TREBA NAM NADNASLOV

GRAD ZAGREB

Sven Rastovac / Hrvatska zajednica županija
 Sven Rastovac / Hrvatska zajednica županija

Gotovo 20 posto svih stanovnika Hrvatske živi na području Grada Zagreba, a na ovom području se ostvaruje trećina nacionalnog BDP-a. Najviše prihoda dolazi iz djelatnosti informacija i komunikacija, financijskog sektora te iz stručnih, znanstvenih, tehničkih i ostalih uslužnih djelatnosti. Posljednjih godina, točnije od 2010. godine, Grad Zagreb se sve više profilira i kao poželjna turistička destinacija. Advent u Zagrebu postao je međunarodno prepoznata i nagrađivana manifestacija koja iz godine u godinu ima sve više posjetitelja, ali i zanimljivih događanja. Grad Zagreb se nastoji profilirati i destinacija kongresnog turizma. Tako je prošle godine održan ukupno 851 skup sa gotovo 100 tisuća sudionika.

Kako za većinu srednjoeuropskih zemalja Grad Zagreb predstavlja svojevrsna “vrata prema Jadranskom moru” jer se nalazi na samo 120 km zdračne udaljenosti od obale, u njemu se isprepliću srednjoeuropski štih i mediteranska ležernost zbog čega ima neke prepoznatljive karakteristike. Među njima se ističe lokalno uzgojena hrana, bogati kulturni život građana te činjenica da vole boraviti na otvorenom i družiti se.

Osobna karta

Površina: 641,32 četvornih kilometara

Broj stanovnika: 802.762

Geografska obilježja: Prepoznatljiva prirodna i reljefna obilježja Grada Zagreba čine gorsko-brdsko područje Medvednice s brežuljkastim podbrežjem u kojem se grad i počeo razvijati, nizinska područja rijeke Save te brežuljkasti krajolik Vukomeričkih gorica na najjužnijem njegovom dijelu.

Zanimljivost: Zlatna bula Bele IV. je povelja kojim je Gradec dobio status slobodnog kraljevskog grada. Pergament star skoro osam stoljeća čuva se u posebnoj zaštitnoj plastici u podrumu Hrvatskog državnog arhiva u vrlo kontroliranim uvijetima: na temperaturama između 18 i 21 Celzijevih stupnjeva, te na 45 do 55 posto vlage.

Župan: Milan Bandić

NE PROPUSTITE

Tri priznanja za najbolji advent u Europi omiljenu zagrebačku manifestaciju su učinila još više prepoznatom u cijelom svijetu. Iako prošle godine nije mogao sudjelovati u natječaju European Best Destinations, neosporivo je da iz godine u godinu kreativnim događanjima privlače sve više posjetitelja.

- Jednom davno, jedna od najčuvanijih hrvatskih tajni bila je da njezin glavni grad Zagreb ima jedno od najboljih adventskih događanja u Europi. Sada je ta tajna otkrivena, jer je Zagreb proglašen najboljom adventskom destinacijom u online glasanju. Advent u Zagrebu ima program prepun događanja, koncerata i specijaliteta - zamislite si trepereće svjetlo svijeća, šarene ukrase, blagdansku hranu i piće, koncerte, zborove i još mnogo mnogo toga – samo su neki hvalospjevi s portala European Best Destination krajem 2017. godine. Iako ovogodišnji program još nije poznat, sigurno će zadovoljiti i one s najvećim očekivanjima. Na Trgu kralja Tomislava ponovo će vladati posebna ledena čarolija na najvećem klizalištu u ovom dijelu Europe, na Zrinjevcu će se svaku večer održavati koncerti i božićni sajam, Europski trg ponovo će biti najbolja gastro lokacija, a na Trgu bana Jelačića će se dočekati Nova godina. Sve to, i puno više, kreće već krajem studenog kada Zagrepčani i njihovi gosti kreću s uživanjem u najradosnijem dobu godine.

ShutterStock

Upoznajte i ostale županije

NAŠ NAJVEĆI ADUT U BUDUĆNOSTI

U modernom urbanom vrtu na području nekadašnje tvornice Sljeme u Sesvetama biljke će se uzgajati bez tla

Projekt traje:

5 godina

Projekt počeo:

u lipnju 2018.

Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada lokalni je koordinator EU Projekta ProGIreg kojem su odobrena sredstva za financiranje od strane Europske komisije, a koji ima za cilj razvijanje produktivne zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja, u ovom slučaju radi se o ciljanom području bivše tvornice Sljeme u Sesvetama. Projekt, čija je provedba započela u lipnju 2018., trajat će pet godina, a cilj je odrediti kriterije za održivi urbani razvoj uz primjenu zelenih i pametnih tehnologija te rješenja temeljenih na prirodi (NBS - Nature Based Solutions). Projektom su u gradovima partnerima odabrani tzv. živi laboratoriji u urbanim područjima suočenim s izazovima postindustrijske obnove, u kojima će se testirati i razvijati NBS rješenja. Živi laboratorij Grada Zagreba sljedećih će godina biti na području nekadašnje tvornice Sljeme u Sesvetama i u njemu će se odvijati aktivnosti projekta.

Urbana poljoprivreda i vrtlarstvo na postindustrijskim lokacijama

Kao nastavak projekta Gradski vrtovi se provodi još od 2013., a uključuje uređenje i opremanje obradivog zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba radi davanja na korištenje građanima Grada Zagreba u svrhu proizvodnje hrane, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, postojeći gradski vrt će se dodatno opremiti i modernizirati.

Grad Zagreb

Uspostava info-točke

U okviru projekta u proces će se uključiti građani koji će aktivno sudjelovati u planiranju projektnih aktivnosti. Kontakt s građanima provodit će se u okviru info-točke na području obuhvata projekta. Info-točka je zamišljena kao mjesto susreta, razmjene i informiranja za lokalnu zajednicu.

