IDEJA PREDSJEDNIKA EUROGRUPE

Juncker: ‘Sve članice eurozone trebale bi imati jednak iznos minimalne plaće’

‘Ako to ne napravimo, izgubit ćemo potporu radničke klase’, poručio je predsjednik Eurogrupe
 AFP

Premijer Luksemburga i predsjednik Eurogrupe Jean-Claude Juncker pozvao je danas na uspostavu jedinstvenog minimalca na području eurozone.

- Treba nam osnova za minimalna socijalna prava za radnike, uključujući, naravno, jednu esencijalnu stvar, minimalnu plaću - pravno obvezujući minimalac u državama članicama eurozone. Inače ćemo izgubiti potporu radničke klase - rekao je Juncker.

Luksemburški se premijer priprema odstupiti s položaja predsjedavajućeg Eurogrupe, u sklopu koje se sastaju ministri financija eurozone, no pitanje je koliko bi sretni bili provođenjem njegova nauma njegovi sugrađani.

Luksemburg, naime, ima uvjerljivo najviši minimalac u Europskoj Uniji - 1801 euro bruto, šest puta više od Estonije, gdje je minimalan najniži u eurozoni i iznosi 290 eura bruto.

Uvođenje jedinstvenog minimalca stoga bi gotovo sigurno značilo da bi on bio niži u Luksemburgu - i zapravo značio manju zaštitu za radnike - dok bi se u nekim državama vjerojatno povećao i do neodrživih visina.

Zasad 12 od 17 članica eurozone ima propisani minimalac - nema ga primjerice ni najjača ekonomija eurozone, Njemačka - a računaju se na različite načine.

U Bugarskoj on iznosi četvrtinu prosječne plaće, a u Irskoj prelazi polovicu.

Budući da su pak zbog krize poslodavci masovno počeli smanjivati plaće, Europska je komisija u proljeće predložila svim članicama Europske unije da ga propišu, a gdje je to moguće, da ga i povećaju - no službeno, EK nema ovlasti članicama to i narediti.

Minimalac u Uniji ima 20 od 27 članica, a razlike su još veće nego u eurozoni - luksemburški je na nivou čitave EU čak 12 puta viši od bugarskog minimalca od 148 eura. Osim Luksemburga, još pet članica EU ima minimalac viši od 1000 eura: Belgija, Irska, Nizozemska, Francuska i Britanija.

U devet je članica Europske unije minimalac ispod 400 eura: Bugarskoj, Rumunjskoj, Litvi, Latviji, Estoniji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj, a toj će se skupini od srpnja s minimalcem od 374 eura pridružiti i Hrvatska.

No, i s minimalcem i dalje ne mogu spojiti kraj s krajem - čak osam posto zaposlenih u Europskoj uniji u ovom trenutku živi ispod granice siromaštva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:28