Iz arhive Globusa

Hrvatska ima dva ministarstva poljoprivrede

Hrvatska poljoprivredna komora glavna je politička baza mljekarske pobune protiv Vlade. Ta ista Vlada financira je sa 41 milijun kuna na godinu. Od 17 članova Upravnog odbora njih 13 članovi su HSS-a. Među njima su i kolovođe prosvjeda: oni su proteklih nekoliko godina dobili milijune kuna državnih poticaja za proizvodnju mlijeka, kojim sad zalijevaju zagrebačke ulice

Dužnosnici Poljoprivredne komore, relativno nove ustanove u činovničkom sektoru, nekoliko dana nakon početka djelomičnih seljačkih blokada potvrdili su da stoje iza seljačke bune.

Upućeni kažu da je takva objava zapravo dala signal da se krene u masovno blokiranje prometnica.

Naime, Poljoprivredna komora osnovana krajem 2009. godine okuplja svakog seljaka, obrtnika, poduzetnika, branitelja i sve ostale koji se bave bilo čime vezanim za poljoprivredu.

Ukupno ih je 200 tisuća.

Pa kad je vrh Komore rekao da su prosvjedi opravdani, bio je to zapravo poziv upućen populaciji od 200 tisuća građana da upali traktore i izađe na cestu.

Već drugi dan prosvjedi su dobili na masovnosti.

Tjednik Globus proteklih dana istražio je što je to Poljoprivredna komora, čime se bavi, kako se financira i kako je uspjelo HSS-u, koji je danas politički mrtav, da upravlja tom ustanovom.

Naši sugovornici bliski HDZ-u i HSS-u kažu kako je osnivanje Poljoprivredne komore, koja će držati pod kontrolom sve domaće poljoprivrednike, ideja stara kao i sam HSS.

No, njezina realizacija nikad nije bila moguća zato što HDZ-u nije padalo na pamet prepustiti HSS-u tako brojno političko tržište.

Prva prilika HSS-u se ukazala nakon parlamentarnih izbora 2007. godine.

U pregovorima je Sanader za HDZ isposlovao Ministarstvo poljoprivrede, dok je HSS-u obećano da će se osnovati Poljoprivredna komora koja će biti pod njihovom kontrolom.

Tu valja napomenuti da su poljoprivrednici tada kao i danas bili podijeljeni u nebrojene seljačke udruge i saveze, pa je ideja bila da Poljoprivredna komora konačno ujedini sve seljake koji se bave poljoprivredom.

Kako je Čobanković kao ministar potpuno kontrolirao seljake, Sanader je napokon početkom 2009. dopustio osnivanje Poljoprivredne komore. Dogovoreno je da Ministarstvo dodijeli 800 tisuća kuna za njezino osnivanje i odabir Upravnog odbora.

Bio je to veliki uspjeh za HSS koji je imao velike planove s budućom Komorom. Slavlje im nije poremetio ni Čobanković koji je za predsjednika Upravnog odbora gurao sebi bliskog HSS-ovca.

U prosincu 2009. za predsjednika je izabran HSS-ovac Darko Grivičić, a zajedno s njim u Upravni odbor izabrano je još 12 HSS-ovaca.

Bilo je potpuno jasno tko je vlasnik Poljoprivredne komore.

I sada su pred njima bile još samo slatke brige, odnosno koga će sve zaposliti u novu ustanovu. Planiralo se da to mora biti barem 500 ljudi po uzoru na Vidoševićevu Gospodarsku komoru.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2022 12:22