Iz arhive Globusa

Ozbiljno razmišljamo o prodaji Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke

Prvi radni dan u ovoj godini Linić je obišao Poreznu i Carinsku upravu, te sve odjele Ministarstva financija. Vratio se zadovoljan jer je posvuda, kako kaže, zatekao stručne, obrazovane i uglavnom mlade ljude. Ovo je prvi Linićev intervju otkad je izabran za ministra financija

Slavko Linić u svoj je novi ministarski ured u Katančićevoj ulici donio samo svoju dokumentaciju i dvije makete brodova koje je stavio na komodu iza radnog stola. Te su makete stajale i u njegovu uredu u Banskim dvorima dok je bio potpredsjednik Račanove Vlade. Čim se uđe u ured, vidi se da se Linić tek uselio. Prvi radni dan u ovoj godini, u ponedjeljak, Linić je obišao Poreznu i Carinsku upravu, te sve odjele Ministarstva financija. Vratio se zadovoljan jer je posvuda, kako kaže, zatekao stručne, obrazovane i uglavnom mlade ljude. “Očito da problem nije bio u kadrovima”, govori dok sjedamo za veliki konferencijski stol.

Što ste zatekli u Ministarstvu financija? Ima li kostura u ormarima ili ste naslijedili čiste i jasne račune?

- Mogu zaista reći da su ljudi najveća vrijednost koju sam zatekao u Ministarstvu. Primopredaja dužnosti nije prouzročila ni jedan zastoj u funkcioniranju sustava, zahvaljujući profesionalnim i sposobnim službenicima redovito su išle sve isplate i servisiranje svih obveza, što je i meni dalo vremena da se bolje upoznam sa zatečenim poslovima. Dokumenti koje je ostavila bivša ministrica vrlo su pedantni i kvalitetno pripremljeni. A da smo naslijedili velike dugove, to je svima poznato. Da je tako, znao sam i ranije. Sada moramo učiniti sve da te dugove uredno i odgovorno servisiramo. To ćemo morati velikim dijelom riješiti refinanciranjem. Najvažnije je da pošaljemo jasne poruke kreditorima, poruke da ćemo uredno izvršavati svoje obveze.

Priprema proračuna za 2012. ključni je zadatak nove Vlade. U kojoj je fazi priprema proračuna i kad biste mogli predstaviti prijedlog proračuna?

- Cijeli siječanj radit ćemo na pripremi proračuna. Osnovni parametri u dobrom su dijelu poznati, sada slijedi analiziranje i modeliranje podataka kako bismo Vladi predložili sve moguće opcije. Važno je da kažemo gdje su sve moguće uštede i da u proračun ugradimo naše politike iz predizborne kampanje, odnosno da porezno opterećenje preselimo s građana koji imaju manje prihode na one koji ipak više i bolje zarađuju, bili oni fizičke ili pravne osobe. Zadatak koji nam je dao premijer jest da do polovice veljače proračun bude spreman za saborsku raspravu. Žurimo se jer će to biti poruka Vlade građanima i gospodarstvenicima, ali i inozemnim kreditorima.

Morat ćete smanjiti rashode između pet i devet milijardi kuna?

- To su proporcije u kojima će se kretati rezanje rashoda, ali o tome će odlučiti Vlada.

Ostajete li pri stavu da se mirovine i plaće u javnom sektoru neće rezati?

- Tako je. Masa plaća može se smanjiti jer ćemo se racionalnije ponašati. Ukinut ćemo nepotrebne izdatke za prekovremene, posebno ćemo nadzirati isplatu dodataka na plaće, već smo počeli uvoditi racionalniju organizaciju, itd. Visinu plaće nećemo dirati, a budimo iskreni - u javnoj upravi problem nije visina plaće, nego neracionalna organizacija.

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 21:27