HEP S OKO 2,5 MILIJARDE KUNA GODIŠNJE JEDAN OD NAJVEĆIH ULAGAČA Nakon obnove dalekovoda podno Velebita zamjena vodova u podmorju

 Arhiva / Igor Nobilo/HEP

U parku Crvenog križa kod Zvonimirove ulice u Rijeci jučer je u promet puštena nova trafostanica Turnić, a riječ je o investiciji vrijednoj ukupno 165 milijuna kuna.

Ona je preuzela napajanje cjelokupnih područja koja su dosad napajale trafostanice Turnić i Centar te dijela područja pod napajanjem trafostanica Škurinje, Industrija i Zamet.

Nova će trafostanica isporučivati električnu energiju 50 tisuća kupaca, a sagrađeni su i kabelska veza Pehlin - Turnić, napona 110 kilovolta i dužine 27,4 kilometra, te kabelski rasplet Turnić, napona 20(10) kV i dugačak ukupno 42,8 kilometara.

Kako je istaknuto, gradnja trafostanice Turnić dio je višegodišnjeg ciklusa cjelovite obnove, modernizacije i jačanja distribucijske i prijenosne mreže Rijeke, a cilj je pouzdano i sigurno napajanje električnom energijom postojećih i budućih kupaca na širem području grada, kao i stvaranje uvjeta za gospodarski razvoj tog dijela Hrvatske.

Zajednički projekt HEP - Operatora distribucijskog sustava i Hrvatskog operatora prijenosnog sustava obuhvaća gradnju četiriju novih trafostanica i rekonstrukciju trafostanice Pehlin tijekom iduće tri godine te gradnju više od 100 kilometara visokonaponske i srednjenaponske mreže. U posljednjih desetak godina ukupna ulaganja HEP-ODS-a i HOPS-a na širem riječkom području iznose oko 400 milijuna kuna, od čega su HOPS-ove investicije 283 milijuna kuna, a HEP-ODS-a 120 milijuna kuna.

Kako je najavljeno, HEP će ove godine u prijenosnu i distribucijsku mrežu investirati 1,45 milijardi kuna, a time su obuhvaćene gradnja, rekonstrukcija, revitalizacija i sanacija 300-tinjak trafostanica te gradnja, zamjena i rekonstrukcija oko 3000 kilometara dalekovoda, podzemnih i podvodnih kabela, kao i niskonaponske mreže.

S oko 2,5 milijardi ulaganja godišnje, HEP je, prema riječima člana Uprave Saše Dujmića, jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj. Nedavno je završen projekt obnove dalekovoda u podvelebitskom području vrijedan više od 140 milijuna kuna, istaknuo je Dujmić te za ovu godinu najavio i zamjenu oko 130 kilometara podmorskih vodova, kao i nastavak obnove električne mreže u Gorskom kotaru, koja je teško oštećena ledenim nevremenom prije nekoliko godina.

Radove na trafostanici Turnić u potpunosti su izvele domaće tvrtke: Končar KET, HELB, Ravel, Lavčević-inženjering, GP Krk, Elektrocentar Petek i Tehnoelektro Đakovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:05