MOO DEBAKL

PREOSTALI SAMO PEKING I ALMATY Nitko neće Zimske olimpijske igre 2022.

People pose in front of Olympic rings at the Whistler ski resort village on February 11, 2010, ahead of the Vancouver 2010 Winter Olympics. TOPSHOTS AFP PHOTO DDP / OLIVER LANG
 AFP

OSLO - Norveška vlada prekjučer je povukla kandidaturu za održavanje Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Ništa čudno, pomislili biste, sigurno je preostalo još 5-6 kandidata. No, u utrci su ostala samo dva grada koja žele organizirati ZOI 2022. – kineski Peking i kazahstanski Almaty.

Svi ostali kandidati – Krakow, Munchen, St.Moritz, Stockholm i Lavov, odustali su davno prije. Većina je odustala, jer su shvatili da je organiziranje Olimpijskih igara, pogotovo zimskih, bacanje novca u vjetar, piše Yahoo Finance.

Dovoljno je pogledati što se dogodilo s olimpijskim objektima nakon nedavnih olimpijada u Ateni, Pekingu ili Sočiju. Uostalom, Rusi su za prošle Zimske olimpijske igre potrošili 51 milijardu dolara. Dobili su mjesec dana sjaja pod svjetskim reflektorima, a ostale su im prazne arene, fantomsko olimpijsko selo i Putinov san o novom, mondenom odmaralištu u Sočiju koji se nikada neće ostvariti.

Međunarodni olimpijski odmor (MOO) od organizatora Igara traži poštivanje svake sitnice iz ugovora. Organizatori se, između ostalog, obvezuju članove MOO-a dočekivati s osmijehom. Zauzvrat, ne dobivaju skoro ništa. MOO zadržava sav novac od televizijskih prava i sponzorskih ugovora, troškova održavanja snosi organizator, a pritom je odabir domaćina olimpijskih igara pretvoren u cirkus.

Zbog toga je sve manji interes za domaćinstvom iz razvijenih demokracija, poput Norveške. Priče o korisnosti organiziranja Igara, MOO može prodati jedino još novopečenim bogatašima, poput naftom i plinom bogatog Kazahstana ili Kine koja će napraviti sve kako bi svijetu dokazala koliko je ekonomski jaka.

Štoviše, Kinezi su spremni izgraditi linije jednotračne, brze željeznice od Pekinga do najbližih planina koje su udaljene nekih 200 kilometara od grada. Bit će to, još jedne 'igre za pamćenje' kojih se nitko neće sjećati dva dana nakon što završe.

Zahtjevi MOO-a prema Oslu

Norvežane je posebno razljutila lista zahtjeva koju je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) uputio organizatorima kandidature Osla za ZOI 2024. Između ostalog, na toj su listi i ovi zahtjevi:

- prije ceremonije otvaranja, članove MOO-a primit će norveški kralj. Nakon toga, održat će se primanje s koktelima. Sve troškove primanja snosi kraljevska obitelj ili lokalni organizacijski odbor

- na svim cestama kojim će se kretati članovi MMO-a, jedna prometna traka odvojit će se samo za njihova vozila. Tom trakom ne smije putovati nitko drugi

- u hotelskim sobama članova MOO-a, obavezno mora biti svježeg voća i lokalnih kolača

- hotelski bar mora raditi 'ekstra kasno', a minibar mora sadržavati porizvode Coca Cole (generalnog sponzora MOO-a)

- članovi MOO-a moraju imati zasebne ulaze i izlaze na aerodromu

- članove MOO-a mora se pozdravljati osmijehon kad dolaze u hotel

- sobe za sastanke moraju biti zagrijane na točno 20 Celzija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:41