AUTO-INDUSTRIJA

Vjekoslav Majetić: Ishitrena izjava ministrice Marine Matulović Dropulić

Prvi hrvatski električni automobil za sada nema podršku Vlade. Konstruktor automobila Majetić je iznenađen
 Željko Puhovski / Auto klub / CROPIX

ZAGREB - Ideja zagrebačke tvrtke Dog-Ing o izradi električnog automobila za sada nema podršku Vlade koja o pomoći da se pokrene proizvodnja ovog automobila koji je osvojio publiku na auto salonu u Genevi još nije raspravljala.

Vlasnik tvrtke Vjekoslav Majetić jučer nam je rekao da ga je iznenadila ishitrena izjava ministrice zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Marine Matulović-Dropulić.

Vlada još razmišlja

Ona je, naime, izjavila da Vlada zbog stanja u proračunu ne može novčano podržati proizvodnju prvog hrvatskog ekološkog automobila. Izvor iz Ministarstva financija tvrdi da još nisu donijeli nikakvu odluku o poticanju proizvodnje eletkričnih autmobila u Hrvatskoj. Čini se da u tom smjeru idu i informacije koje dolaze iz Vlade, s obzirom na to da je upitno koliki bi bio stvarni učinak proizvodnje električnih automobila na hrvatsko gospodarstvo. Ono što je za sada sigurno, to je da država neće posebno poticati ekološke automobile. Majetić kaže kako nisu ni tražili pomoć Vlade.

- Sami su se ponudili, a sada sami demanitraju - kaže Majetić.

Dok Vlada za sada nema interesa za ovaj projekt, ideja Dog-Inga o izradi električnog automobila pobudila je pažnju Reutersa, koji je tome posvetio priču pod naslovom “Mala hrvatska tvrtka sanja veliki san o električnom automobilu”.

Majetić kaže kako smatra da Dog-Ing ima dobre šanse jer u svijetu nema puno malih proizvođača, no kako ističe, pojavio se tradicionalni problem spore hrvatske birokracije i nedostatka volje ulagača.

Financijska studija

U iduća dva mjeseca napravit ćemo financijsku studiju o isplativosti ove proizvodnje, nakon čega ćemo krenuti u potragu za potencijalnim ulagačima.

Riječ je o autu kojim se u gradskoj vožnji može prijeći 250 kilometara, a punjenje traje od šest do osam sati. Trenutačno proizvodnja stoji oko 30.000 eura, ali u Dog-Ingu se nadaju da bi u masovnoj proizvodnji troškovi bili manji od 20.000, što bi auto moglo učiniti konkurentnim na domaćem i inozemnom tržištu. Samo treba pronaći ulagača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:05