ANA MUHAR IZ LONDONA

MILANOVIĆ 'Ne treba nam ni poplava ni tsunami nego stabilna plima'

Banka koja je od početka devedesetih jedna od najvećih investitora u regiji, okupila je premijere Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije koji su ispred mnoštva novinara, poslovnih partnera i potencijalnih investitora iznjeli pogodnosti investiranja u regiji
 Vlada RH

LONDON - U središnjici Europske banke za obnovu i razvoj u Londonu u tijeku je forum "Investiranje u Zapadni Balkan". Banka koja je od početka devedesetih jedna od najvećih investitora u regiji, okupila je premijere Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije koji su ispred mnoštva novinara, poslovnih partnera i potencijalnih investitora iznjeli pogodnosti investiranja u regiji.

Kao predstavnik jedine članice EU, Zoran Milanović rekao je: "Unatoč najdugotrajnijeg, najtežeg i najviše skrutinizirajućeg procesa ulaska u Europsku uniju reforme se u Hrvatskoj još nisu dogodile. One započinju sada, ono što smo imali ranije samo je legalna harmonizacija."

Govoreći o reformama, Milanović je rekao da su argumenti zasjenjeni bukom. "Naša intervencija u radnom zakonodavstvu je vrlo spora. Kada se galama stiša, moći ćemo razgovarati o argumentima."

Premijer je potvrdio interes ruskih investitora za dionice Ine. "Za sada je sve na razini razgovora, ali interes postoji."

Medijska nagadjanja o odlasku Slavka Linića sa funkcije, kratko je komentirao: "Ljudi pričaju svasta. Ja sam o toj temi sve rekao i neću se dati isprovocirati."

Kada je posljednji puta bio u zgradi EBRD-a, to je bilo usred rata, rekao je premijer, u sklopu delegacije koja je tražila financiranje auto ceste Zagreb - Rijeka 1994. Danas se Hrvatska nalazi u neusporedivo drugačijoj situaciji, no mali broj stanovništva predstavlja izazov za ekonomsku računicu Hrvatske.

"Ono što nam danas treba nije poplava, a niti tsunami. Treba nam stabilna plima koja će uzdići velike brodove kako bi na kraju svi bili sretni, i mali i veliki brodovi".

Milanović na LSE

Premijer je održao i predavanje na London School of Economics (LSE).

"Naš generacijski cilj je članstvo u EU. Sentimentalno, mi smo smatrali da pripadamo Europi već prije 25 godina. Morali smo čekati u redu puno duže nego što smo očekivali.", rekao je premijer. Iako smatra da je članstvo susjednih zemalja poželjna opcija, ne namjerava biti "mentor ili autoritet" za te zemlje. Spomenuo je svoj nedavni posjet Mostaru, rekavši da ga je smatrao svojim dužnošću zbog velikog broja stanovništva s hrvatskom putovnicom, iako je bio svjestan svih osjetljivosti.

"U Hrvatskoj je u tijeku legitiman, ali agresivan konzervativni pokret. Nakon što su sve stavili pod tepih, vrlo su glasni", rekao je Milanović.

Nedavni komentar uglednog Economista, premijerovog omiljenog magazina, da Hrvatska u 2014. može očekivati prosvjede rekao je: "Ponekad moraš voditi, a ne pratiti. Ako moje mišljenje nije u skladu s većinom, nije me briga."

"Ako EU nije spremna za primanje Bosne i Hercegovine u EU, onda ništa ne vrijedi", dodao je.

Milanović je rekao da njegova vlada radi sve kako bi iskoristila pristup EU fondovima. "Osnovni razlog ulaska u EU danas nije biti dio velike Europe, nego uzeti taj novac", rekao je.

Za kraj, Milanović je poručio studentima LSE-a: "Svi vi koji niste iz zemalja u kojima su prilike kao u Ujedinjenom Kraljevstvu - vratite se kućama i gradite bolja društva."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:21