Akvaponička instalacija

Akvaponika povezuje akvakulturu i hidrokulturu u cirkulacijski sustav koji štedi resurse i oponaša prirodni ciklus dušika. Otpad iz akvakulture bogat hranjivim tvarima koristi se za dohranu biljaka u odjeljku hidrokulture. Biljke izvlače hranjive tvari iz vode koja se može ponovno koristiti u akvakulturi. U sklopu projekta testirat će se sustav uzgoja bez tla koji omogućava uzgoj u područjima slabog ili onečišćenog tla, što ga čini pogodnim za proizvodnju hrane na postindustrijskim lokacijama.

Zeleni zidovi i krovovi

Suvremeni zeleni krovovi i zidovi su građevni elementi namijenjeni za održavanje živog raslinja s ciljem poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade.Prednosti zelenih krovova uključuju dulji životni vijek krova, poboljšanu zvučnu izolaciju, smanjene zahtjeve za grijanjem i hlađenjem, smanjenje i usporavanje otjecanja oborinske vode, hvatanje plinovitih i čestica zagađivača, ublažavanje utjecaja toplinskog otoka i povećanje biološke raznolikosti. S obzirom na to da je u prostoru nekadašnjeg tvorničkog restorana planirana izgradnja inovativnog tehnološkog i poduzetničkog inkubatora – HUB-a Sesvete, namijenjenog mlađoj populaciji i povezivanju inicijativa, škola, udruga i drugih skupina, zeleni zidovi i krovovi planiraju se izvesti na zgradi HUB-a.

Približavanje postindustrijskih lokacija i renaturiranih riječnih koridora lokalnim stanovnicima

Gradovi predvodnici proGIrega će s lokalnom zajednicom započeti postupak planiranja i izvedbe novih biciklističkih i pješačkih staza za pristup postindustrijskim lokacijama i renaturiranim rijekama. Nove veze olakšat će građanima pristup zelenilu i povezati marginalizirana područja s drugim dijelovima gradova kako bi se smanjila izolacija i potaknula fizička aktivnost. U Gradu Zagrebu se u okviru projekta izvodi nova biciklistička staza koja će povezivati naselje novi Jelkovec sa središtem Sesveta.

ZVIJEZDA ŽUPANIJE

Prva hrvatska novinarka, najčitanija književnica i žena ispred svog vremena

Hanza Media

Marija Jurić Zagorka

  • Rođena 2. ožujka 1873. godine kraj Vrbovca
  • Djetinjstvo provela u Zagorju, školovala se u Varaždinu i Zagrebu
  • Najpopularnije književno djelo joj je Grička vještica
  • Organizirala je prve ženske prosvjede u Zagrebu 1903. godine

Prva profesionalna novinarka i jedna od najčitanijih hrvatskih književnica Marija Jurić Zagorka bila je žena ispred svog vremena. Na početku 20. stoljeća borila se za prava žena, protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije, a velik dio svoje karijere pisala je pod pseudonimom Zagorka kako bi sakrila svoj pravi identitet – da je žena koja potjeće iz plemićke obitelji.

O njenom životu se ne zna previše, tako se dugo nagađalo i kada je točno rođena, ali je na kraju usuglašeno da je to bilo 2. ožujka 1873. godine u selu Negovec kraj Vrbovca. Djetinjstvo je provela u Hrvatskom Zagorju, školovala se u Varaždinu i Zagrebu, a na inzistiranje majke udala se za čovjeka kojega nije ni poznavala. Od njega je pobjegla nakon tri godine i počela se baviti novinarstvom, pod muškim imenom. Njeno najpopularnije djelo je ciklus romana Grička vještica, o progonu vještica u Zagrebu, koje je i danas rado čitano. Zagorka je bila i organizatorica prvih ženskih prosvjeda u Zagrebu 1903. Godine. Umrla je u svom stanu na Dolcu, a 1991. U Zagrebu, točnije u Tkalčićevoj ulici, je dobila spomenik koji je napravio Stjepan Gračan.

SKRIVENI BISER

Bruno Konjević / Hanza Media

Pravi zagrebački duh najbolje ćete osjetiti nedjeljom na Britancu. Iako je Zagreb poznat po višestoljetnoj tradiciji sajmovanja i trgovine, onaj pravi sajam u izvornom obliku zadržao se samo ovdje. Bilo da ste kolekcionar, entuzijast ili tek želite osjetiti autentičnu lokalnu atmosferu – popularni Britanac pravo je mjesto za vas. Po mnogima, Britanac je i jedno od najljepših mjesta za popiti jutarnju kavu.

Na ovoj lokaciji se sajam održava od 2002. godine, kao nastavak tradicije sajma antikviteta, numizmatike i knjiga, koji se na današnju lokaciju premjestio sa tadašnje lokacije današnjeg Studentskog centra u Zagrebu, gdje se 70-ih i 80-ih održavala slično okupljanje ljubitelja starina. Osim tradicionalnog sajma antikviteta nedjeljom od 7 do 14.30 sati, četvrtkom od 7 do 18 sati se na Britancu održava sajam porculana, stakla, keramike i nakita, a petkom od 7 do 18 sati sajam rabljenih knjiga.

Bruno Konjević i Damjan Tadić / Hanza Media

OTVORENI PRORAČUN

ShutterStock

Naknade građanima i kućanstvima:

ukupno 641 mil. kn

Pomoć za roditelje odgojitelje:

290 mil. kn

ZET prijevoz i prijevoz osoba s invaliditetom:

77,6 mil. kn

Pomoć za novorođenčad:

70 mil. kn


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske zajednice županija u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:24