Odjeća i obuća skuplje nego u EU

ZAGREB - Među 27 zemalja članica Europske Unije najskuplja je Danska koja ima 41 posto više cijene od prosjeka svih zemalja Europske Unije. U odnosu na prosjek EU koji je polazišni indeks 100, Hrvatska je s indeksom cijena 75 skuplja od Slovačke, Bugarske i Poljske. Pokazala je to analiza cijena Eurostata kojom je pokriveno 37 europskih zemalja.



Danska najskuplja




Uz 27 zemalja članica EU, Eurostat je analizirao cijene i u zemljama kandidatima za pristup EU, među kojima je i Hrvatska, te zemljama koje čekaju na taj status. Analiza je pokazala da su uz Dansku najskuplje europske zemlje Irska, Finska i Luksemburg, Švedska, Belgija i Francuska. Najjeftinije su pak Bugarska, Rumunjska, Latvija i Poljska. Velika Britanija, Španjolska i Grčka su u okviru prosjeka Europske Unije.



Najveće razlike u hrani




Iako je Hrvatska prema svim prosječnim cijenama ispod prosjeka EU, cijene odjeće i obuće u hrvatskim dućanima su među najvišima u Europi. Naime, najskuplja je Finska s indeksom 123, a Hrvatska je na visokom petom mjestu. Iznad prosjeka EU Hrvatska je i u cijenama potrošačke elektronike te osobnim prijevoznim sredstvima.



Dok je najveći opseg razlika u cijenama u sektoru cijena hrane i bezalkoholnih pića, najmanje su razlike u cijenama odjeće i obuće.




G. Galović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:22