MENADŽER TJEDNA

ŽELJKO KUKURIN (Valamar Riviera) Nakon najvećeg investicijskog ciklusa u turizmu, diže i plaće

Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere
 Goran Šebelić / CROPIX

Što je postigao?
U duhu dobrog gospodarstvenika odlučio je da će Valamar Riviera, zasad još najveća hrvatska hotelska tvrtka kojoj je na čelu od 2015., porezne olakšice za sezonski rad usmjeriti u porast standarda zaposlenih. U ovoj godini najniža plaća u Valamar Rivieri bit će 5000, a za složenije poslove 7500 kuna. Sezonskim radnicima osiguran je o trošku poslodavca i smještaj i tri topla obroka na dan.
Zašto je to važno?
Nijedna Vladina demografska politika ne može biti toliko učinkovita koliko je to savjesno ponašanje poslodavaca koji pokazuju brigu za kvalitetu života svojih radnika. Ostavimo li idealizam po strani, jer činjenica je da se turistički sektor našao u velikom problemu zbog nedostatka radne snage na tržištu, Valamar je ipak učinio nešto što drugi nisu, a mogli su, trebaju i na kraju će morati. Ne odlazi se na potplaćena useljenička radna mjesta u Irsku i Njemačku u potrazi za luksuzom. Odlazi se zbog toga što je tamo odnos prema radu i zaposlenima pošteniji. Nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj.
Kako posluje?
Valamar Riviera vodeća je turistička kompanija u Hrvatskoj, zapošljava 6000 djelatnika, ostvaruje više od 1,7 milijardi kuna prihoda i više od 600 milijuna kuna operativne dobiti godišnje. Vrijednost kompanije je sedam milijardi kuna, a dionica u prosjeku raste oko 30 posto godišnje. Valamara upravlja s trideset hotela i ljetovališta te 15 kamping-ljetovališta i dnevno može primiti do 56.000 gostiju. Destinacije Poreč, Rabac, Rab, Krk i Dubrovnik u kojima posluje među vodećima su u Hrvatskoj.
Što će učiniti u budućnosti?
Nastavljaju s velikim investicijama koje bi ove godine trebale premašiti 700 milijuna kuna. Valamar je dosad u hrvatski turizam uložio više od četiri milijarde kuna, a do 2020. u planu su još investicije teške oko dvije milijarde kuna. Prošle godine su uloživši 906 milijuna kuna realizirali najveći godišnji investicijski ciklus u hrvatskom turizmu i time otvorili tisuću radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:50