Iz arhive Globusa

Uživajte u pohodu na Drinu s Crnom legijom za 19,99 kuna

Umjesto u šumu, ili u najbliži vojni odsjek, dragovoljci što su "propustili velike bitke", za "uživanje u njima" od sada se prijavljuju na najbližoj trafici

Propustili ste velike bitke? Još uvijek ih možete proživjeti!" - poziva rijetko kretenski reklamni slogan VP-a, Večernjakovog Magazina za vojnu povijest. "Uživajte u velikim bitkama po najpovoljnijim cijenama!" poziva marketing te militarističke revije, Starta našeg doba, hrvatske mužjake što su nekad "po najpovoljnijim cijenama uživali" u velikim sisama, a danas u velikim bitkama, masturbirajući na slike stamenih mladića u uniformama NATO-a ili Waffen SS-a.

Za samo 19,99 kuna naš Hrvat, koji je kurčeve historijske sreće propustio i boj na Krbavi, i boj na Mohaču, i boj za Siget, i boj za Sisak, i sve ostale velike bitke, može tako "ponovo proživjeti" i "uživati" i na Krbavi i na Mohaču i u Sigetu, i u svim najvećim vojnim operacijama u povijesti. Nikad zapravo uživanje u velikim bitkama Hrvatu nije bilo jeftinije: još donedavno to ga je koštalo gubitka golemih teritorija, nerijetko i glave na ramenima, a sada i u najvećim historijskim bojevima Hrvat uživa za samo 19,99 kuna, koliko košta novi broj Vojne povijesti. U broj, u broj, za narod svoj!

Nema više poziva, mobilizacija i čekanja pred uredima vojnih odsjeka, nema više konspirativnog traženja veze, lutanja po šumama i šaputanja lozinki: umjesto u šumu, ili u najbliži vojni odsjek, dragovoljci što su "propustili velike bitke", za "uživanje u njima po najpovoljnijim cijenama" od sada se prijavljuju na najbližoj trafici.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:05