SKLONI TODORIĆU

Slovenci: Bolje Mercator prodati trgovcu nego fondu

Još se ne zna kad će biti pozvani potencijalni kupci da predaju i obvezujuću ponudu za slovenski Mercator
 CROPIX

ZAGREB - Dioničari slovenskog Mercatora još uvijek nisu definirali svoju odluku hoće li pozvati potencijalne kupce da dostave obvezujući ponudu za 36 posto udjela. Dio slovenskih analitičara sve je skloniji ponudi koju je dostavio Agrokor.

Pozitivno iznenađenje

Osnivač i vlasnik jedne od najjačih slovenskih brokerskih kuća Ilirika, Igor Štemberger, izjavio je za slovensko Delo kako ga je Agrokorova navodna ponuda za kupnju dionica Mercatora pozitivno iznenadila te da bi prodaja dionica Mercatora nekoj trgovačkoj kompaniji bila logičniji potez nego prodaja financijskim fondovima ili ponovno snažnije vraćanje države u vlasničku strukturu.

- Čvrsto sam uvjeren da Mercatoru treba strateški kupac, dakle poduzeće iz iste, trgovačke branše, a samo na taj način vidim pozitivne učinke i pravu sinergiju - rekao je Štemberger za Delo.

Dodao je da ga je pozitivno iznenadila odluka Agrokora da konkurira za kupnju Mercatorovih dionica samostalno, a ne preko financijskih investitora. Spomenuti slovenski analitičar smatra da bi objavljivanje cijene koju Todorić nudi za dionicu Mercatora mogao pokrenuti i slab promet na Ljubljanskoj burzi, dok bi sama prodaja, ako do nje dođe, još jače potaknula promet.

Slovenski dnevnik Finance objavio je da bi tijekom ovog tjedan potencijalni kupci mogli dobiti poziv da predaju stvarne ponude, no ne isključuju ni odgodu prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:49