DOBNA DISKRIMINACIJA

Čak 80% radnika u Hrvatskoj mlađe je od 49 godina

Za uspjeh tvrtke više nije dovoljna samo mladost. Stručnjaci potvrđuju da je za tvrtku idealna kombinacija starijih i mlađih zaposlenika: generacija Y i baby boomeri

ZAGREB - Starosne razlike među zaposlenima povećavaju produktivnost, pokazalo je posljednje istraživanje koje je američka tvrtka za kadrovsko savjetovanje Kelly Services provela na 100.000 zaposlenih u 34 zemlje.

Nepoželjni stariji

Posljednja je to u nizu potvrda da prolazi vrijeme “kulta mladosti” koji je obilježio posljednje desetljeće na tržištu rada. Kompanije su godinama inzistirale na mladim kadrovima koji su spremni na sve, a stariji od 50 godina postali su gotovo nepoželjni, pa su masovno otpuštani ili su otišli u prijevremene mirovine. Kriza je, međutim, više no ikada potvrdila vrijednost iskustva i pouzdanosti starijih radnika.

Naime, u vrijeme dok su kompanije diljem svijeta imale isključivo uzlaznu putanju, bili su im dovoljni “mladi lavovi” koji su inovativnošću osiguravali rast. Kada se sve uslijed globalne gospodarske krize uzdrmalo, pokazala se neprocjenjiva vrijednost iskustva starijih kadrova. I stručnjaci stoga tvrde da je za tvrtke idealna kombinacija starijih i mladih: generacije Y i baby boomera.

Prosjek 29 godina

Iskon je jedna od hrvatskih tvrtki koja se predstavlja kao mlada i propulzivna tvrtka na telekomunikacijskom tržištu u kojoj je prosječna dob 190 zaposlenih 29 godina. Tvrde da su im mladi obrazovani kadrovi velika prednost, s obzirom na vrstu usluga koje pružaju.

- Nove generacije već imaju usvojene nove načine komuniciranja preko Facebooka, Twittera, My Spacea, raznih foruma, koriste You Tube te slične druge servise i vješto kombiniraju nove tehnologije - pojašnjavaju u Iskonu. No, čak i takve tvrtke, u kojima je logičan veći broj mladih kadrova, suočiti će se s problemom nedostatka radne snage. Istraživanja portala MojPosao pokazalo je da je dobna diskriminacija u Hrvatskoj jača od spolne, rasne ili vjerske, jer većina poslodavaca žene nakon 35,9 godina, a muškarce nakon 39,3 godina smatraju prestarima.

Ipak se kreće

Marina Lovrić s portala Moj Posao kaže da se ipak nešto mijenja: poslodavci su 2007. radno iskustvo tražili u 38 posto oglasa, a ove godine u 45 posto. Znači, tvrtke traže specijalizirane stručnjake koji u kratkom roku mogu početi pridonositi tvrtki. U Hrvatskoj trenutačno gotovo 80 posto radnika ima manje od 49 godina.

Mladi penzioneri morat će ponovno na radna mjesta

Već danas je svaka treća osoba u svijetu starija od 50 godina. Hrvatska pritom ima posebno velik problem jer već sada 1,33 zaposlenih uzdržava jednog umirovljenika, a veliki broj je sposoban za rad. Stoga će jedan od izazova narednih godina biti i kako vratiti barem dio mlađih umirovljenika na tržište rada.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:59