VEĆ SLJEDEĆE GODINE

S RADOM POČINJE PRVA ETIČNA BANKA 'Klijenti će ujedno biti i suvlasnici, a kamate od 1 do 4 posto'

Etična banka će u siječnju predati zahtjev HNB-u, a početak rada pomakli su na sredinu 2015.
 Goran Mehkek / CROPIX;

Još nemaju ni licencu, a inicijatori prve etične banke u Hrvatskoj uvjerili su Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da su smislili odličnu, inovativnu metodu mjerenja društvenog učinka te banke i ona će biti uvrštena na listu najboljih praksi koju prati OECD.

- Etične banke uz mjerenje ekonomskih učinaka svojih investicija, kakvo rade sve klasične financijske institucije, imaju obavezu procjenjivati društveni i ekološki utjecaj. Dok su metodologije praćenja ekološkog utjecaja dobro poznate i koriste se već niz godina, trenutno se još traži konsenzus na razini EU o načinu i metodologiji mjerenja društvenog učinka - tumači Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, koja će biti osnivač banke i trenutno ima 164 člana.

Upravo privode kraju, kaže, prikupljanje opsežne dokumentacije za traženje dozvole od Hrvatske narodne banke, za što im je potreban i minimalan temeljni kapital od 40 milijuna kuna. Očekuju da će prikupiti 150 milijuna kuna, a aplicirat će za dozvolu u siječnju, te bi trebali početi poslovati sredinom iduće godine i testirati metodu mjerenja društvenog učinka.

- Smjer poslovanja ‘ebanke’ je vraćanje korijenima bankarstva, odnosno razvoju realne ekonomije. Poslovala bi po principu ‘jedan član - jedan glas’ i to znači da su joj klijenti ujedno i suvlasnici. Svatko tko bude klijent ebanke morat će uplatiti zadružni ulog, koji iznosi 2500 kuna za fizičke osobe, a pravne će, ovisno o tipu, na taj iznos uplatiti dodatni - kaže Jeras.

Na pitanje o kreditnoj politici odgovara da će se ona provoditi individualno jer će se za svakog klijenta prije primanja u banku provoditi intervju, a kamate će se kretati u smjeru razvojnih banaka, u rasponu od jedan do četiri posto.

Na naš upit o novoj vrsti banke u HNB-u nisu bili previše razgovorljivi jer još nisu primili zahtjev za dozvolu. Napominju, međutim, da će ocjenjivati “primjerenost osnivača, plan poslovanja i, naročito, financijsku snagu i spremnost osnivača da kapitalno prate rast banke kad god to bude potrebno, jer sam osnivački kapital u pravilu nije dovoljan za osiguranje dugoročnog poslovanja banke u skladu s propisima”.

U Zadruzi za etično financiranje nisu djelovali zastrašeno iako je očito da malo kasne s apliciranjem u odnosu na najave.

Poručuju da su dobro upoznati sa svim zahtjevima, da su članovi zadruge spremni pratiti rast i potrebe banke, a uzdaju se i u podršku Federacije etičnih i alternativnih banaka Europe, čiji su član.

U HNB-u kažu da o tome nemaju saznanja, a ne žele niti iznijeti svoje mišljenje o konceptu etične banke.

- Kada i ako primimo konkretan zahtjev za licenciranje, razmotrit ćemo ga sa svih relevantnih aspekata - odgovaraju.

Do milijun kuna po projektu

Članovi Zadruge za etično financiranje su od Europske komisije dobili novac za projekt preko kojeg će iduće godine financirati socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj, što se odnosi na one kojima nije prvi cilj maksimizacija dobiti, nego društveni i ekološki učinci. U pitanju je European Social Entrepreneurship Fund (EUSEF), koji će pružati namjensko kreditiranje ili equity i kvazi equity oblike financiranja, na početku će raspolagati ukupnim iznosom od 4 do 9 milijuna eura, a financirat će projekte s iznosima do milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:27