Iz arhive Globusa

Popovsko modno ludilo: svi hoće Iron mana oko vrata

Već sutradan pošto se papa Bergoglio pojavio pred pastvom s običnim križem od željeza, željezno raspelo postalo je must-have detalj u outfitu svećenih glava

Očekivali biste tako nešto među klincima s Fejsa, koji kod frizera idu s fotografijama Justina Biebera - ne bi vas, doduše, iznenadilo ni kod njihovih sredovječnih očeva, što onda zajedno sa sinovima idu kod frizera, sve im pokazujući istu onu staru sliku Davida Beckhama s prpošno njegovanim masivom izblajhane kose, posljednjim krikom mode za nogometnu sezonu 1998/99. - ali ne biste takvu stvar očekivali među svećenicima. Počesto, međutim, zaboravljamo kako su i biskupi i kardinali – pod svim onim vezenim haljinama, svilenim bluzama i 24-karatnim nakitom – ipak samo plašljivi, nesigurni muškarci poput nas.

Dan nakon što je izabran za Papu, halabučno tako preko noći promoviran u najutjecajnijeg rimokatoličkog trendsettera, biskup Jorge Bergoglio odbio je oko vrata objesiti tradicionalni papinski zlatni lanac sa zlatnim raspelom, pojavivši se pred svjetskom pastvom s običnim križem od željeza, i – kako se za slične gangnam-pandemije kaže jezikom društvenih kronika – cijeli svijet je poludio.

Već sutradan, nije to promaklo našim modnim kritičarima, sa željeznim križem oko vrata umjesto kićenog, zlatnog, u javnosti se pojavio i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, i brojni drugi hrvatski biskupi i svećenici. Željezno raspelo postalo je must-have detalj u outfitu svećenih glava, veletrgovci crkvene opreme u cijeloj Hrvatskoj zatrpani su narudžbama, trgovine sakralne bižuterije pune su mjesnih župnika što oko vrata moraju imati željeznog „brgoljka“, popularnog „Iron-mana“, a najnoviji hit je skromni papinski – „Pinocchio“.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:35