Iz arhive Globusa

Za ovo ste dali više od 200 milijuna kuna

Hrvatska država uložila je 650 milijuna kuna u otvaranje 320 poduzetničkih zona diljem zemlje, no ambiciozni plan za privlačenje ulagača urodio je velikim gubicima: u više od sto zona uopće nema investitora, a neke od njih obične su ledine. Umjesto 200 tisuća zaposlenih, kako je zamišljeno, radno mjesto dobilo je četiri puta manje ljudi

U Brinju postoji samo jedna životna filozofija: uvijek se ponašaj kao da dolaze najbolja moguća vremena. Gradi kao da je blagostanje. Živi kao da nemaš briga. I očekuj samo dobro.

To što u stvarnosti sve uvijek ispadne suprotno, nema baš previše veze.

Evo, ima tako već šest godina otkako su brinjske vlasti izgradile poslovnu zonu u Žutoj Lokvi.

Svašta su izmaštali da će tamo biti: doći će strani investitori, otvoriti velike tvrtke sa stotinama zaposlenika, a u skromni gradski proračun uplaćivati izdašne novce.

Nije ih brinula ni činjenica da je ovo mjestašce nakon izgradnje autoceste Zagreb – Split ostalo “slijepo crijevo” Ličko–senjske županije koje čak i obični putnici kroz Liku izbjegavaju kao da je njime vrag zavladao.

Danas u toj zoni ni traga od poduzetnika: pogled puca preko 14 hektara pustopoljine obrasle korovom i posipane šljunkom koji pred naletima vjetra upada i peče za oči.

Zvuka čuti nije, sve dok do zalutalog nesretnika ne dotrči smeđi mješanac, naizgled krvoločan, ali zapravo mazan i veseo pas.

Tko zna kad je i taj pas zadnji put u “poslovnoj zoni” ugledao čovjeka.

Doduše, netko ovdje ipak dolazi jer tu je jedna proizvodna hala i mehanizacija koja kao da je zamrznuta usred nekakvog posla koji je jednom davno započela.

Kad su o njoj maštali, lokalni vijećnici računali su da će u ovoj zoni jednoga dana raditi tisuću ljudi.

Dobro, to je bila idealna brojka, ali i nekoliko stotina sasvim bi lijepo zadovoljilo skroman brinjski proračun.

Eto.

Računali na tisuću, a dobili jedva 25 zaposlenika.

Kako je život nepredvidiv.

“ A čujte. Nisu došli. Ali mi imamo sve sprem­no. Pa kad netko poželi da ovdje lijepo otvori svoju proizvodnju, neka nam se javi”, objašnjava mi Joso Vuković, zamjenik načelnika općine Brinje.

Da sve bude smješnije, nikoga u općini neuspjeh ove investicije nije ni najmanje obeshrabrio.

Baš suprotno.

Imaju u Žutoj Lokvi gotovo sve hektare slobodne za gradnju, a investitori ih uopće ne zovu.

Ali su zato shvatili da je Brinju nužna još jedna poslovna zona, pa su u drugu investiciju, zonu Križpolje Maljen, već ulupali 250 tisuća kuna, koliko ih je koštala izrada projektne dokumentacije.

Pa nek se i ta nađe ako jednoga dana na vrata pokucaju investitori.

I tako širom Hrvatske.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 03:35