Iz arhive Globusa

Početak raspleta hrvatskog kraka velike afere

Glavni finski državni odvjetnik i istražitelj ekskluzivno za Globus: “Da, bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor ‘Đure Đakovića’ Bartol Jerković osumnjičeni su za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije”

Da, bivši hrvatski predsjednik Stje­pan Mesić i bivši direktor tvrtke “Đuro Đaković” Bartol Jerković osumnjičeni su da su od trojice menadžera Patrije preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u natječaju za nabavu vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine – potvrdili su proteklog vikenda u telefonskom razgovoru reporterima slovenskog tjednika Mladina i Globusa dva ključna Finca u slučaju Patria – glavni državni odvjetnik Juka Rappe i glavni inspektor Nacionalnog ureda za istrage Kaj Erik Björkqvist.

No, državni odvjetnik Rappe odmah je napomenuo da finska pravosudna tijela neće poduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, nego da je to dužnost hrvatskog Državnog odvjetništva, dakle glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

“Prema ugovoru o zajedničkom istražnom timu koji su Finska, Austrija i Hrvatska potpisale 2010. godine, državno odvjetništvo svake zemlje treba procesuirati svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima slučaja Patria”, objašnjava Rappe.

Finska istraga za Hrvatsku završila je u lipnju ove godine i na temelju nje bivši predsjednik Uprave Patrije Jorma Wiitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi su za obećanje ili davanje mita u Hrvatskoj.

Prošlog tjedna finski općinski sud Kanta-Hame spojio je suđenje za Hrvatsku s onim za Sloveniju, gdje su se također odvijale kriminalne aktivnosti u slučaju Patrija zbog čega je, između ostalog, prije nekoliko mjeseci nepravomoćno na dvije godine osuđen bivši slovenski premijer Janez Janša.

Suđenje za Hrvatsku. “Na općinskom sudu Kanta-Hame, 10. listopada, odvjetnici i tužitelji iznijet će završne riječi u slučaju Slovenija. Nakon toga sud će odrediti stanku od nekoliko tjedana da se svi pripreme za suđenje u slučaju Hrvatska. Očekujem da će suđenje za Hrvatsku početi potkraj studenoga, a završiti u veljači. Nakon toga će sudu trebati nekoliko mjeseci da donese presude za Sloveniju i Hrvatsku. Može se očekivati već u travnju ili u svibnju 2014. godine”, govori Rappe.

Što se tiče posrednika Patrije za Hrvatsku i Sloveniju, riječ je o lobistima Hans-Wolfgangu Riedlu i Walteru Wolfu. Austrijski istražitelji još 2011. zaključili su istragu o upletenosti Riedla i Wolfa u slučaj Slovenija. Tako je Riedl u travnju ove godine u Beču zbog podmićivanja slovenskih državljana osuđen na tri godine zatvora, od kojih na jednu bezuvjetno. Walter Wolf odavno je pobjegao u Kanadu, gdje posljednje dvije godine živi na svom ranču. Kako je nedostupan slovenskim organima, za njim je raspisana međunarodna tjeralica. Kad je u pitanju Riedlova i Wolfova uloga u podmićivanju hrvatskih službenika, prema Globusovim informacijama, austrijski su istražitelji ovog ljeta završili istragu, te se očekuju nove optužnice za Hrvatsku.

USKOK-ova istraga. A što je s Hrvatskom? Prema posljednjim informacijama, još u proljeće 2012. godine Uskok je od Ministarstva obrane i Ureda predsjednika Republike zatražio sve dokumente vezane za posao s Patrijom. Navodno je od Pantovčaka zatražena i lista osoba koje su od 2005. do 2009. dolazile u Predsjednikov ured. Nekoliko članova sedmeročlanog Povjerenstva koje je vodilo posao nabave vojnih vozila potvrdilo je Globusu da su početkom ove godine ispitani u PNUSKOK-u o slučaju Patrija. I to su zapravo posljednje poznate informacije o aktivnosti Uskoka i Državnog odvjetništva u slučaju Patria.

Sugovornici iz Finske potvrdili su nam da nestrpljivo čekaju završno istražno izvješće iz Hrvatske. Znate li što je utvrdila hrvatska istraga, pitamo glavnog finskog istražitelja Kaja Erika Björkqvista.

“Ne. Hrvatski istražitelji nisu toliko otvoreni, što predstavlja teškoće za nas. Nisu odgovorili na nekoliko naših pitanja. No, nedavno smo ih zvali i obećali su nam završno izvješće”, kaže Björkqvist. Kad očekujete hrvatsko izvješće, nastavljamo razgovor s Björkqvistom. “Što je prije moguće”, odgovara i smije se.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 11:42