Iz arhive Globusa

Podravka je dokaz da država može biti dobar vlasnik

Predsjednik Uprave Podravke, član SDP-a, govori o ambicioznom planu da u idućih pet godina koprivničku tvrtku pretvori u jednu od najjačih kompanija u regiji

Zvonimir Mršić napustio je politiku prije nepunih godinu dana i potpuno se posvetio biznisu kao predsjednik uprave Podravke. Mnogi su zato bili iznenađeni kad su ga prošloga tjedna vidjeli na SDP-ovoj konvenciji u Koprivnici tik uz Zorana Milanovića. Ali kada smo dogovarali intervju za Globus, inzistirao je da razgovaramo isključivo o biznisu. Mršić priznaje kako je tek sada, vodeći Podravku, shva­tio da je političarima puno lakše govoriti za medije nego menadžerima.

Jer, jedna pogrešna riječ može ga stajati javne opomene Hanfe, kao što mu se nedavno dogodilo. I doista, nije to onaj stari Mrle - kako su ga od milja zvali kolege dok je bio gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik. Sada Mršić važe svaku riječ, a prave poruke zapravo se moraju čitati između redaka.

Nadzorni odbor Podravke prihvatio je prošlog tjedna plan poslovanja za iduću godinu što ga je pripremila vaša uprava, kao i strategiju Podravke za naredno petogodišnje razdobolje. Ali ništa konkretno iz tih planova nije objavljeno.

- Sve su prognoze da će sljedeća godina biti jedna od najtežih godina za hrvatsko gospodarstvo. Dno krize poklopit će se s ulaskom Hrvatske u EU i izlasku iz CEFTA zemalja. Ni prognoze rasta u EU nisu baš optimistične. Zbog svega toga nije za očekivati da se u 2013. može značajno rasti. Tri su značajke poslovnog plana: zaštititi i osnažiti poziciju na “domaćem” tržištu, investirati u tržišta na kojima očekujemo rast u narednim godinama i sigurno najvažnije značajno povećanje efikasnosti poslovanja. U sljedećoj godini želimo pokazati sposobnost povećanja efikasnosti poslovanja. Želimo investirati u tržišta na kojima možemo očekivati rast u narednim godinama.

Nagađa se kako Podravku u idućoj godini čeka ozbiljno restrukturiranje, koje uključuje smanjenje troškova i dodatno otpuštenje zaposlenih. Je li točno da ćete morati otpustiti još 600-700 radnika?

- Izrađene su dvije ozbiljne studije o stanju kompanije i koliko smo udaljeni po parametrima efikasnosti od konkurenata, a važno je imati na umu da su naši konkurenti, kako na domaćem tako i na internacionalnim tržištima, globalne kompanije. Dakle, znamo gdje smo, kakvi smo i kakvi bi trebali biti da budemo uspješni u mjeri u kojoj to od nas očekuju dioničari i dionici. U posljednjih desetak godina Podravka je imala pokušaje restrukturiranja, ali se pokazalo da nije dovršen ni prvi krug dok su uspješne kompanije već na kraju drugog ili početku trećeg ciklusa restrukturiranja. Smanjivanje broja radnika ne znači i restrukturiranje, jer da je tomu tako proces bi bio vrlo jednostavan. Da bi restrukturiranje bilo svrsishodno potrebno je mijenjati poslovni model i u svim dijelovima primjeniti naefikasnije modele upravljanja.

...

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:53