HDZ-ova ELITA

KARAMARKOVA PETORKA ZA EKONOMSKI PREOKRET: Budimir – Ćorić – Maletić – Milošević - Marić

Predsjednik HDZ-a odabrao je ljude koji bi, ako HDZ-ova koalicija pobijedi na izborima, trebali provesti program za gospodarski oporavak Hrvatske. Premda glavna oporbena stranka još ne želi otkriti glavne smjernice programa, stručni profili petero odabranika uvelike otkrivaju kako bi mogao izgledati Karamarkov "drugi Domovinski rat"
 Ante Cizmic / CROPIX








Gospodarski program, kako su najavili u HDZ-u, bit će u fokusu njihove kampanje za izbore. Iako ga nemaju namjeru predstaviti u cijelosti, kad počne službena kampanja, javnost će upoznati s 15 do 20 glavnih mjera iz tog programa. Stručnjaci koji ga u kampanji budu predstavljali bit će ujedno oni koji će taj program i provoditi ako HDZ sa svojom koalicijom osvoji vlast. Naravno, svi oni, kako napominju u HDZ-u, neće dobiti ministarske pozicije, ali će na razne načine biti involvirani u provedbu tog programa.

A tko su ekonomski stručnjaci u koje HDZ polaže najviše nade?

U prvom redu tu je Josip Budimir. Član HDZ-ova koalicijskog partnera HSLS-a, Budimir uživa veliko povjerenje šefa stranke Tomislava Karamarka. Tu su još HDZ-ova stručnjakinja za europske fondove Ivana Maletić, te profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i šef HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić.

Važnu ulogu u timu imat će i Ivan Domagoj Milošević, koordinator svih HDZ-ovih gospodarskih odbora, ali i saborski zastupnik Goran Marić, inače i potpredsjednik saborskog Odbora za financije i državni proračun koji je sve aktivniji u stranci.

Upravo njih petero mogli bi činiti udarni HDZ-ov tim u kampanji. No, kad je je riječ o gospodarskom programu, u stranci se spominje još nekoliko važnih ljudi. Primjerice, računa se i na Đuru Njavru, koji najuže surađuje s predstavnicima IFO instituta koji rade HDZ-ov gospodarski program, i na Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta koji će, doznajemo, imati jednu od savjetničkih uloga. Lovrinčević je, podsjetimo, bio i uvodničar na zadnjem gospodarskom forumu koji su HDZ-ovci organizirali u zagrebačkom Westinu. Tu je i Martin Pastuović, osobni savjetnik šefa stranke Tomislava Karamarka, te Marko Kolaković, profesor s Ekonomskog fakuleteta i šef HDZ-ova Odbora za gospodarstvo. Iako Kolaković, široj javnosti poznat po HDZ-ovu projektu podvodnih tunela, posljednjih mjeseci više ne kotira tako visoko kao ranije, u stranci ipak još računaju na njega. Bivši ministar financija Ivan Šuker više će se baviti dijasporom i vjerojatno će biti nositelj liste u jedanaestoj izbornoj jedinici.

Vodstvo HDZ-a velike planove ima i za Olega Butkovića, člana Predsjedništva stranke, koji je, inače, završio Pomorski fakultet. On bi, prema informacijama iz stranke, trebao biti zadužen za sve projekte koji se tiču prometa. Drugim riječima, u eventualnoj HDZ-ovoj Vladi, Butković bi lako mogao dobiti mjesto ministra pomorstva, prometa i infrastrukture.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovna_1291

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:24