PRODAJA ‘FIKUS-TVRTKI’

Hitno ‘poklanja’ tvrtku s dugom od 54.000 kuna, ali baš nitko je ne želi

 Bruno Konjević/CROPIX

Poklanjam firmu d.o.o., registriranu u Zagrebu 2009. godine. Hitno je poklanjam bez ikakve naknade. Firmu poklanjam isključivo zato što sada koristim drugu i ova mi nije potrebna, te zato što je na snagu stupio novi zakon prema kojem se brišu firme koje nemaju zaposlenog. Preko nje sam vodio frizerski salon i portal grupne trgovine, firma ima mali dug. Za sve ostale informacije javite se na mobitel.

Tako glasi jedan od stotinjak sličnih oglasa koji su se počeli pojavljivati potkraj prošle godine, kada je Vlada odlučila da se, prema Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, od 1. siječnja 2013. iz registara trgovačkih sudova brišu sve neaktivne tvrtke bez ijednog zaposlenog.

Uspješno radili

Riječ je o tzv. fikus-tvrtkama koje su, tvrde stručnjaci, iako nemaju zaposlene, nagomilale enormne dugove prema državi. Do kraja prošle godine evidentirano ih je čak 48.200, a duguju nevjerojatnih 25 milijardi od ukupno 44 milijarde kuna koliki je ukupan dug tvrtki u Hrvatskoj.

Odlučili smo provjeriti je li tvrtka iz oglasa s početka teksta među takvima, pa smo nazvali vlasnika, glumeći da smo zainteresirani da nam je daruje.

- Dug je 5200 kuna, to vam je rata zdrastvenog i mirovinskog i oni doprinosi za šume, vode, što li već... Ja sam inače iz Metkovića, a jedno sam vrijeme živio u Zagrebu. Nije to bila fikus-tvrtka, mi smo dosta uspješno radili, ali, eto, odlučio sam se vratiti u Metković, gdje sam s prijateljem osnovao novu tvrtku koja se bavi samo grupnom trgovinom - tvrdio nam je muškarac za kojeg bi se po glasu reklo da je u četrdesetima.

Pitamo ga zašto je odlučio prekinuti posao i zatvoriti tvrtku te kako je, ako je dobro poslovala, napravio taj dug.

- Ma to sam ja imao s jednim prijateljem, pa smo se nešto razišli i tako... Namjeravam još držati ovaj oglas, 15-ak dana, pa ako nitko ne kupi, zatvorit ću je jer će me ionako brisati za koji mjesec - govorio nam je muškarac, pomalo zamuckujući i izbjegavajući konkretno odgovoriti na pitanje o dugu. Dodao je da je tvrtka registrirana “za sve moguće djelatnosti” te nas uvjeravao da se radi o dobroj prilici jer samo osnivanje tvrtke ne košta manje od 23.000 kuna. Tvrdio je i da je već primio 26 poziva, ali zasad nitko nije odlučio prihvatiti takav “poklon”.

Pobuđuje sumnju

Ubrzo smo doznali i zašto. Prema podacima Poslovne Hrvatske, koja je povezana s Fininom bazom podataka, ta je tvrtka u blokadi već 180 dana i nikad nije imala zaposlenih, pa je pitanje tko je “frizirao” mušterije i obavljao sve ostale “uspješne” poslove.

Velikim crvenim slovima piše i da se preporučuje ozbiljna provjera tvrtke, a najčudnije je što uopće nema podataka o prihodima, dobiti i svih drugih, koji su u većini slučajeva navedeni. U oglasu je još jedna informacija koja, najblaže rečeno, pobuđuje sumnju - ona prema kojoj je tvrtka registrirana 2009., kako je vlasnik i potvrdio, a prema Poslovnoj Hrvatskoj registrirana je 2010. godine.

Povezane tvrtke

Stoga, oprez! Po raznim se oglasnicima gomila tvrtki poklanja, ali većina ih se ipak prodaje za neki simboličan iznos. Naime, vlasnik može tvrtku prenijeti na drugu osobu ili je prodati, primjerice, za 1 kunu, imala ona dugove ili bila u debelom plusu. Osim toga, dugovi se mogu i prikriti, a bilanca tvrtke prikazati kao pozitivna i zato bi svatko tko posegne za tvrtkom iz jednog od takvih oglasa s dobro upućenom stručnom osobom trebao provjeriti podatke koje navodi dosadašnji vlasnik. Oglašene su i tvrtke koje imaju nekretnine, pa im je cijena malo realnija, a vlasnici su “spremni za dogovor” pod uvjetom da smo stvarno zainteresiran kupac.

I dalje gledajući oglasnik, ubrzo nailazimo na uistinu mutnu situaciju. Jednostavno ne vjerujemo vlastitim ušima dok razgovaramo s gospođom koja se predstavlja kao “svojevrsna posrednica i prijateljica vlasnika firme”. Zatražili smo razgovor s vlasnikom osobno. Odmah je odbila, tvrdeći da je otputovao u Bosnu. Ali, barem nam je odmah na početku rekla kako svari uistinu stoje, a to je daleko od onoga što je navedeno u oglasu: “Firmu prodajem, cijena samo troškovi javnog bilježnika!”

- Sad sam saznala da je firma dužna 54.000 kuna - govori nam.

- Kako to mislite - sada ste saznali?! Zar to vlasnik, vaš prijatelj, nije znao - pitamo.

- Ne znam. Valjda nije. Inače, tvrtka je registrirana na više djelatnosti u Zagrebu. Poslovala je od 2005., ali je ušla u blokadu, sada sam doznala - govori “posrednica”.

- Kome je dužna?

- Za porez, mislim - odgovara tihim glasom.

Upisali smo naziv tvrtke u bazu podataka Poslovne Hrvatske, kao i u sudski registar, ali pretragom nismo pronašli baš ništa!

Tko će platiti dug državi, nije poznato. A koliko je tvrtki čiji su vlasnici zbrisali u inozemstvo samo da ne plate dug? Ni to se ne zna. U Poreznoj upravi kažu da su mnoge takve “fikus-tvrtke” radile s povezanim tvrtkama.

Prebacuju imovinu

Ravnateljica Nada Čavlović Smiljanec kaže da će njihovi vlasnici, zahvaljujući OIB-i, odgovarati, ako treba, i do trećega koljena ako su prebacili imovinu.

Do početka ove godine ispitano je 726 osoba, a procijenjeno je da duguju više od milijardu kuna. Od kraja kolovoza do kraja 2012. država je od njih naplatila samo 71 milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:03