Više od kulturološke razlike

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE Prosječni Europljanin radi 19% manje od Amerikanca, ili jedan sat manje svaki radni dan

 Arhiva / Pixabay.com

Amerikanci su ovisnici o poslu, pokazuje najnovija studija čije je nalaze objavio Bloomberg, jer rade više sati nego što je to slučaj u zemljama u Europi, idu kasnije u mirovinu i uzimaju manje dana odmora.

Europljanin radi 19% manje nego prosječni Amerikanac, što je oko 258 sati manje godišnje, odnosno skoro sat manje dnevno. Doduše, radni sati variraju od zemlje do zemlje, pa je međunarodno istraživanje pokazalo da su švicarske radne navike sličnije američkima, dok prosječni Talijan, primjerice, provede 29% sati manje godišnje na poslu nego Amerikanac.

U pitanju su radni materijali još neobjavljenog istraživanja sveučilišta iz Arizone, Ontarija i Frankfurta.

Istraživači su mjerili radne sate po osobi u nekoj zemlji, ne samo za one sa zaposlenjem, uključujući u to trajanje radnog tjedna, vrijeme odlaska u mirovinu, dane odmora, nezaposlenost i drugo vrijeme koje se provede izvan rada.

Detalji iz istraživanja bi trebali pomoći da se razumije zašto, primjerice, Amerikanci toliko rade. Jedna od teorija je da im se dodatni napori uglavnom i isplate, budu promovirani i napreduju na ljestvici. Utjecaj na ponašanje prosječnog Amerikanca i Europljana imaju i porezi na dohodak koji su veći u Europi, kao i radnička prava koja ostvaruju zahvaljujući sindikalnom organiziranju, visina mirovina… te se pokazuje, piše Bloomberg, da je iskazana razlika u vremenu koje prosječni Amerikanci i Europljani provode radeći mnogo više od puke kulturološke razlike. Još 70-ih godina su studije pokazivale da se na obje strane Atlantika radi podjednak broj sati tjedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:44