u Hrvatskoj niti ne zatitra obrvom.

Onda se esdepeovska vlast pokazala upravo monumentalno nesposobnom da izađe na kraj s naslijeđem hadezeovske hobotnice, i dok su se šestorica iz vladajuće koalicije jalovo svađala, HDZ se pribrao i mobilizirao desnicu - pukovnika Čondića, Marka Perkovića, heroje-a-ne-zločince, državotvorne fratre, nogometne navijače, "sakupljače kestena", ustašku mladež i cijeli generalski zbor s kninske tvrđave. Hrvatskom je opet zavladala vesela atmosfera devedesetih s pjevanjem i pucanjem, a lobotomizirani Hrvati sa zastavama u jednoj i janjećim paprčnjakom u drugoj ruci, razočarani kukavičlukom i nesposobnošću SDP-ove vlasti da riješi ijedan problem u državi, preko pijane noći zaboravili su što im se dogodilo kad su ono prvi put mahali zastavama i paprčnjacima.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:43