POMAK

Za većinsko vlasništvo u Imunološkom dovoljno 7,79 milijuna kuna

Interes su prema onome što je dosad poznato pokazali Pharmas, Nexus, Grad Zagreb, Jadran Galenski laboratorij, Biognost i Octapharma
 Krišto/CROPIX

Vlada je na prvoj ovogodišnjoj sjednici donijela odluku o privatizaciji Imunološkog zavoda. Prodat će većinski paket dionica od 54,38 posto za početnu cijenu od 49,3 kune, što znači da država za većinsko vlasništvo u posrnuloj kompaniji traži najmanje 7,79 milijuna kuna. Država će zadržati kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Budući investitor u morat će ponuditi najmanje 100 milijuna kuna investicije potrebne za gradnju novog proizvodnog pogona. U idućih 14 dana Centar za restrukturiranje i prodaju pozvat će investitore koji su mu prošle godine poslali pisma namjere za kupnju Imunološkog da predaju obvezujuće ponude.

Jamstvo 500.000 kuna

Te će ponude potencijalni kupci morati poslati u roku od 30 dana od poziva CERP-a, koji rok može i produljiti. Uz obvezujuću ponudu potencijalni kupci morat će uplatiti i jamstvo od 500 tisuća kuna koje mogu dostaviti i kao garanciju domaće ili strane banke.

Riječ je o drugom krugu prodaje, koji je nastavak javnog prikupljanja ponuda za prodaju Imunološkog iz svibnja prošle godine na koje se odazvalo osam investitora. Tada je država oglasila namjeru prodaje 73,41 posto tvrtke, a sada se odlučila za prodaju manjeg vlasničkog paketa.

Tri nove ponude

Prema informacijama Jutarnjeg, Ministarstvo vanjskih poslova primilo je tijekom prošle godine još tri ponude za kupnju Imunološkog izvan objavljenog poziva za prikupljanje ponuda. Vlada je odlučila Imunološki prodavati kao cjelinu, što lani u svibnju nije bilo jasno precizirano, te se spekuliralo o mogućoj podjeli Imunološkog na proizvodnju virusnih cjepiva koja još imaju važeću licencu, bakterijskih cjepiva i krvnih derivata. Osam ponuđača tada je nudilo različite opcije za preuzimanje Imunološkog. Zbog ta tri razloga postoji mogućnost da će natječaj za obvezujuće ponude koji je Vlada upravo raspisala završiti neuspješno te da će se morati ići u novi natječaj.

Godina za ulaganja

Obrazlažući odluku o traženju strateškog partnera za Imunološki zavod, premijer Zoran Milanović naglasio je da se Imonolški neće “raščerupati”. Milanović je rekao da se problem te kompanije ne može rješavati ispod stola, s prijateljima, nego po zahtjevnoj proceduri. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je pak da je poslovanje te tvrtke stabilizirano i da nije ugroženo.

Interes za kupnju cijelog Imunološkog zavoda, prema podacima dostupnim javnosti, isticali su Pharmas, farmaceutska tvrtka Luke Rajića zajedno s fondom gospodarske suradnje Nexus i Grad Zagreb. Među ostalim ponuđačima su Jadran Galenski laboratorij Ive Usmijanija, a za prezimanje proizvodnje krvnih derivata interesirale su se tvrtke Biognost, domaći zastupnik španjolskog Grifolsa te švicarska Octapharma. Cilj je privatizacije i traženih investicija trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Sve investicije budući kupac Imunološkog mora obaviti u roku od godine dana od kada se potpiše ugovor o kupnji, a za to vrijeme država će imati založno pravo nad prodanim dionicama. Investitora će u izvršavanju njegovih obveza nadzirati HZZO, a ne bude li ih izvršavao država zadržava pravo raskinuti sklopljeni ugovor.

Ostaje u Hrvatskoj

Također, od investitora se traži trajno zadržavanje proizvodnje Imunološkog u Hrvatskoj, a morati će osigurati i to da se krvni derivati iz ljudske plazme proizvode isključivo iz plazme prikupljene od stanovnika Hrvatske. Podsjetimo, nad Imunološkim zavodom je prije godinu dana otvoren stečaj, no rješenje o stečaju je ubrzo poništeno, a radnici su plaće dobivali od prodaje proizvodnih zaliha.

Vrijednost dionice na 49,3 kune

Procjenu vrijednosti Imunološkog zavoda u rasponu od 23 do 81,7 kuna izradila je Hypo Alpe-Adria banka, na osnovi metode diskontiranog novčanog tijeka.

- Osnovni scenarij vrijednosti procjene implicira cijenu 49,3 kune za dionicu, a jedna od pretpostavki je dokapitalizacija tvrtke od strane države - stoji u obrazloženju odluke Vlade. Država će prije prodaje u vlasnički udio pretvoriti 24,8 milijuna kuna duga Imunološkog zavoda.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 21:27