POSLOVANJE KOMPANIJA

Atlantic grupi dobit pala 76, PBZ-u 6,8 posto, a Konzumu porasla za 18 posto

 Ranko Šuvar/CROPIX

Neto dobit Atlantic grupe u prvom je ovogodišnjem polugodištu pala više od 76 posto i iznosila je 6,6 milijuna kuna. No čelnik kompanije Emil Tedeschi zadovoljan je i s tom dobiti; naglašava da se iz financijskih pokazatelja vidi kako se Atlanticu isplatila kupnja Droge Kolinske. Prihodi od prodaje istovremeno su narasli 6,6 posto, na 2,3 milijarde kuna. Međutim, zbog negativnih tečajnih razlika na drugim tržištima, Atlantic je u prvih pola godine imao gubitak od 95,1 milijun kuna. Ipak, Vjeran Filippi, predsjednik Uprave Adriatic Capitala, smatra da je nezahvalno komentirati sveobuhvatnu dobit prije završetka godine, ali kaže da neki podaci iz izvješća prilično ohrabruju.

Proboj u Rusiju

- Velik rast dobiti prije oporezivanja, kamata i amortizacije, koji je na polugodištu iznosio 282,8 milijuna kuna, vrlo je dobar rezultat. Rast dobiti u području Zdravlje i njega kao i u segmentu Kava govori da se povećava diverzificiranost grupacije. Osim toga, dodatno ohrabruje rast prodaje na velikom tržištu kao što je Rusija - kaže Filippi.

Čini se da tempo rasta dobiti u sve lošijoj gospodarskoj situaciji nije lako pratiti ni bankama. Tako je grupacija Privredna banka Zagreb u prvih šest mjeseci smanjila dobit 6,8 posto u odnosu na polugodište iz 2011. godine. Dobit grupacije iznosila je 558,7 milijuna kuna, a od kamata je uprihodila 1,96 milijarda kuna, ili 1,4 posto više.

Pad Adrisa

Najviše je na financijske rezultate unutar grupe utjecala Privredna banka Zagreb, čija je neto dobit smanjena za petinu, na 401,3 milijuna kuna. Prihod od 1,8 milijardi kuna povećan je 2,1 posto.

Neto dobit bez jednokratnih stavki domaće naftne kompanije Ina u prvom je polugodištu smanjena 69,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani te je iznosila iznosila 663 milijuna kuna. Ukupni prihodi od prodaje narasli su dva posto, na 14,5 milijardi kuna. Predsjednik Uprave Zoltan Aldott ipak je zadovoljan prostignutim rezultatima. "Ina je ostvarila pozitivan rezultat usprkos izostanku prihoda iz Sirije, značajnim gubicima u trgovanju prirodnim plinom zbog regulatornih ograničenja i smanjenoj regionalnoj poražnji", kazao je Aldott.

Dobit je za 8,8 posto smanjena i Adris grupi iz Rovinja, unatoč povećanju prihoda za 3,6 posto. No nekima ipak polazi za rukom da unatoč smanjenoj potrošnji i potražnji povećaju dobit. Tako je Konzum objavio da je u prvih šest mjeseci ove godine zaradio 36,3 milijuna kuna, ili 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Ohrabreni Konzum

Ukupni su prihodi porasli s lanjskih 6,1 na 6,3 milijardei kuna. U Konzumu smatraju da su podaci o rastu vrlo ohrabrujući, s obzirom na cjelokupnu gospodarsku situaciju i pad potrošnje.

Grupa Croatia osiguranje u prvom je polugodištu 2012. uprihodila 1,7 milijardi kuna, što je 1,2 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit istovremeno je porasla za visokih 37,3 posto, na 78,5 milijuna kn. Bruto likvidirane štete dosegnule su 903,2 milijuna kuna. Zaračunata bruto premija smanjena je 2,8 posto te je iznosila 1,9 milijardi kuna. Pri tome je premija neživotnih osiguranja pala 3,2 posto, na 1,9 milijardi kuna, dok je bruto premija životnog osiguranja skromno rasla 0,9 posto, na 189,3 milijuna kuna. U najvećem hrvatskom osiguravatelju tvrde da će i ova godina biti obilježena kao još jedna u kojoj je premija padala, ili u najboljem slučaju stagnirala. “Produljena recesija i nastavak slabe aktivnosti u realnom sektoru odražava se i na tržište osiguranja na kojem, jednako kao i u realnoj ekonomiji, nema znakova oporavka - najavljuju u Croatia osiguranju prilično tmuran završetak godine.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 12:51