Iz arhive Globusa

Hrvati, pazite, nije vrijeme za ulazak u Europsku uniju!

Najveća zvijezda svjetske ekonomije, nobelovac koji je radio za Clintona, Svjetsku banku, MMF, a nakratko i za Obamu, kojega je napustio ogorčen njegovim potezima, otvoreno izlaže recept za izlazak iz svjetske krize, a hrvatsku javnost alarmira kako politička i ekonomska budućnost ujedinjene Europe nije nimalo vedra, naprotiv da bi nas neizvjesnost oko eura te sudbina Grčke i Španjolske trebale navesti da dvaput razmislimo...

U svijetu Nobelovih laureata, slava je relativna stvar. Joseph Stiglitz, jedan od najpametnijih ljudi današnjice, član malog kruga znanstvenika i analitičara koji zovu Brains (mozgovi), zato može posve normalno šetati ulicom. Može razgledavati spomenike ili jesti sladoled na Bodenskom jezeru. Neka starleta à la Lindsay Lohan ne može.

Nju u stopu prate paparazzi, a Stiglitza studenti ekonomije koji uvijek imaju još koje pitanje za genijalnog profesora, čovjeka koji je visoko u top deset najutjecajnijih svjetskih intelektualaca.

Na svako pitanje odgovara. Sugovornika gleda ravno u oči. Osmijeh mu ne silazi s lica. I to nije onaj uštogljeni osmijeh grimasa, namješten za konferencije ili seminare dok u sebi misli: “Prokletstvo, zašto nisam kod kuće sa svojom Anyom (Stiglitzova treća žena).”

Nije prorok, samo je čovjek, dobronamjeran i bistar, ali otuđen od opasnog područja u kojemu se ekonomija miješa s državom, korporacija s vlašću, a pojedinačni interes s kolektivnim.

Joseph Stiglitz dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. i, s još 17 svojih kolega nobelovaca iz istog područja, protekli je tjedan proveo u Njemačkoj, u mjestu Lindau na tromeđi Njemačke, Švicarske i Austrije. Gotovo uoči 70. rođendana velika je međunarodna ekonomska zvijezda. Tolika da je za intervju odabrao nekoliko medija iz svih dijelova svijeta koji su na posebnom druženju s njim imali priliku razgovarati i postavljati pitanja o svemu što ih zanima. U društvu kolega iz El Paisa, Bloomberga, Reutersa, egipatskog Al Ahrama i Financial Timesa… bio je i Globus.

“Samo mi nemojte davati mikrofon”, rekao je, uz osmijeh, na početku, gegajući se prema svom mjestu. Bilježio je, dok je slušao pitanja, neka svoja razmišljanja i dobro prekoračio rok od sat vremena koliko su organizatori nobelovskog druženja predvidjeli za intervju.

Ostali smo razgovarati i dulje jer ga je zaintrigiralo hrvatsko izdanje njegove “Globalizacije i dvojbi koje izaziva”, koju je objavio Algoritam.

Jedan je primjerak potpisao, drugi zadržao za sebe jer – hej, to je ipak egzotika!

I dao je Hrvatskoj neke vrlo korisne savjete za budućnost...

INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 06:05