POKUŠAJ SPASA

MORA LI OPTIMA PROPASTI? HT mora uvjeriti AZTN da je spajanje nužno

Hrvatski telekom bi preuzimanjem Optima telekoma povećao svoj tržišni udio u fiksnoj telefoniji na 60 do 70 posto, a na pojedinim tržištima i na 80 posto

Hrvatski telekom bi preuzimanjem Optima telekoma povećao svoj tržišni udio u fiksnoj telefoniji na 60 do 70 posto, a na pojedinim tržištima i na 80 posto, mišljenje je Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja na osnovu kojeg su zaključili da u ovom trenutku ne postoje argumenti na osnovu kojih bi se takav poslovni aranžman dvaju konkurenata mogao dopustiti s aspekta zaštite tržišnog natjecanja.

Plan HT-a i Optime prema kojem bi se prezaduženu Optimu iz predstečajne nagodbe izvuklo tako da HT preuzme vođenje tvrtke i njezin prihod konsolidira u svoje poslovanje mogao bi propasti. Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) jučer su i službeno potvrdili da im mjesec dana koliko je vremena preostalo za dovršenje predstečajne nagodbe za Optima Telekom nije dovoljno za ocjenu koncentracije na tržištu koja bi se dogodila spajanjem poslovanja HT-a kao najvećeg tržišnog igrača u fiksnoj telefoniji sa 1,3 milijuna korisnika i Optima Telekoma koji ima 230 tisuća fiksnih linija.

U Agenciji ističu da postupak predstečajne nagodbe ne može mijenjati uvjete i rokove za postupanje pri ocjeni koncentracija poduzetnika te da ako je njihovo odobrenje nužno da su ga kompanije trebale ranije zatražiti. Optima telekom je, smatraju u Agenciji trebala zatražiti njihovo mišljenje o koncentraciji u slučaju da ih HT preuzme dok su izrađivali Plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

AZTN je zahtjev za ocjenom koncentracije od HT-a dobio 28. lipnja, a kako Zakon o zaštiti tržišnog natjecanja omogućuje poduzetnicima da prije sklapanja nekog posla dobiju mišljenje agencije, Optima i HT su još u tvarnju ove godine pred otvaranje predstečajne nagodbe Optime mogli zatražiti to mišljenje. Optima telekom bio je prvi HT-ov konkurent nakon liberalizacije tržišta, a kompanija je sada dužna 1,1 milijardu kuna, od čega oko 600 milijuna kuna duguju Zagrebačkoj banci, a oko 100 milijuna kuna HT-u. Lani je Optima telekom imao 551 milijun kuna prihoda i neto gubitak od 105 mil. kn.

U HT-u priopćenje iz AZTN-a nisu htjeli komentirati, odnosno nisu htjeli odgovoriti na pitanje zaustavlja li takav stav Agencije poslovni plan za spašavanje Optima telekoma u potpunosti. U Agenciji su nam pak neslužbeno pojasnili da je što se njih tiče postupak predstečajne nagodbe odvojen od postupka ocjene koncentracije na tržištu i da vjerovnici Optima telekoma mogu odlučiti kako oni žele no da bi u konačnici transakcija bila provedena odobrenje Agencije je nužno. HT će, prema tom objašnjenju želi li i dalje preuzeti Optimu morati predložiti mjere koje je spreman provesti kako bi se očuvala tržišna utakmica. - Postoje mjere, ali su ozbiljne krute - komentirali su u Agenciji, što znači da za Optimu nije sve izgubljeno. U europskoj regulativi koja se bavi zaštitom tržišnog natjecanja postoji institut pod nazivom Failing Firm Defence, što znači obrana tvrtke od pada poslovanja.

Taj institut omogućuje preuzimanje kompanija koje su jako lošem financijskom stanju čak iako se time krše pravila tržišne utakmice i drastično povećava tržišni udio jednog igrača. No, da bi se ta mogućnost koristila u slučaju HT-a i Optime kompanije bi morale dokazati da će bez poslovnog udruživanja tvrtka koja loše posluje ubrzo nestati sa tržišta zbog financijskih dubioza. Potom moraju dokazati da ne postoji ni jedan alternativni način da se ta kompanija spasi, te da će imovina tvrtke u slučaju njezine propasti trajno nestati. HT i Optima bi odluče li se na ovakav pristup morali uvjeriti regulatora tržišta da je šteta koju bi tržištu nanijela pretjerana koncentracija manja od štete koju bi donijela propast jednog od igrača. Iako postoji, ovakvu mogućnost, kako su neslužbeno pojasnili u AZTN-u u Europa rijetko koristi. U slučaju HT-ove namjere da preuzme Optima Telekom riječ je planu u kojem bi HT preuzeo manjinski paket dionica, ali bi na upravljanje dobio i vlasnički paket Zagrebačke banke najvećeg vjerovnika i tako potpunu kontrolu nad poslovanjem Optima Telekoma.

Dok još nije poznato hoće li HT ustrajati na želji da preuzme Optima Telekom, upitno je može li ta kompanija uvjeriti AZTN da je baš njezino preuzmanje Optime nužno. Na ruku im ide to što u predstečajnoj nagodbi nitko do sada nije ponudio model za spašavanje posrnulog telekom operatera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:53