SABORSKA EVIDENCIJA

NAPOKON KAZNE ZA ZASTUPNIKE KOJI NE DOLAZE NA SJEDNICE Ako neće redovito sjediti u klupama, plaća im se smanjuje za 4 tisuće kuna

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.05.2016. u 08:37

Dragan Matić / EPH / CROPIX

Nije tajna da svih zastupnika u Saboru nema baš svakog radnog dana. Pravda se to radom na terenu i drugim obavezama. Zakonski, oni nemaju ni radnog vremena, a na svakome je zastupniku da sam odredi koliko bi i kako trebao raditi.

Na pitanja oko sankcioniranja zastupnika koji ne dolaze u Sabor odgovorio je Dnevniku Nove TV Miroslav Šimić iz MOST-a.

'Pripremili smo dva nacrta mogućeg kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na sjednice. Ovaj tjedan ćemo o tome razgovarati s našim partnerima i plan ide u zakonsku proceduru. Dok prođe sve potrebne procedure, vjerujemo da će to biti kroz tri ili četiri mjeseca.

Postoje dva nacrta. I jedan i drugi se temelje na tome da zastupnik koji ne dolazi ili dođe samo na jednu sjednicu mjesečno, u pravilu mi imamo 12 dana zasjedanje, bi imao neto plaću između 3 i 4 tisuće kuna, ovisno o olakšicama koje ima. Nažalost, ne možemo ići ispod toga zbog zakonskih minimuma kod isplata.

Već sada u Saboru postoji elektronički nadzor naših dolazaka u Sabor. To nije problem, i danas građani mogu vidjeti u saborskoj evidenciji tko od zastupnika dolazi, a tko ne dolazi i vrlo jednostavno utvrditi tko ispunjava svoje obaveze', rekao je Šimić.

Izdvajamo