SAMOZAPOŠLJAVANJE

‘Nakon što sam ostao bez posla, glavna je ideja bila što prije se aktivirati: Prekrižio sam državu i banke i konačno postao sam svoj gazda’

Nakon što sam ostao bez posla, glavna je ideja bila što prije se aktivirati, jer znam da radnik najčešće gubi volju za radom, čak i dio radnih sposobnosti ako je nezaposlen i ne radi dulje od šest mjeseci.

Mogao sam sjediti kod kuće, gristi vlastitu ušteđevinu i čekati da pronađem posao ili koristiti tu ušteđevinu da stvorim novu vrijednost, otvorim tvrtku i otisnem se u poduzetništvo. Budući da nisam želio biti neaktivan, odlučio sam se za vlastiti posao - osnovati tvrtku za učenje štedljive i ekološki prihvatljive vožnje auta.

Mukotrpno iskustvo

Tako izgleda priča Mladena Jambrovića, bivšeg novinara, a sada poduzetnika, vlasnika tvrtke Ekomobilis. Njegovo mukotrpno iskustvo s birokracijom gotovo ga je odvratilo od poduzetničkih voda, ali ipak je dao sve od sebe i - uspio.

- Naravno, htio sam početi što prije, ali to je bilo nemoguće zbog raznih prepreka i procedura koje prolaze nezaposlene osobe da bi ostvarile barem osnovna prava. Iako sam od početka govorio da se želim samozaposliti, nisu me pitali kakav mi je poduzetnički plan, ponudili da pogledaju što i kako želim raditi, je li moja poslovna računica opravdana, znam li što me kao poduzetnika čeka, ili barem uputili na razvojne i poslovne banke, poslovne savjetnike... Umjesto toga, rekli su mi da ne mogu ostvariti poticaj za samozapošljavanje jer nisam dugotrajno nezaposlena osoba, odnosno nisam na burzi najmanje šest mjeseci. Dakle, žele da šest mjesci sjedim na burzi, uzimam novac od države, umjesto da mi pomognu da postanem poduzetnik i plaćam državi poreze - čudi se Jambrović.

- Da biste imali pravo na poticaj za samozapošljavanje, morate biti dugotrajno nezaposleni najmanje šest mjeseci - rekla mu je službenica na burzi rada. No, na njegovo pitanje ima li pravo na isplatu naknade koja mu pripada za vrijeme nezaposlenosti u jednokratnom iznosu, odgovor je bio potvrdan.

Svoj gospodar

- Da, ako otvarate obrt ili ako ste suvlasnik s vlasničkim udjelom manjim od 25 posto u trgovačkom društvu u kojem ćete se zaposliti - rekao mu je njegov savjetnik.

- Zašto ne smijem imati više od 25 posto? Koja je, s gledišta Zavoda za zapošljavanje i ideje samozapošljavanja, razlika između obrtnika i vlasnika trgovačkog društva? Što ja mogu ili ne mogu kao stopostotni vlasnik, a što kao 25-postotni suvlasnik? To su pitanja bez odgovora - slijeganje ramenima i pozivanje na propise. Pitanja sam postavio i službeno Zavodu za zapošljavanje te Ministarstvu rada i socijalne skrbi, ali odgovore nisam dobio - ispričao nam je Jambrović.

Zbog toga je morao promijeniti plan i vlasništvo rasporediti unutar obitelji, sve suvlasnike voditi javnom bilježniku, deponirati sve potpise, platiti banci 50 kuna naknade za uplatu suvlasničkog pologa za svakog suvlasnika...

- Ali neka, uskoro ću biti poduzetnik. Svoj gospodar. Sada je i službeno trebalo podnijeti zahtjev za isplatu naknade u jednokratnom iznosu - kaže Jambrović.

- Ne, gospodine, ne možete podnijeti taj zahtjev dok niste dobili rješenje da imate pravo na naknadu, rekli su mu referenti. Ali, što se prije samozaposlim, prije ću početi uplaćivati doprinose, maknuti se s evidencije, protestirao sam. No, nije išlo. Nisam dobio pismeno rješenje o tome imam li pravo na naknadu, odnosno nije mi uručeno, ali nakon dva tjedna uspio sam doznati da rješenje postoji i da sad mogu podnijeti zahtjev - žali se.

Mlada tvrtka

- Nakon predaje zahtjeva i službeno sam mogao otvoriti trgovačko društvo, ali ne i zaposliti se u njemu. Prošlo je mjesec dana, od rješenja ni traga ni glasa. Nakon 45 dana, uz stalne molbe da se vidi gdje je zapelo, rekli su mi da se moram strpjeti jer je u prvih nekoliko mjeseci Zavod dobio zahtjeva koliko cijele prošle godine. Ali, dobio sam obećanje da će, ako se ništa ne dogodi još sedam dana, moj savjetnik postaviti pitanje pravnom odjelu. I, gle čuda, u tom roku dobio sam i informaciju da moram podnijeti dodatne dokaze koje nisam priložio prvom zahtjevu jer mi nitko to nije rekao. Nakon još malo čekanja i gotovo tri mjeseca nakon prijave sredstva su mi bila odobrena - punih 21.070 kuna. Mjesec dana kasnije bila su uplaćena na račun tvrtke, a za još mjesec dana primio sam rješenje da mi se odobrava jednokratna isplata. Dakako, mlada tvrtka, osnovana isključivo vlastitim novcem, sigurno će imati potrebu za financiranjem likvidnosti, pomislio sam i krenuo u banku - ističe.

No, u banci je uslijedilo novo razočaranje jer su mu ondje rekli da u prvih godinu dana nema pravo tražiti kredit. Za banku je jednostavno bio prerizičan. Puno se bolje nije proveo ni u HAMAG-u.

Državi se već isplatio

Jambrovićeva tvrtka trenutno zapošljava dvije osobe i na ime doprinosa i poreza iz plaća i na plaće državi je uplatila 12.600 kuna, a na ime poreza na dodanu vrijednost još oko 15.000 kuna. Isplata koju je od Zavoda za zapošljavanje primio kao jednokratnu isplatu naknade iznosi oko 21.000 kuna.

- Dakle, ono što sam državi potrošio već sam i vratio, a tvrtka posluje tek pet mjeseci - zaključuje Jambrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 07:18